Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - NDP vienbalsīgi atbalsta Vilnīti

Nacionālās Drošības padomes (NDP) locekļi aptuveni trīs stundas otrdien iztaujāja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja amata kandidātus Normundu Vilnīti un Artūru Zvejsalnieku. Vienbalsīgi nolemts tālāk virzīt N.Vilnīti, informēja ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP). Galīgo lēmumu, kuru no kandidātiem virzīt balsojumam Saeimā, pieņems premjers Ivars Godmanis (LPP/LC).

KNAB vadītāja pienākumu izpildītājs Alvis Vilks atturīgi vērtē N. Vilnīti un viņa izredzes vadīt biroju, vēsta aģentūra BNS. Vilks žurnālistiem sacīja, ka Vilnīša kandidatūru nevar vērtēt, jo viņu nepazīst. Savukārt Vilnīša idejas par biroja attīstību ir vispārīgas, uzskata Vilks . 

Ģenerālprokurors Jānis Maizītis, kurš NDP sēdē piedalās ar padomdevēja tiesībām, sacīja, ka no šiem diviem kandidātiem N.Vilnītis sevi parādīja kā potenciāli vairāk gatavu vadīt KNAB. Tālākais esot politiķu diskusijas un atbildības jautājums, jo par KNAB priekšnieku vēl jālemj valdībai un Saeimai. J.Maizītis uzsvēra, ka svarīgākais esot, ka KNAB jau ilgāku laiku nav priekšnieka, kas ir ļoti bīstama situācija. "Šī ir konkursa situācija, kas vēl nav noslēgusies. Vērtēšanas process turpinās, tikai tagad ir viena kandidatūra," sacīja ģenerālprokurors.

J.Maizītis atklāja savu subjektīvo sajūtu: viņš nejūt, ka kādu no šiem kandidātiem speciāli būtu angažējuši kādi politiķi. Pārbaudījumā, par kādu var uzskatīt iztaujāšanu NDP, sevi labāk parādīja N.Vilnītis. Viņam gan būs jāspēj distancēties no politikas, uzskata J.Maizītis.

Prezidenta Valda Zatlera Preses dienests norāda, ka abi kandidāti tika vērtēti pēc sekojošiem kritērijiem: KNAB likuma normu zināšanas un izpratne par tām, operatīvā darba pieredze, iestādes vadītprasme, t.sk., iekšējo normatīvo aktu un finanšu kontroles zināšanas, kā arī uzņēmējdarbības normatīvās bāzes pārzināšana. Prezidenta preses sekretāre Ilze Rassa uzsvēra, ka lēmumu padome pieņēmusi vienbalsīgi, tāpēc atsevišķs skaidrojums no Valsts prezidenta puses par viņa motivāciju atbalstīt N. Vilnīti nebūs.

N.Vilnītis pēc Latvijas Policijas akadēmijas (LPA) absolvēšanas 1996.gadā vairākus gadus ieņēmis dažādus amatus iekšlietu struktūrās. Sācis kā inspektors, vēlāk kļuvis par Personu aizsardzības dienesta nodaļas priekšnieku. No 1999. līdz 2003.gadam N.Vilnītis bija Narkotiku apkarošanas biroja (NAB) priekšnieka vietnieks. Šajā darbā viņš izpelnījies oficiālu atzinību — 2002.gadā par veiksmīgu narkotiku kontrabandas atklāšanu un narkodarboņu aizturēšanu apbalvots ar personīgo ieroci.

Bijušais NAB priekšnieks Artis Zīders, kurš pašlaik strādā drošības policijā, N.Vilnīti raksturoja kā cilvēku ar lielu atbildības sajūtu un labām darba spējām, kurš vienmēr centies papildināt savas zināšanas un paralēli darbam izglītojies. Par vadītāja iemaņām runājot, A.Zīders sacīja: "Varētu vēlēties, lai viņš būtu drošāks un atbildīgos brīžos pieņemtu stingrākus lēmumus, taču, domāju, ar lektora un biznesa pieredzi tas viņam nācis klāt."

2003.gadā N.Vilnītis ieguva LPA tiesību zinātņu maģistra grādu civiltiesībās un pievērsās biznesam, kā arī akadēmiskajai karjerai. Viņš sāka pasniegt lekcijas gan Juridiskajā koledžā, gan LPA Civiltiesību katedrā. Abās mācību iestādēs par N.Vilnīti kā pasniedzēju un kolēģi tiek teikti atzinīgi vārdi, labi novērtēts viņš ticis arī studentu aptaujās: kā prasīgs, bet tāds, kas labi māk izskaidrot. Katedras vadītājs Allars Apsītis uzskata, ka N.Vilnītim varētu lieti noderēt arī viņu kopīgajos pētījumos par ārzonām un naudas atmazgāšanu gūtās atziņas.

2007.gadā N.Vilnītis sācis studijas Maskavas Valsts universitātes aspirantūrā, kur studē civilprocesu. Viņa kolēģis LPA un savulaik arī LSDSP valdē Andrejs Vilks uzsver, ka tas viņā neizraisot nekādas bažas: tā esot viena no spēcīgākajām augstkolām tiesību jomā, turklāt tas dod neatsveramu iespēju salīdzināt austrumu un rietumu tiesību skolas. Darbību partijā N.Vilnītis ir apturējis, taču sociālā taisnīguma idejas viņam joprojām ir saistošas, pārliecināts A.Vilks.

Pēc sēdes apmeklēšanas iznākot pie žurnālistiem, kandidāti atklāja, ka joprojām turpinājusies nopietna izjautāšana un, iespējams, ka NDP dalībnieki šīs nedēļas laikā ir ieguvuši kādu jaunu informāciju par viņiem. Tomēr ne N.Vilnītis, ne A.Zvejsalnieks neatklāja, kādus tieši jautājumus uzdevuši NDP pārstāvji.

Abi pauda cerību, ka šodien būs zināms rezultāts, taču arī neizslēdza iespēju, ka viņi tiks aicināti šodien vēl vienu reizi vakarā vai arī uz kādu citu NDP sēdi citā dienā. KNAB vadītāja amata kandidāti norādīja, lai arī kāds būtu rezultāts viņi to pieņems, tas ir NDP lēmums un atbildība, teica N.Vilnītis un A.Zvejsalnieks. Abi arī pieļāva, ka tālāk netiks virzīts neviens no viņiem.

Atgādinām, ka pirms nedēļas NDP locekļi lēmumu nepieņēma un lai iegūtu papildus informāciju par KNAB vadītāja kandidātiem sava vērtējuma sniegšanu atlika.

(papildināta ar 2. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Jaundžeikars: Vilnītim ir skaidra KNAB darbības vīzija

Aivars Ozoliņš: Pietiek mocīties

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA


KNAB kandidātiem vājas izredzes

Trešdien NDP vēl neizšķiras par KNAB kandidātu


Intervija ar KNAB kandidātiem N. Vilnīti un A. Zvejsalnieku

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas