Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Līgums ar Kosmosa aģentūru liks tiekties pēc augstākiem rezultātiem

Šis līgums dod ietvaru un rosina Latvijas zinātnei vēl aktīvāk un ciešāk sadarboties, koncentrējot dažādus resursus pēc iespējas augstāka rezultāta sasniegšanai. Tā pēc Latvijas pievienošanās Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) līgumam šodien teica Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra direktors profesors Juris Žagars. Līgumu par sadarbību kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem parakstīja Latvijas izglītības ministre Tatjana Koķe (ZZS) un EKA direktors juridiskajos un ārējo attiecību jautājumos Peters Hulsrojs.

Pēc šā līguma parakstīšanas Latvija iegūs sadarbības valsts statusu dalībai EKA (ESA – European Space Agency).

Pievienošanās šim līgumam un tā sniegtās iespējas ir nozīmīgs ieguvums mūsu valstij gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, īpaši – laikā, kad gan Latvijā, gan pasaulē ļoti liela uzmanība tiek pievērsta ilgtspējai un drošībai, augstas pievienotās vērtības produktu radīšanai, ekonomikas attīstībai, konkurētspējas veicināšanai un netradicionālu risinājumu meklēšanai, līguma noslēgšanas brīdī teica izglītības un zinātnes ministre T.Koķe.

«Mums ir visi priekšnosacījumi, lai aktīvi darbojoties ar kosmosa pētniecību saistītajās jomās starptautiskā līmenī,» teica ministre.

T.Koķe pauda pārliecību, ka šis līgums sekmēs un stimulēs sadarbību starp vairākām jomām un institūcijām, piemēram, izglītības, zinātnes, transporta, vides, lauksaimniecības, aizsardzības u.c.

Savukārt Peters Hulsrojs uzsvēra, ka līgumā ietverto principu īstenošanā dzīvē ir nozīmīga investīcija mūsu visu, arī – Latvijas, ilgtspējīgā un drošā nākotnē, īpaši – krīzes laikā.

P.Hulsrojs atzinīgi novērtēja līdzšinējo Latvijas un EKA sadarbību, norādot, ka tā gadu no gada kļūst ciešāka, uzsverot arī Latvijas sasniegumus ar kosmosa pētniecību saistītajās jomās.

Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra direktors profesors J.Žagars akcentēja Latvijas vēsturisko pieredzi modernu materiālu izgatavošanā un inovatīvu risinājumu īstenošanā gan Krievijas impērijas laikā, gan starpkaru periodā un vēlāk. Viņš piebilda, ka arī šobrīd mums ir visas iespējas un iestrādes attīstīt ar kosmosa pētniecību saistītās jomas. Kā piemēru viņš minēja Ventspils Augstskolas studentus, kuri būvējot mikrosatelītu Venta – 1, starptautiski pierādījuši savas zināšanas un prasmes.

Jau ziņots, ka vairākas Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) struktūrvienības jau tagad aktīvi darbojas kosmosa pētniecības un ar kosmosu saistītu tehnoloģiju izstrādes jomā: piemēram, Materiālu un konstrukciju institūts veic kosmosa transporta konstrukciju materiālu pētījumus, par kuru rezultātiem interesi izrāda tādi avioindustrijas milži kā Airbus un Boeing; Transportmašīnu tehnoloģiju institūts sadarbojas ar Aizsardzības ministriju bezpilota lidaparātu izstrādē, Transporta elektronikas un telemātikas institūts veiksmīgi iesaistījies Latvijas pirmā satelīta Venta-1 izstrādē u.tml.

Gatavojoties Latvijas dalībai Eiropas Kosmosa aģentūrā, 2008.gada 11.decembrī ar RTU zinātnieku aktīvu līdzdalību organizatoriskajā darbā Rīgā notika Eiropas Kopienas 7. Ietvarprogrammas kosmosa prioritātes darbnīca STAVE (Space Transportation Assets Valorisation in Europe), kurā Francijas, Vācijas un Itālijas kosmosa pētījumu aģentūru darbinieki jau tikās ar Latvijas zinātniekiem un novērtēja Latvijas partnerības potenciālu, lai vēlāk Latvijas zinātniekus varētu vieglāk iesaistīt pētniecības projektos.

Savstarpējo vienošanos par sadarbības līguma slēgšanu Latvijas un Eiropas Kosmosa aģentūras pārstāvji panāca jau 2008.gada 16.aprīlī. Savukārt Ministru kabineta «Noteikumi par līgumu starp Latvijas Republikas valdību un Eiropas Kosmosa aģentūru par sadarbību kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem» tika pieņemti šogad 5.maijā.

(papildināta visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas