Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

papildināta - Pasaules Banka atbalsta 200 miljonu eiro aizdevumu Latvijai

Pasaules Bankas izpilddirektoru valde otrdien atbalstīja aizdevuma piešķiršanu Latvijai 200 miljonu eiro apmērā finanšu sektora attīstībai, sacīts Pasaules Bankas paziņojumā presei. Pasaules Banka skaidro, ka aizdevuma mērķis ir atbalstīt Latvijas valdību tās rīcībā, stiprinot banku sektoru un saglabājot ilgtermiņa finansiālo stabilitāti.

Šis Pasaules Bankas aizdevums ir daļa no starptautisko finanšu institūciju iniciatīvas atbalstīt banku sektoru Centrālajā un Austrumeiropā. Šis atbalsts paredzēts visaptverošai finanšu sektora reformu programmai, iekļaujot pasākumus, kas palīdzējuši pārvarēt finanšu sektora krīzi, ko Latvija piedzīvoja 2008.gada beigās, kā arī strukturālās reformas, kuru mērķis ir palielināt finanšu sistēmas elastību iespējamiem satricinājumiem nākotnē.

Pasaules Bankas aizdevums finanšu sektora attīstībai ļaus Latvijā stiprināt banku sistēmas maksātspēju un likviditāti, atvieglos sarunas par uzņēmumu un hipotekārajiem parādiem, lai, kur iespējams, izvairītos no uzņēmumu maksātnespējas, stiprinātu banku sektora regulāciju un uzraudzību, kā arī uzlabotu patērētāju tiesību aizsardzību finanšu sektorā, paziņojumu citē BNS.

Pasaules Bankas finanšu sektora eksperte Eiropā un Centrālāzijas reģionā Sofija Sirtēna skaidro, ka Latvija ir apņēmusies ātri ieviest finanšu sektora reformu, lai veicinātu valsts ekonomikas ilgtspējīgu atveseļošanos. "Latvijas banku sektora stiprināšana iedrošinās kreditēšanas atjaunošanu Latvijas radošajiem uzņēmējiem, mazo uzņēmumu īpašniekiem, kā arī citiem uzņēmējiem. Tas arī nozīmēs, ka noguldītāju uzkrājumi ir aizsargāti," norāda Pasaules Bankas pārstāve.

Pasaules bankas lēmums piešķirt aizdevumu parāda, ka Latvijas ekonomikas stabilizācijas programma turpina darboties un saņemam tos maksājumus, kas ir bijuši paredzēti, trešdienas rītā LNT komentēja premjers Valdis Dombrovskis (JL).
Viņš sacīja, ka daļa no naudas paredzēta finanšu sektora stabilizācijai, kā to paredz Ivara Godmaņa valdības laikā noslēgtā vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem. Taču ir pilnīgi skaidrs, ka šie līdzekļi netiks novirzīti Skandināvu bankām, viņš uzsvēra. Pagājušajā nedēļā Zviedrijas bankas apliecinājušas savu gatavību turpināt darbu Baltijas valstīs, līdz ar to šie līdzekļi netiks novirzīti Zviedrijas banku glābšanai, teica premjers. Viņš skaidroja, ka naudas novirzīšana finanšu sektoram nozīmē, ka līdzekļi tiek noguldīta Latvijas bankā, Valsts kase par to saņem procentus, un “tas ir kā stabilitātes spilvens, kas parāda – ja mums ir rezerves, tirgus nomierinās un mums samazinās nervozitāte finanšu tirgū”.

Viņš arī atgādināja, ka nauda tiks kopumā tērēta trim lietām, kā to paredzot vienošanās - finanšu sektora stabilizācijai, budžeta deficīta finansēšanai un banku sektora stabilizācijai. “Tagad, kad redzam, ka problēmas vairāk ir ar budžeta deficītu, sākotnējā programma paredzēja 5% budžeta deficītu šogad, bet pašreizējā programma – 10%, protams, pašreiz ar starptautiskajiem aizdevējiem pārrunājam jautājumu, ka daļu no šiem līdzekļiem, kas paredzēti finanšu sektora stabilizācijai, varētu novirzīt deficīta segšanai,” klāstīja valdības vadītājs.

Finanšu ministrs Einars Repše paziņojumā presei norāda, ka Pasaules Bankas aizdevuma piešķiršana ir pozitīvs signāls tam, ka valdības līdzšinējie lēmumi ir vērsti uz valsts ekonomiskās krīzes pārvarēšanu, ar savu pozitīvo lēmumu to arī apliecina mūsu starptautiskie partneri.

"Mūsu mērķis ir stabila un līdzsvarota valsts tautsaimniecība, kas tiek balstīta uz veselīgiem konkurētspējas principiem, tādēļ pašlaik valdības svarīgākais uzdevums ir pieņemt nākamā gada valsts budžetu, lai Latvijas sabiedrībā, kā arī mūsu starptautiskajos aizdevējos un ārvalstu investoros viestu pārliecību par valsts ekonomiskās situācijas stabilizēšanos," uzsvēra ministrs.

Pasaules Banka atzīmē, ka Latvija ir starp tām Austrumeiropas attīstības valstīm, ko visvairāk skārusi globālā finanšu krīze. Liels kārtējo maksājumu konta deficīts, augsts ārējais parāds, kā arī ļoti augsts kredītu pret noguldījumiem rādītājs veicināja to, ka Latvija zaudēja pieeju starptautiskajiem finanšu līdzekļiem 2008.gada otrajā pusē. Lai atvieglotu situāciju, Latvijas valdība apstiprināja ekonomikas stabilizācijas programmu, kuras ietvaros Latvijai finansiālu atbalstu sniedz Eiropas Komisija, Starptautiskais valūtas fonds, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka, Ziemeļvalstu un Centrāleiropas valstis, kā arī Pasaules Banka.

Plānots, ka Pasaules Bankas atbalsts otram aizdevumam Latvijai 200 miljonu eiro apmērā sociālajam sektoram tiks apstiprināts 2010.gada sākumā. Šis aizdevums būs paredzēts sociālā drošības tīkla stratēģijai un valsts pārvaldes reformām, lai mazinātu krīzes ietekmi un aizsargātu sociāli visneaizsargātākos iedzīvotājus.

"Pasaules Banka priecājas piedalīties startautiskajā atbalstā Latvijai un palīdzēt Latvijas valdībai stiprināt tās finanšu un sociālos sektorus," norāda Pasaules Bankas Polijas un Baltijas valstu vadītājs Tomas Larsens.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Pasaules Bankas aizdevums 400 miljonu eiro apmērā ir sadalīts divās daļās - "finanšu sektora" un "sociālā sektora" aizdevumā.

Pasaules Bankas aizdevuma līgums kredītam finanšu sektoram balstās uz bankas standarta aizdevuma nosacījumiem un finanšu nosacījumiem, kas nosaka aizdevuma apmēru 200 miljoni eiro ar mainīgo likmi sešu mēnešu LIBOR + 2% ar amortizējošo atmaksas grafiku.

Aizdevumu Latvijai būs jāsāk atmaksāt pēc pieciem gadiem, un tā galīgais atmaksas termiņš ir 10 gadu. Visa aizdevuma summa tiks saņemta vienā maksājumā pēc aizdevuma līguma parakstīšanas. Par aizdevuma piešķiršanu ir noteikta komisijas maksa - 1% no aizdevuma summas jeb divi miljoni eiro, kas pirms aizdevuma izsniegšanas tiks atskaitīti no aizdevuma summas.

Savukārt sociālā sektora aizdevuma pamatā ir Sociālās drošības tīkla stratēģijas izstrāde un ieviešana, kuras mērķis ir samazināt negatīvo sociālo ietekmi uz sabiedrības vismazāk aizsargātajām grupām (trūcīgajiem), kas ir izveidojusies globālās un Latvijas finanšu un ekonomikas krīzes dēļ un strukturālo reformu veikšanas dēļ. Sociālās drošības tīkla stratēģijā ir paredzēti pasākumi veselības, izglītības un labklājības jomā. Sociālās drošības tīkla stratēģija valdībā jau apstiprināta, un to iecerēts ieviest no 1.oktobra.

Latvija piedzīvo strauju ekonomikas lejupslīdi, un, lai palīdzētu stabilizēt makroekonomisko situāciju valstī, starptautiskie donori vienojās Latvijai aizdot līdz 7,5 miljardiem eiro. Lielāko finansiālo atbalstu sniegs Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Komisija, bet finansējumu vēl sniegs Pasaules Banka, kā arī vairākas valstis.

Latvija kļuva par Pasaules Bankas adlībvalsti 1992.gadā. Kopš tā laika banka ir palīdzējusi Latvijai tās pārejas periodā gan ar aizdevumiem, gan atbalstu politiku veidošanā.

(papildināta ar V.Dombrovska komentāru)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas