Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - SAB rūpīgi pārbaudīs Bičkoviča atbilstību pielaidei

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) veiks ļoti rūpīgu pārbaudi par jaunā Augstākās tiesas priekšsēdētāja kandidāta, Krimināllietu tiesu palātas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča atbilstību likuma par valsts noslēpumu prasībām, pirms izlemt, vai viņam var tikt izsniegta speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam. Tā sestdien, atbildot uz jautājumu, vai ir izvērtēta I.Bičkoviča atbilstība pielaides saņemšanai, Dienai atzina SAB preses pārstāve Iveta Maura.

Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, I.Bičkovičam problēmas ar pielaides saņemšanu varētu radīt viņa vārda atrašanās tā sauktajos čekas maisos, lai arī viņa sadarbību ar čeku [Valsts Drošības komiteja (VDK)] nav konstatēta un par to ir Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas spriedums. SAB, visticamāk, no jauna izvērtēs, kāpēc I.Bičkoviča vārds bija atrodams čekas maisos.

Pārbaudi par to prokuratūra veica jau deviņdesmito gadu vidū un tajā, pēc I.Bičkoviča Dienai teiktā, konstatēja, ka viņa sadarbība ar VDK nav notikusi. Šī prokuratūras veiktās pārbaudes lieta tika izskatīta Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesā. Spriedums, ar kuru atzīts, ka I.Bičkoviča sadarbība ar VDK nav notikusi, datēts ar 1995.gada 25.jūliju. «Kategoriski varu teikt, ka nekad nekāda mana sadarbība ar čeku nav bijusi. Tiesas spriedumā par to viss ir uzrakstīts,» teica I.Bičkovičs. Viņš arī informēja, ka vēlāk viņam tikusi izsniegta 1.kategorijas pielaides valsts noslēpumam, kas bijusi spēkā līdz 2003.gadam.

No konkrētas atbildes, vai pārbaude par I.Bičkoviču jau ir sākta, SAB attiecās, atgādinot, ka «SAB nekomentē konkrētām personām izsniegtās speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpuma objektiem vai to neizsniegšanas pamatu.» Vienlaikus I.Maura, paužot SAB viedokli, uzsvēra — «SAB vēlas norādīt, ka AT priekšsēdētājs ir viena no tām amatpersonām, kura saņem īpaši būtisku informāciju un izmanto to darba pienākumu veikšanai. Līdz ar to šim amata kandidātam kritēriju atbilstība likuma par valsts noslēpumu prasībām ir īpaši augsta. Kopš Latvijas iestāšanās NATO un Eiropas Savienībā, ir mainījušies arī personu vērtēšanas kritēriji, tie ir kļuvuši stingrāki, augstāki.»

Diena jau rakstīja, ka ar 28 AT tiesnešu balsīm I.Bičkoviča kandidatūru piektdien tika izvirzīta AT priekšsēža amatam. Par viņa apstiprināšanu amatā uz septiņiem gadiem jālemj Saeimai. Kad parlaments to varētu darīt, pagaidām nav skaidrs. Līdzšinējā AT priekšsēdētāja Andra Guļāna pilnvaras beidzas 13.jūnijā. Par piemērotākiem tiesu varas pirmās personas kandidātiem tika atzīti A.Guļāns un AT Senāta civillietu departamenta priekšsēdis, senators Valerians Jonikāns. Taču abi no kandidēšanas AT plēnumā atteicās.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas