Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Štramu atbrīvo pret 80 tūkstošiem

Kukuļošanā vainotais bijušais Rīgas domes (RD) attīstības departamenta vadītājs Vilnis Štrams, kurš piektdien pret 80 000 latu atbrīvots no apcietinājuma, atzīst, ka "nepatikšanās" nokļuvis, jo atradies neīstajā laikā neīstajā vietā."Ziniet, kā saka - kādreiz dzīvē tu vari atrasties ne tajā vietā nepareizā laikā un ar nepareizo cilvēku.

Bet tas vēl nav noziegums," drīz vien pēc iznākšanas no Matīsa cietuma aģentūrai BNS sacīja V.Štrams, kurš bija sporta naģenē un apkrāvies ar somām un plastmasas maisiem. Par spīti četriem mēnešiem, kas pavadīti nebrīvē, viņš izskatījās dzīvespriecīgs. Sarunā ar aģentūru BNS viņš vairākkārt jokoja.V. Štrams atzina, ka neesot redzējis lietas materiālus, tāpēc nevar atbildēt uz jautājumu, vai atzīst savu vainu. "Es nezinu, par ko patiesībā tā vaina būtu jāuzņemas, tikai tad, kad redzēsim par ko, tad arī skatīsimies, vai tas ir tas, ko es esmu izdarījis, vai tas ir tas, ko es neesmu izdarījis. Lai nebūtu tā, ka kādam liekas, ka kaut kas ir izdarīts, un viņam šausmīgi gribētos, lai tas tā būtu izdarīts, bet rezultātā tas nav izdarīts," turpināja bijusī domes amatpersona.V.Štrams arī noliedza savu līdzdalību būvprojektos, kas tiek minēti presē kā tie, kuru dēļ notikusi kukuļošana. Arī par Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka šķirtās sievas Ināras Vilkastes iespējamo līdzdalību šajā lietā V.Štrams neko nezinot. "Es domāju, lai viņa tiek skaidrībā ar saviem bijušajiem un esošajiem biznesa partneriem," sacīja V.Štrams. Viņš I.Vilkasti un viņas bijušo biznesa parteri uzņēmēju Raimondu Štālbergu nepazīstot.Pēc iznākšanas no cietuma pirmais, ko V.Štrams darīšot, būšot sievas un bērnu apraudzīšana, nomazgāšanās, friziera un ārsta apmeklējums. Cietumā viņš bija ieslodzīts 20 kvadrātmetru telpa, kur dienā bija atļauta stundu ilga pastaiga nelielā pagalmā. "Tāds diezgan ierobežots tas pasākums, bet nekas, arī tā ir pieredze," teica V.Štrams. Kamerā atradies vēl kāds ieslodzītais.

Jau rakstījām, ka bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams apmaiņā pret 80 tūkstošu latu lielu drošības naudu neilgi pirms pulksten 17 atbrīvots no apcietinājuma, ko viņš pavadīja Matīsa cietumā, Dienai apstiprināja viņa advokāts Jānis Rozenbergs.

Samaksāt naudu, lai turpmāk vairs nevajadzētu atrasties apcietinājumā, piektdien kukuļošanā veinotajam V.Štramam piedāvāja Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa. V.Štramam noteikts aizliegums izbraukt no valsts, strādāt Rīgas domē un kontaktēties ar lietā iesaistītajām personām.

Piektdien tiesa jau kārtējo reizi lēma par kukuļošanā vainotā V.Štrama drošības līdzekli, ko viņš bija apstrīdējis. To, kādēļ šoreiz tiesa izšķīrās vairs obligāti nepiemērot apcietinājumu, advokāts J.Rozenbergs skaidro ar četrus mēnešus garo apcietinājuma laiku, kas varētu būt pietiekami ilgi, lai izmeklētājs pabeigtu nepieciešamās izmeklēšanas darbības. "Mēs arī darījām zināmas [V.Štrama] veselības problēmas, taču tās nav pieminētas tiesas lēmumā," saka advokāts, skaidrojot, ka viņa klientam kā bijušajam basketbolistam ir problēmas ar muguru un tās lika sevi manīt cietumā.

J.Rozenbergs stāsta, ka viņa klients jau kādu laiku ar izmeklētājiem nav sadarbojies. "Viņš sākotnēji sniedzis īsas liecības. Tagad viņš izmanto savas tiesības neliecināt," saka advokāts. Uz jautājumu vai V.Štrams atzinies inkriminētajos noziegumos, J.Rozenbergs apgalvo, ka šāds jautājums no izmeklētāju puses V.Štramam nav ticis uzdots, tādēļ pagaidām atturēsies uz to atbildēt.

Tiesas lēmums ir pārsūdzams, kā arī izmeklētājs var V.Štramam piemērot arī citus papildu drošības līdzekļus. Informācija par procesa virzītāja turpmāko rīcību sakarā ar drošības līdzekļa maiņu, visticamāk, būs trešdien, Dienu informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja pārstāvis Andris Vitenburgs.

Jau rakstīts, ka V.Štramu uz aizdomu pamata par kukuļošanu saistībā ar kādas Rīgas domē izskatītās būvniecības ieceres atbalstīšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturēja vienā dienā ar attīstības departamenta administrācijas vadītāju Raimondu Janitu februāra vidū. R.Janita gan vēlāk tika atbrīvots. Viņa advokāts Egons Rusanovs apstiprināja, ka R.Janita atzinies kukuļošanas starpniecībā vairākās epizodēs. Marta mēnesī KNAB aizturēja tā brīža departamenta vadītāju Pēteri Stranci, viņam inkriminē kukuļņemšanas mēģinājumu.

Savukārt šo otrdien KNAB veica kratīšanu attīstības komitejas vadītāja Edmunda Krastiņa (TP) kabinetā. Pēc E.Krastiņa teiktā, KNAB interesējies par tām pašām būvniecības iecerēm, kas medijos neoficiāli minētas saistībā ar V.Štrama aizturēšanu — uzņēmuma NCC Spilve Development projektu Dzirciema ielā pie Spilves pļavām un SIA Kvarta ieceri Kuldīgas ielā 45B.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas