Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

papildināta - Mājokļa nodoklis būs 0,1% no kadastrālās vērtības

Koalīcijas partijas pēc smagām diskusijām pirmdien beidzot ir panākušas vienošanos dzīvojamās platības nodokļa jautājumā – to piemēros visiem mājokļiem un likme būs 0,1% no īpašuma kadastrālās vērtības.Kā pēc koalīcijas padomes sēdes atzina premjers Valdis Dombrovskis (JL), diskusijas par šo jautājumu ir bijušas smagas Tautas partijas (TP) iebildumu dēļ.

Šodien panāktais variants "ir kompromiss, kas jāpieņem, lai virzītos uz priekšu".Iepriekš bija plānots, ka no mājokļa nodokļa budžetā papildus tiks iekasēti13 miljoni latu, taču patreizējais variants ļaus papildus iegūt vien 6,5 miljonus latu. Līdz ar to valdība kā kompensējošo risinājumu piedāvā ieviest fiksēto akcīzes nodokļa likmi cigaretēm, kas nozīmē papildu ieņēmumus vēl 3-7 miljonu latu apmērā.Kā teica premjers, šo izmaiņu rezultātā sadārdzināsies lētākās cigaretes.

Finanšu ministrijas (FM) aprēķini liecina, ka fiksētā nodokļa likmes ieviešana cigaretēm, nepiesaistot to mazumtirdzniecības cenai, varētu vienas cigarešu paciņas cenu paaugstināt par 0-8%. Piemēram, cigarešu paciņa, kas iepriekš maksājusi 1,23 latus, varētu maksāt 1,33 latus, ziņo BNS.

Iepriekš Saeimas deputāte Anna Seile (PS), pametot koalīcijas sēdi, kur valdību veidojošās partijas mēģināja panākt kompromisu par dzīvojamās platības nodokli, žurnālistiem teica, ka ir dusmīga uz TP, jo tā pati ir apsolījusi un parakstījusi vienošanos, ka nodoklis tiks ieviests, bet tagad tam pretojas. "Acīmredzot TP uzņēmējiem ir sapirkti daudzi īpašumi, un sanāktu dārgi maksāt par tām tukšajām mājām," izteicās deputāte. Taču likme 0,1% apmērā, pēc viņas paustā, TP apmierinot.

Kā ziņots, TP līdz šim noraidoši izturējās pret nekustamā īpašuma nodokļa ieviešanu arī dzīvokļiem un mājām, cerot, ka nepieciešamos līdzekļus izdosies atrast citur. Koalīcija pirmdien bija apņēmusies pieņemt galīgo lēmumu šajā jautājumā, jo nākamā gada valsts budžets jau drīzumā jānodod Saeimas rokās.

Pirmdien vakarā TP izplatījusi paziņojumu, norādot, ka partija joprojām uzskata: šis nav nodokļu palielināšanai piemērots laiks. Partija tomēr esot gandarīta, ka koalīcijas partneri atbalstījuši tās partijas priekšlikumu. "Izvērtējot visus līdz šim izskanējušos priekšlikumus, uzskatām, ka šāda nodokļa likme atstās vismazāko iespaidu uz iedzīvotāju maksātspēju un būtiski nepalielinās kopējo nodokļu slogu," secinājusi TP.

(pievienota 5. un pēdējā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas