Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Riekstiņš: prezidents turēts informatīvā vakuumā

Atbildot uz Valsts prezidents Valda Zatlera kritiku Ārlietu ministrijai par diplomātu izvēli un diplomātiskā korpusa sagatavošanu, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) šodien žurnālistiem īpaši sasauktā preses konferencē norādīja, ka acīmredzot V.Zatleram nav sagatavota precīza informācija. “Acīmredzot prezidents bija turēts informatīvā vakuumā,” sacīja M.Riekstiņš. Viņš žurnālistiem detalizēti klāstīja, kā tiek sagatavoti Latvijas diplomāti, norādot, ka 1997. gadā ministrijā ir izveidots speciāls mācību centrs, kas nodarbojas ar diplomātu sagatavošanu.

M.Riekstiņš arī atklāja, ka pirms Vairas Paegles (TP) kandidatūras nosaukšanas viņam bijušas neformālas konsultācijas ar Valsts prezidentu, tomēr šo sarunus saturu ministrs neatklāja. Tāpat M.Riekstiņš norādīja, ka viņa pārstāvētā Tautas partijas nav ietekmējusi V.Paegles izvēli un vēlreiz atkārtoja, ka viņa vairākus gadus ir bijusi cieši saistīta ar ārpolitiku un V.Paegles kvalifikācijas ļāvušas viņu izvirzīt vēstnieka amatam. “Latvijā par ārpolitiku atbild ministrs, nevis partija,” norādīja M.Riekstiņš. Viņš arī uzsvēra, ka lielākā daļa Latvijas vēstnieku ir bezpartejiski un solīja šo politiku turpināt.

Diena jau rakstīja, V.Zatlers intervijā Latvijas Radio kritizēja līdzšinējo diplomātu izvēli un diplomātiskā korpusa sagatavošanu, norādot, ka līdz šim diplomāti izvēlēti pēc politiskās piederības. “Šobrīd skaidri un gaiši jāizšķiras, kā izvēlamies diplomātiskos pārstāvjus un, vai tas laiks, kad partijas piederība nosaka to, ka es tikšu iecelts kādā diplomātiskā amatā tomēr nav aizgājis, jo jādomā par to, ka diplomātiskais korpuss visu laiku ir jāpapildina un jāuzlabo tā kvalitāte, tas ir Ārlietu ministrijas jautājums,” radio intervijā uzsvēra V.Zatlers. Viņš norādīja, ka līdz šim Ārlietu ministrija, kas ilgu gadus ir bijusi Tautas partijas vadībā, neko nav darījusi, lai izveidotu mehānismu, kas papildinātu un arī uzlabotu esošos kadrus un palīdzētu sagatavot jaunos diplomātus.

V.Zatlers gan vēl skaidri nav atbildējis, vai tas nozīmē, ka ANO vēstnieces amatu varētu nesaņemt Saeimas deputāte Vaira Paegle (TP), kuru šajā amatā virzīja Ārlietu ministrija un atbalstīja Saeimas Ārlietu lietu komisija. V.Zatleram par V.Paegli ANO būs jāsaka galīgais vārds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Bijusī ārlietu ministre, Saeimas deputāte Sandra Kalniete (PS):

Kritika tikai daļēji pamatota, jo Latvijā ir tikai nedaudzi gadījumi, kad Latvija atkāpusies no karjeras diplomātu principa. Es pieļauju, ka viņa kritika pamatojas uz to, ka pašlaik vēstnieces amatam ieteikta Vaira Paegle, kas ir aktīva Saeimas deputāte. 

Es šo situāciju redzu kā divcīņu starp Tautas partijas ieceltu prezidentu un Tautas partiju.

Bijušais ārlietu ministrs, Saeimas deputāts Artis Pabriks (SCP):

Tas nav jautājums par Paegles kundzes kvalifikāciju, bet gan par politisko attiecību kārtošanu. Prezidents redz, kādēļ šāda izvēle par vēstnieku Ņujorkā nāk no Tautas partijas puses. Viņam, visticamāk, nepatīk šis konkrētais risinājums. To, kādā veidā notiek šī virzīšana, prezidents var uztvert kā politisku spiedienu. Prezidents negrib mazināt savu autoritāti un negrib, lai viņa vietā izlemj.

Es nepiekrītu pilnībā prezidenta argumentācijai, bet es saprotu viņa motivāciju, kāpēc izteikt šādu kritiku. Mūsu ārlietu dienests nav politizēts, bet diplomātiskajā dienestā laiku pa laikam ir pieļaujama cilvēku piesaiste no malas, piemēram, bijušie ārlietu ministri, parlamentārie sekretāri. Mēs nevaram aizvērt durvis labiem ekspertiem savā laukā.

Par diplomātu sagatavošanu gan nevaru piekrist prezidentam, ka nekas nav darīts. Es pats, būdams ministrs, ieteicu mūsu ārpolitikas stratēģijā šo mērķi – attīstīt diplomātu apmācību un strādāt pie akadēmijas izveides. Ar mūsu resursiem izveidot diplomātu akadēmiju Latvijā nav tik vienkārši, taču iesāktais darbs jāturpina.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas