Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Teikmanis: ar radikāliem izlēcieniem Krievijā jārēķinās

Latvija nosūtījusi protesta notu Krievijas Ārlietu ministrijai par trešdien notikušo incidentu preses konferences laikā Maskavā, kurā Latvijas vēstnieks Andris Teikmanis tika apliets ar sarkanu šķidrumu. “Neesmu ķīmiķis, bet šķidrums atgādināja augļu sulu, krāsa bija sarkana,” telefonsarunā _Dienai _sacīja vēstnieks.

Par notikušo atvainojusies RIA Novosti vadība, kuriem notikušais esot “šoks”. “Viņi bija vairāk šokēti nekā es,” sacīja vēstnieks. A.Teikmanis neuzskata, ka turpmāk preses konferencēs būtu jānosaka īpaši drošības pasākumi. Ar ziņu aģentūru RIA Novosti vēstniecība sadarbojas jau ilgāku laiku, divas reizes gadā rīkojot preses konferences.

“Ko darīt, tā ir daļa Krievijas politiskās kultūras ar ko jārēķinās. Ja esi vēstnieks Krievijā, jābūt gatavam, ka kāda radikāla organizācija vēlēsies izpausties nepieņemamā veidā. Šis izteiksmes veids iziet ārpus normāla vārda brīvības izteiksmes veidiem,” teica A.Teikmanis.

Domāju, ka 28 gadus cilvēkiem ir jāsaprot, ka šādā veidā viņi nevar ietekmēt ne Lindermana tiesu, ne starpvalstu attiecības, piebilda vēstnieks.

Viņš stāstīja, ka ceturtdien pie Latvijas vēstniecības Maskavā gaidāms pikets, šoreiz tas būšot Krievijas varas iestāžu atbalstam, atļaujot Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem turpmāk Krievijā iebraukt bez vīzas.

Latvijas puse lūgusi Krieviju sniegt informāciju par trešdien notikušā incidenta izmeklēšanas gaitu, rezultātiem un vainīgo personu sodīšanu.

Jau ziņojām, ka divi nacionālboļševiki šodien Maskavā notiekošā preses konferencē par Latvijas un Krievijas savstarpējām attiecībām uzbruka Latvijas vēstniekam A.Teikmanim un aplēja viņu ar sarkanu šķidrumu. Organizācijas mājaslapā norādīts, ka tās bijušas asinis. Pats A.Teikmanis vēlāk apgalvoja, ka incidents neietekmēs attiecības starp abām valstīm.

Tiklīdz vēstnieks bija apsēdies savā krēslā, pie viņa pieskrēja divi ar aizliegtās Nacionālboļševistiskās partijas simboliku rotāti jaunieši un iesvieda A.Teikmanim ar sarkana šķidruma pildītām paciņām. Saukdami: «Brīvību Vladimiram Abelam!», «Rokas nost no krievu skolām!» un: «Jūsu rokas mirkst asinīs!» viņi zālē izkaisīja skrejlapas ar aicinājumu atbrīvot par nelikumīgu ieroču un sprāgstvielu glabāšanu arestēto nacionālboļševiku līderi Vladimiru «Abelu» Lindermanu. Pirms apsargiem izdevās aizvest abus radikāļus, viņi žurnālistiem bija atklājuši, ka ir Nacionālboļševistiskās partijas biedri Sergejs Baranovs un Ksenija Firsova un par savu mērķi deklarējuši «Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju tiesību aizstāvību».

«Sasmērētais uzvalks Krievijas un Latvijas attiecības neietekmēs,» uzreiz pēc starpgadījuma uzsvēra Latvijas vēstnieks A.Teikmanis. Viņaprāt, «cilvēki, kuri slēpjas aiz anonimitātes vai žurnālistu maskas - un acīmredzams, ka šie cilvēki šeit ieradās kā žurnālisti - nav cieņas vērti, lai kādi arī nebūtu viņu mērķi.» Preses konferences turpinājumā starpgadījumu vairs nebija, ziņo RIA Novosti.

Kā ziņo BNS, Latvijā likvidētās boļševiku atbalstītāju organizācijas Pobeda (Uzvara) līderis Vladimirs Lindermans vairākus gadus dzīvoja un slēpās Krievijā. Latvijā viņam bija izvirzīta apsūdzības par aicinājumu vardarbīgi gāzt valsts varu, neatļautu sprāgstvielu glabāšanu un atentāta gatavošanu pret prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu. Tagad lielākā daļa apsūdzību noņemtas. Viņa lietu Rīgas Centra rajona tiesa skatīs 14.augustā.


(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

NOSKATIES VIDEO

 

Teikmani preses konferencē aplej ar šķidrumu


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas