Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Saeimas komisija neatbalsta Breša un Staķes priekšlikumu

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija trešdien sēdē noraidīja Zaļo un zemnieku savienības deputātu Viļņa Edvīna Breša un Dagnijas Staķes priekšlikumu, kas precizēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas definīciju.

Tiesa, arī iepriekš komisija, noraidīja V. E. Breša iesniegto priekšlikumu, taču to negaidīti atbalstīja Saeimas sēdē deputātu vairākums. Vēlāk prezidents Valdis Zatlers norādīja, ka deputāta priekšlikums sašaurina termina jēdzienu un nodeva likumu otrreizējai caurlūkošanai.

Jau ziņots, ka šoreiz priekšlikumā precizēts 5. pants, kas paredz par nelikumīgu uzskatīt līdzekļu legalizāciju tikai tad, ja tas izdarītas ar nodomu. Prokuratūra uzskata, ka V. E. Breša un D. Staķes kopīgi iesniegtais priekšlikums sašaurina darbību loku, kuras uzskatāmas par nelikumīgām, tāpēc tās neatbalsta.

V.E.Bresis uz komisijas sēdi neieradās. Savukārt D.Staķe, uzklausot prokuratūras iebildumus uzsvēra, ka minētie grozījumi nepieciešami, “lai neciestu nevainīgi cilvēki”, turklāt, viņasprāt, “par juridiskām niansēm var strīdēties”.

ZZS deputātu iesniegtā priekšlikuma vietā komisija šodien atbalstīja Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumu. Tajā noteikts, ka līdzekļi atzīstami par noziedzīgi iegūtiem, ja personas īpašumā vai valdījumā tie tieši vai netieši iegūti, izdarot noziedzīgu nodarījumu un citos Kriminālprocesa likumā noteiktajos gadījumos. Priekšlikumā arī precizēts, ka ar terminu "noziedzīgi iegūti līdzekļi" saprot Kriminālprocesā lietoto terminu "noziedzīgi iegūta manta, arī finanšu līdzekļi". Prokuratūras pārstāve sēdē Juridiskā biroja priekšlikumu novērtēja atzinīgi.

Jūnija sākumā Valsts prezidents Valdis Zatlers Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu parlamentam nodeva otrreizējai caurlūkošanai, uzsverot, ka pēc V.E. Breša priekšlikumiem pieņemtā likuma redakcija sašaurina gan noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas jēdzienu, un to, kādas darbības par tādām uzskatāmas, gan personu loku un viņu vainu, kas ir saistīta ar naudas atmazgāšanu.

Nododot likumprojektu otrreizējai caurlūkošanai, arī V.Zatlers vērsa uzmanību uz likuma pieņemšanas laikā dzimušo V.E.Breša priekšlikumos iekļauto juridisko jēdzienu mutatis mutandis, sakot, ka "manuprāt, no labas juridiskās tehnikas viedokļa raugoties, šajā gadījumā atsauce uz mutatis mutandis lietošanu ir pat lieka". Šoreiz gan V.E.Bresis no šī jēdziena izmantošanas atteicies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:

Plašāk par prokuratūras iebildumiem un ZZS frakcijas argumentiem lasiet šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas