Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Lemberga lieta nozīmēta tiesnesim Hlevickim

Krimināllieta pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, viņa dēlu Anriju Lembergu un Ventspils uzņēmēju Ansi Sormuli  nozīmēta skatīšanai Rīgas apgabaltiesas (RAT) Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnesim Rihardam Hlevickim, Dienu informēja RAT preses sekretāre Evita Naglinska. Pēc tam, kad tiesnesis iepazīsies ar lietas materiāliem, viņš nozīmēs tiesas sēdes laiku.

Kā jau rakstīts, šajā krimināllietā, kas ir viena no kriminālprocesiem, kurš tika izdalīts no tā sauktās Ventspils amatpersonu lietas, A.Lembergs apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apjomos, kas saistīta ar kukuļa izspiešanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu lielā (gandrīz piecu miljonu latu) apjomā, par nepatiesa dokumenta izstrādi un iesniegšanu jeb dienesta viltojumu. Netiek izslēgts, ka tuvākajā laikā tiesai prokuratūra varētu nodot vēl citu krimināllietu, kura saistīta ar A.Lembergam uzrādītām apsūdzībām.

R.Hlevicki par RAT tiesnesi Saeima apstiprināja 2001.gadā, līdz tam viņš bija zvērināts advokāts. No skaļajām lietām, ko viņš ir iztiesājis, var pieminēt Inčukalnā pazudušās 13 gadus vecās Justīnes Legzdiņas slepkavībā apsūdzētajam Gundaram Paipalam piespriesto mūža ieslodzījumu, bijušajam Rīgas ceļu policijas priekšniekam Guntaram Levickim par kukuļņemšanu piespriestos 4 gadus reāla cietumsoda.

R.Hlevickis bija arī pirmais tiesnesis, kurš piesprieda reālu cietumsodu par rasu naida izraisīšanu. Par rasistisku uzbrukumu organizācijas AfroLat biedram Pjēram Dusabimanam no Ruandas tiesa Andrim Ziediņam piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz sešiem, bet Romānam Viļumam - uz astoņiem mēnešiem.

Savukārt 2006.gadā trīsdesmit RAT tiesneši uzrakstīja vēstuli tiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Jurim Stukānam, kurā atteicās izspriest Jūrmalas mēra vēlēšanu kukuļdošanas krimināllietu, tāpēc tā tika nosūtīta Zemgales apgabaltiesai. Atteikuma iemesls bija tas, ka vienam no apsūdzētajiem, bijušajam Jūrmalas mēram Jurim Hlevickim RAT par tiesnesi strādā brālis R.Hlevickis. Kriminālprocesa likumā ir panti par tiešu un netiešu interešu konflikta nepieļaujamību kriminālprocesā. Kā toreiz pauda J.Stukāns, visi RAT tiesneši uzskatīja, ka, skatot sava kolēģa brāļa krimināllietu, viņi nonāktu netiešā interešu konfliktā un tāpēc atteicās.

(papildināta ar pēdējām trim rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas