Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Segliņš: ir fakti pret KNAB augstu amatpersonu

Iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP) šodien pēc materiālu saņemšanas no Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) atkārtoti paziņoja, ka informācija par finanšu darījumiem ir ļoti nopietna un šajā lietā iesaistīts viens KNAB darbinieks. Visus materiālus M.Segliņš iesniegs ģenerālprokuroram un Satversmes aizsardzības biroja direktoram.

“VID vadītājs šodien man ir iesniedzis dienesta ziņojumu, kurā  apstiprinās fakti, ka, iespējams, KNAB augsta amatpersona ir veikusi nelikumīgu darījumu. Esmu iepazinies ar dokumentiem un tikko atgriezīsies Latvijā premjers nodošu to viņam, par to informēšu arī prezidentu, bet šodien aicināšu pie sevis ģenerālprokuoru un SAB vadītāju, lūgšu izvērtēt dokumentus un lemt par tālāku rīcību.”

Tomēr M.Segliņš neatklāja tās amatpersonas vārdu, kuru tur aizdomās par vērienīgiem finanšu darījumiem, kas nav uzrādīti ienākumu deklarācijā.

VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns sacīja, ka informācija atklāta pagājušās nedēļas nogalē, veicot kratīšanu Valmieras uzņēmumos. Darījumi atklāti cita kriminālprocesa ietvaros. Šobrīd varot runāt tikai par vienu KNAB amatpersonu.

M.Segliņš uz preses konferencē uzdoto jautājumu, vai šis nav Tautas partijas pasūtījums, noteica: “Jēziņ, Marija, paldies par uzmanību.” Viņš arī ironizējot piebilda, ka atkal jau vainīgi ir Šķēle, Gundars Bērziņš un Segliņš.

M.Segliņš pamatoja, ka nav varējis nereaģēt uz Latvijas televīzijā un Latvijas radio izskanējušo informāciju par iespējamām nelikumībām, tāpēc pieprasījis papildus informāciju. 

Dz.Jakāns paskaidroja, ka amatpersonai vajadzēja savā ienākumu deklarācijā norādīt savu saistību ar uzņēmumu, jo uzņēmuma līgumos “viņš nes solidāru atbildību”. Reāli tas nozīmējot, ka konkrēta valsts amatpersona ir ņēmusi aizņēmumu un to nav norādījusi savā deklarācijā, teica Dz.Jakāns. 

Diena jau rakstīja, ka, iespējams, runa ir par Juri Jurašu. Savu īpašumu Valmieras rajonā viņš ir iznomājis firmai Burtnieku zirgaudzētava, kas pieder viņa ģimenei. Gada sākumā Burtnieku  zirgaudzētava aizņēmās 300 000 no firmas Vidzemes darījuma centrs. Šo nomas līgumu Jurašs nav ierakstījis ienākumu deklarācijā, jo negūst no tā materiālu labumu. 

Paziņojumu šodien izplatījis arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB). Tā rīcībā nav informācijas par faktiem, ka KNAB darbinieki būtu saistīti ar finanšu noziegumiem.

KNAB vēsta, ka viņu darbinieks Juris Jurašs nav veicis neko pretlikumīgu, jo pats personīgi nav veicis darījumus ar SIA „Vidzemes darījumu centrs” pilnvarotām personām. J.Jurašam nav bijuši tādi aizņēmumi vai darījumi, kurus viņš nebūtu norādījis savā valsts amatpersonas deklarācijā vai slēpis no kontrolējošām iestādēm, secinājis KNAB.

J.Jurašs ir noslēdzis bezatlīdzības līgumu par viņam piederoša nekustamā īpašuma izmantošanu sava tēva vadītās komercsabiedrības vajadzībām un devis atļauju savam tēvam rīkoties ar šo nekustamo īpašumu pēc saviem ieskatiem. Šī komercsabiedrība ir saņēmusi aizdevumu no „Vidzemes darījumu centra” un KNAB amatpersonas tēvs, izmantojot viņam piešķirtās tiesības, ir nostiprinājis Zemesgrāmatā ķīlu par labu aizdevējam. Komercsabiedrība arī veic ar kredīta dzēšanu saistīto maksājumu segšanu no saviem resursiem.

KNAB lūdz arī viņiem sniegt papildus informāciju, jo gan Iekšlietu ministra, gan Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora publiskie izteikumi ir žurnālistiem ļāvuši secināt, ka KNAB amatpersona ir saistīta ar naudas „atmazgāšanu”.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DARĪJUMA FABULA

VID aizdomas par KNAB darbinieka J.Juraša nelikumīgo rīcību saistītas ar viņa īpašumu Valmieras rajonā, Burtnieku pagastā. Šo īpašumu ar aptuveni 30 hektāriem zemes un vecu krogus ēku J.Jurašs saņēma mantojumā no mātes pirms vairākiem gadiem. Pēc paša J.Juraša teiktā, saimniecības vadītājs bijis viņa tēvs, tādēļ 2005.gadā noslēgts nomas līgums uz desmit gadiem ar firmu Burtnieku zirgaudzētava. Puse šīs firmas (50,8%) pieder pašam J.Jurašam, bet atlikušās daļas viņa tēvam, brālim un darbiniekiem. Saskaņā ar likumu, J.Jurašam drīkst piederēt firma, tikai viņš nedrīkst pats tajā strādāt.

“Noslēdzām nomas līgumu, lai man kā īpašniekam nav jākārto dokumenti subsīdiju saņemšanai un citiem darījumiem, jo galvenais saimniekotājs tur ir mans tēvs,” pastāstīja J.Jurašs. No nomas viņš nekādu naudu nav saņēmis, tādēļ šis līgums nav norādīts ienākumu deklarācijā.

Firma Burtnieku zirgaudzētava arī bija tā, kas pēdējo gadu laikā saimniecības attīstībai ņēma kredītu no firmas Vidzemes darījumu centrs. Zemesgrāmatas dati rāda, ka pērn, ieķīlājot saimniecību, saņemts  210 000 latu liels kredīts, bet šogad janvārī 350 000 latu. No Dienas rīcībā esošā pēdējā kredīta līguma redzams, ka to uz pilnvarojuma pamata parakstījis J.Juraša tēvs Jānis Jurašs.

Vairāk lasiet ceturtdien laikrakstā "Diena"!

LĪGUMI

Nomas līgums par zemi starp J. Jurašu un Burtnieku zirgaudzētava

Aizdevuma līgums starp Vidzemes darījumu centrs un Burtnieku zirgaudzētava

LASI VĒL

Segliņš pieprasa no Jakāna ziņojumu par VID un KNAB "nesaskaņām"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas