Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Saeimas Juridiskā komisija atbalsta Bičkoviču

Saeimas Juridiskā komisijā otrdien atbalstīja Ivara Bičkoviča kandidatūru AT priekšsēdētāja amatam. Par balsoja - 9, pret - 3. Balsojums bija aizklāts. Pret balsoja Aigars Štokenbergs, Solvita Āboltiņa (JL) un Jānis Reirs (JL). Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), kurš iepriekš noraidīja I.Bičkoviča kandidatūru, sēdē nepiedalījās.

Pēc balsojuma komisijā I.Bičkoviča kandidatūra tiks virzīta balsojumam Saeimā, visticamāk, nākamajā nedēļā. Jau ziņots, ka balsojums Saeimas komisijā noticis pirms sagaidīts atzinums no Satversmes aizsardzības biroja, kas sniegs atzinumu, vai I.Bičkovičam būs pieeja valsts noslēpumam.

Pēc balsojuma I.Bičkovičs žurnālistiem pauda cerību, ka "arī lielais balsojums Saeimā būs pozitīvs." Viņš stāstīja, ka ir ticies ar divām deputātu frakcijām, tikšanās paredzētas arī rīt un nākamajā nedēļā.

S.Āboltiņa pēc balsojuma sacīja, ka tas bija koalīcijas pieņemts lēmums. "Šajā brīdī, atbalstot Bičkoviča kandidatūru, par sabiedrības lielo uzticību mēs runāt nevaram." Viņa uzskata, ka I.Bičkoviča iecelšana AT priekšsēdētāja amatā "radīs negatīvu ietekmi uz demokrātijas stūrakmeņiem".

“Es savā biogrāfijā nekādus aptumšojošus pleķus neesmu radījis,” pirms balsojuma, atbildot uz komisijas deputātu jautājumiem, sacīja AT priekšsēdētāja amata kandidāts.

Komisijas loceklis A.Štokenbergs sēdē jautāja, ko AT priekšsēdētāja kandidāts grasās mainīt AT ilgtermiņa stratēģijā. I.Bičkovičs sacīja, ka turpinās iesākto, bet “ļoti būtisks jautājums ir AT reorganizācija un, ja reorganizācijas procesā AT saglabās tikai kasācijas iestādes funkcijas, tas šobrīd uztrauc ikvienu tiesas sistēmas darbinieku”. Tāpat liela un sāpīga problēma esot, kur paliks augstas klases profesionāļi, ja tiks izlemts, ka Senāts, ko veido 50 senatori, nav vajadzīgs. Pēc Bičkoviča vārdiem, daudzas valstis parasti iztiekot ar 10 senatoriem.

Uz jautājumu, kā tieši viņš plāno vairot sabiedrības izpratni par tiesu darbu, ko I.Bičkovičs minējis kā vienu no saviem mērķiem, AT priekšsēdētāja amatā, I.Bičkovičs stāstīja, ka AT ir komunikācijas departaments ar profesionāļiem. Viņš pauda cerību, ka viņi ar savu darbību mācēs vairot AT prestižu. Tāpat viņš norādīja, ka AT ir mājas lapa, kur ir pieeajama visa informācija par AT darbu.

Uzrunājot Juridiskās komisijas deputātus, I.Bičkovičs teica, ka plāno saglabāt zināmu konservatīvismu, kas nepieciešams tiesas sistēmas stabilitātei.

Lēmums par ģenerālprokurora amata kandidātu, kas jāizvirza AT priekšsēdētājam, no I.Bičkoviča puses nebūšot vienpersonisks - viņš konsultēsies un dažādās sarunās iegūs profesionālu vērtējumu. Tāpat viņš uzsvēra, ka ir noteiktas likuma prasības, kurām ir jāatbilst ģenerālprokurora kandidātam.


Drošības policijā Dienai sacīja, ka pārbaudes rezultāti par I.Bičkoviču Satversmes aizsardzības birojam tiks nosūtīti šajā nedēļā, iespējams, tas notiks rīt. SAB būs nepieciešams “zināms laiks”, lai pārbaudītu sniegtās ziņas, sacīja SAB preses sekretāre Iveta Maura. “Grūti teikt par termiņiem, jo tas būs atkarīgs no materiālu satura, bet mēs noteikti pieņemsim lēmumu diezgan īsā laikā,” teica I.Maura.

Viņa paskaidroja, ka lēmuma pieņemšanu neietekmēs biroja vadītāja Jāņa Kažociņa atvaļinājums, jo viņa pienākumus pilda biroja direktora pirmais vietnieks Uldis Dzenītis. SAB sniegs atzinumu vai Bičkovičam tiks dota pielaide valsts noslēpumam.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas