Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

papildināta - Rozentāle: novembrī finansējums veselības aprūpei beigsies

Novembrī finansējums veselības aprūpei vienkārši beigsies, un līdz gada beigām papildu būs nepieciešami 87 līdz 90 miljoni latu, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru pavēstīja jaunā veselības ministre Baiba Rozentāle.

Viņa sacīja, ka gan prezidents, gan premjers Valdis Dombrovskis ir informēti par šo situāciju, tāpēc ministre lūgs valdību piešķirt trūkstošo summu.

Uz jautājumu, vai valdības vadītājs šādu summu piešķirs, Rozentāle atbildēja: "Premjers šo naudu nedos man, bet gan Latvijas tautai, jo tikai vesela tauta var atdot lielo kredītu, ko Latvijas valsts ir aizņēmusies."

Viņa arī norādīja, ka premjers solījis veselības sistēmas finansēšanai atvēlēt 3,4% no iekšzemes kopprodukta. Pašlaik tie ir 2,9%.

Stājoties veselības ministres amatā, B.Rozentāle saņēma pilnu informāciju par veselības aprūpes finansējuma samazinājumu, par veselības aprūpei atvēlēto % no IKP, kā arī par Māsterplāna pamatprincipiem. To norādīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), atbildot uz B.Rozentāles paziņojumu pēc tikšanās ar prezidentu.

«Zinot to visu, viņa piekrita kļūt par ministri. Es būtu ļoti pārsteigts, ja izrādītos, ka ministre ar šo informāciju nav iepazinusies pirms stāšanās amatā,» teica V.Dombrovskis.

Par šāgada veselības aprūpes finansējumu, viņaprāt, veselības ministrei radies kāds pārpratums, jo veselības aprūpes gada budžetā pat pēc pēdējiem grozījumiem, kas stājās spēkā no 1.jūlija, finansējums ir 3,49% no IKP.

Kā norāda premjers, 2,98% ir Tautas partijas (TP) prognoze 2010.gadam. TP izvirzītajās prasībās jaunā veselības ministra nominācijai bija skaidri teikts: «Tautas partijas mērķis ir 2010.gadā atgriezt veselības aprūpes finansējumu vismaz 2009.gada līmenī 3,4 – 3,5% no IKP.» Kā saka premjers, par šādu uzstādījumu arī panākta vienošanās, pirms B.Rozentāle vēl tika apstiprināta par ministri. «Nekādas prasības šim gadam no toreizējās ministra kandidātes netika izteiktas un apspriestas,» teic V.Dombrovskis.

Atgādinām, ka demisionējušais nozares ministrs Ivars Eglītis (TP) 15.aprīlī Diena TV komentēja, ka neredz iespēju veselības aprūpes budžetu samazināt par 80 miljoniem, kā to bija noteikusi valdība. I.Eglītis atkāpās pēc budžeta pieņemšanas.

B.Rozentāle pēc tikšanās ar Valsts prezidentu  paziņojusi, ka ministrijā tiks samazināts darbinieku skaits. Viņa sacīja, ka turpmāk ministrijā strādās 90 cilvēku. Līdz šim Veselības ministrijā strādā 155 cilvēki. Kopumā ministrijas centrālajā aparātā un tās padotības iestādēs varētu palikt 500 darbinieku no šobrīd kopumā esošajiem 1500, pieļāva jaunā veselības ministre pēc tikšanās ar prezidentu Rīgas pilī. 

Tuvākajā laikā ministre arī precizēs tā dēvēto struktūrplānu, kurā būs "skaidri uzzīmēts, kur atradīsies slimnīcas un kādus pakalpojumus tās sniegs".

Viņa arī uzsvēra, ka krīzes situācijā pilnībā atkrīt jautājums par obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu, jo iedzīvotājiem nevar likt maksāt papildu nodokli.

(papildināta ar V.Dombrovska teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas