Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināta - Maternitātes un paternitātes pabalstu aprēķinās 80% apmērā no algas

No nākamā gada maternitātes pabalstu sievietēm, kuras dodas dekrēta atvaļinājumā aprēķinās nevis no pilnas algas, bet gan no 80%. Tāpat 80% samazinājums attieksies uz paternitātes pabalstu, ko piešķir vīriešiem.

Intervijā Latvijas Radio labklājības ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība) pirmdienas rītā pastāstīja, ka šīs izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Tomēr attiecībā uz izmaiņām tiks ņemts vērā tiesiskās paļāvības princips - 306 dienas. Līdz ar to samazinātais pabalsts attieksies tikai uz vecākiem, kuriem bērns piedzims pēc 2010.gada 3.novembra. Samazinājums varētu attiekties uz 2366 maternitātes pabalsta saņēmējiem un 728 paternitātes pabalsta saņēmējiem.

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus.

Lai tēvi varētu iesaistīties savu jaundzimušo bērnu aprūpē, viņiem ir iespēja līdz bērniņa divu mēnešu vecumam izmantot 10 dienu ilgu paternitātes atvaļinājumu. Sociāli apdrošinātie tēvi, kuri šo atvaļinājumu izmanto, saņem paternitātes pabalstu. Paternitātes pabalsts šobrīd ir 100% apmērā no tēva vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. To aprēķina, ņemot vērā pēdējo 6 mēnešu ienākumus.

Šis ir viens no pasākumiem, kā iecerēts mazināt sociālā budžeta izdevumus. Konkrētu ietaupījumu ministrija vēl nevar pateikt, tas vēl joprojām tiek aprēķināts.

LM var nodrošināt ietaupījumu tikai 39,1 miljonu latu apmērā, lai gan tai bija uzdots funkcijā "Sociālā apdrošināšana" samazināt izdevumus 92,4 miljonu latu apjomā.

Lai ietaupītu 39,1 miljonus latu, LM ierobežos visus sociālos pabalstus, nosakot tiem griestus. Plānots noteikt sociālā pabalsta griestus 350 latu apmērā. Savukārt, ja pabalsts pārsniegs griestus, iedzīvotājs saņems likumā noteikto maksimālo summu un pusi no pārsniegtā pabalsta apmēra.


(papildināta pirmā un priekšpēdējā rindkopa, kā arī ar 2. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas