Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Pabalsta samazinājums neskars pašreizējos vecākus

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) klāsta, ka ministrija mainījusi nostāju un šobrīd tiek plānots, ka izmaiņas vecāku pabalsta apmērā skars tikai tos vecākus, kuriem bērni dzims, sākot ar 1.jūliju. Līdz 1.jūlijam dzimušajiem bērniem piešķirtie pabalsti gan strādājošiem, gan nestrādājošiem vecākiem tiks izmaksāti līdzšinējā apmērā.

Ministrija šobrīd rēķina, cik lielus papildu izdevumus tas radīs, tāpat vēl nav skaidrības, kur atradīs līdzekļus, lai pabalstus maksātu līdzšinējā apmērā.Savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) rosina Ministru prezidentu Valdi Dombrovski ("Jaunais laiks") domāt par tā dēvēto māmiņalgu samazināšanu visām māmiņām, neatkarīgi no tā, vai bērna vecāki strādā, aģentūrai BNS pavēstīja frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.Parlamentārietis arī norādīja - lai ievērotu tiesiskās paļāvības principu, jebkādas izmaiņas šajos pabalstos vajadzētu veikt tikai ar deviņu mēnešu periodu. "Mēs [ZZS] piekrītam, ka nevar pieņemt ar atpakaļejošu datumu, tādēļ jāpieņem, lai stājas spēkā pēc deviņiem mēnešiem," sacīja deputāts, paskaidrojot, ka tādējādi jaunās māmiņas varētu rēķināties ar paredzamo finansiālo situāciju. "Bet mēs aicinām premjeru iet vēl tālāk.. Ja samazināt, tad ne tikai strādājošajām māmiņām, bet visām māmiņām - nevar būt tāda diskriminācija," aģentūrai BNS norādīja Brigmanis.Jau vēstīts, ka ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) noraida Labklājības ministrijas 13.maijā izplatīto paziņojumu par to, ka līdz 50% varētu samazināt vecāku pabalstu visiem strādājošiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku.

„Šāds risinājums nav atbalstāms ne no tiesiskā, ne no emocionālā viedokļa. Ja LM nākot uz valdības sēdi, nebija veikusi precīzus aprēķinus izdevumu samazinājumiem un tagad ir atklājies, ka naudas tomēr nepietiek, tad nav pieļaujami to meklēt, pielietojot samazinājumus ar atpakaļejošu spēku,” uzsver V.Dombrovskis.

Ministru prezidents ir uzdevis Finanšu ministrijai meklēt citus risinājumus budžeta izdevumu samazināšanai, izslēdzot jebkādu iespēju to veikt uz to vecāku rēķina, kuri jau saņem pabalstus.

LM izplatitajā paziņojumā teikts, ka ar šī gada 1.jūliju paredzēts par 50% plānots samazināt vecāku pabalstu visiem strādājošiem vecākiem, neskatoties uz bērna dzimšanas laiku. Tas nozīmē, ja šobrīd aprēķinātais vecāku pabalsts ir 600 lati mēnesī, tad sākot ar š.g. 1.jūliju strādājošā vecāka pabalsts tiks samazināts līdz 300 latiem.

Savukārt vecāku pabalsta maksimālie apmēri jeb "griesti" ne vairāk kā 500 lati mēnesī būs tiem vecākiem, kuriem bērni dzims, sākot ar šī gada 1.jūliju. Tas nozīmē, ka vecāki, kuri izmantos bērna kopšanas atvaļinājumu un bērna pirmajā dzīves gadā nestrādās, varēs pretendēt uz vecāku pabalstu ne lielāku par 500 latiem mēnesī. Savukārt tie vecāki, kuri jau šobrīd izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu un nestrādā, turpinās saņemt jau aprēķināto summu.

2009.gada martā vidējais piešķirtais vecāku pabalsta apmērs bija 417,57 Ls (sievietēm - 355,27 Ls, vīriešiem - 494,42 Ls). 2009.gada martā pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem vecāku pabalstu saņēma 17 594 cilvēki, tajā skaitā 9723 sievietes jeb 55% un 7871vīrietis jeb 45%.


(papildināta ar 2. un 3. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Statistika

Vecāku pabalstu sadalījums pēc pabalstu apmēra š.g. martā:

Minimālā apmērā (63 lati) - 5%

63,01-300 latiem - 41%

300,01-800 latiem - 42%

800,01-1300 latiem - 8%

Virs 1300 latiem -  4%

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas