Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Ministri kritiski pret Loskutovu

Atsevišķi valdības ministri pauž neizpratni par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka Alekseja Loskutova rīcību saistībā ar pazudušo naudu birojā. Otrdien valdība uzklausīja ģenerālprokurora ziņojumu par līdz šim paveikto izmeklēšanā un nolēma uzdot Valsts kontrolei veikt pilnu auditu KNAB.

Otrdien pēc valdības sēdes slēgtās daļas, kurā ģenerālprokurors Jānis Maizītis iepazīstināja ministrus ar līdz šim KNAB pārbaudē atklāto, A.Loskutovs pauda pārliecību: viņa atrašanās amatā nodrošina, ka birojs var turpināt veikt iesāktās izmeklēšanas, ļaujot noprast, ka troksnis ap pazudušo naudu sarīkots nolūkā panākt viņa nomaiņu. Savu atbildību par naudas pazušanu KNAB priekšnieks nevēlējās vērtēt, norādot — lai to dara tie, kuru kompetencē tas ir.

Atsevišķi ministri pauda pārsteigumu par A.Loskutova nostāju, piemēram, Māris Riekstiņš (TP) izteicās, ka šādā situācijā jebkuras citas iestādes vadītājs pārbaudītu, vai nav vēl kādu nepilnību, nevis to uztvertu kā izrēķināšanos. Arī iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) izteicās, ka līdzīgā situācijā cits vadītājs jau sen nestrādātu un būtu "izsmērēts". M.Segliņš pauda, ka pēc naudas zudību atklāšanās KNAB uzdevis Valsts policijas un drošības policijas priekšniekiem pārbaudīt, vai tur ar izņemtās naudas glabāšanu viss kārtībā. Ja atklātos, ka tā nav, viņš nekavējoties ierosinātu atbrīvot attiecīgās iestādes vadītāju. "Gudri cilvēki mācās no citu kļūdām," pamācīja ministrs.

Savukārt Tautas partijas frakcijas vadītājs Māris Kučinskis aģentūrai BNS norādīja, ka A. Loskutovam vajadzētu beidzot sākt domāt ne tikai par sevi, bet arī viņa vadīto iestādi. "Sāk veidoties tendence, ka Loskutovs, pasakot, ka ir bezvainīgs un ne par ko neatbild, met ēnu uz visu KNAB. Ja tā turpināsies, riskē iestāde. Es domāju, ka ir pienācis laiks Loskutovam ne tikai padomāt par savu ādu, bet arī iestādi," minēja Kučinskis.

Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pēc sēdes atklāja — izņemtās naudas inventarizācija KNAB pēdējo reizi notikusi 2003.gadā (kā neoficiāli zināms Dienai, tā arī bijusi vienīgā un notikusi laikā, kad KNAB vadītāja pienākumus veica Juta Strīķe). Premjers nolēmis lūgt Valsts kontroli (VK) veikt pilnu auditu KNAB. Šīs pārbaudes rezultāti kopā ar prokuratūras veiktās izmeklēšanas iznākumu sniegtu pilnu ainu par pārkāpumiem. Valsts kontroliere Inguna Sudraba gan Dienai minēja, ka VK jau pārbaudījusi KNAB finanses 2007.gadā, kā arī pašlaik izmeklēšanu turpina prokuratūra. Viņas ieskatā VK būtu jāiesaistās, ja atbildes uz visiem jautājumiem vēl nebūs saņemtas, taču teorētiski VK varot pārbaudīt, vai KNAB darbinieku rīcība ar līdzekļiem un mantu atbilst likumu prasībām.

***

Vai Loskutovs var palikt amatā?

Iveta Kažoka, Providus eksperte


Līdz šim publiski nav bijis redzams, ka Loskutovs būtu aktīvi reaģējis, sniedzot situācijas skaidrojumu, kā arī stāstot sabiedrībai, ka viņš kā iestādes vadītājs šajā laikā, kopš atklājās naudas pazušana, darījis visu iespējamo, lai situāciju vērstu par labu — uzlabojis iekšējās kontroles mehānismus, izglītojis darbiniekus par rīcību ar naudas līdzekļiem un tamlīdzīgi. Ja viņš nav rīkojies, lai reaģētu, jārunā par atkāpšanos, jo KNAB darba efektivitāte ir atkarīga arī no tā, cik lielā mērā to respektē.

Inguna Sudraba, valsts kontroliere


Nevērtējot konkrēto amatpersonu, var teikt, ka neviens vadītājs neiztiek bez kļūdām. Taču, ja kļūdas bijušas jau pirms diviem gadiem, iestādes vadītāja atbildība ir izvērtēt — tās bijušas vienā procesā vai nav arī citur. Procesi, kas ir slepeni, saistīti ar lielāku risku, prasa vēl lielāku kontroli un atbildību. Jautājums, cik labi un pareizi iestādes vadītājs izprot savu atbildību un lomu. Ja saprot ļoti šauri — ka tikai katrs nodaļas vadītājs atbildīgs par notikušo, bet es pats — ne par ko, tad varbūt iestādes vadītājs neapzinās savas funkcijas, ka viņam saglabājas atbildība par iestādi kopumā. Taču pareizākais būtu novest izmeklēšanas procesu līdz galam, lai būtu pilnīgi skaidra katra darbinieka atbildība.


(pievienota 4. rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas