Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - TM runā tikai par formāliem kritērijiem KNAB vadītāja izvēlē

Tieslietu ministrijas (TM) izstrādātajā kārtībā par to, kā jānotiek Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka atlasei, nav paredzēta iespēja rīkot atklātu konkursu. Instrukcijā vispārīgi aprakstīts KNAB priekšnieka izvēles process, nav norādīts, kā garantēt, ka izvēles process būs atklāts, kā arī nav norādīti termiņi, kādos būtu jānotiek šim procesam. 


Kā šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru žurnālistiem klāstīja tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK), instrukcijā ir norādīts, ka premjers iesaka KNAB vadītāja kandidatūru un svarīga loma tās izvērtēšanā ir Nacionālās drošības padomei, kā arī ģenerālprokurora viedoklim. Kā pārliecinājās Diena, TM izstrādātajā instrukcijā gan nav atrunāts, ka premjeram būtu jāņem vērā NDP vai ģenerālprokurora pozitīvais vai negatīvais vērtējums attiecībā uz konkrētu kandidātu. Instrukcijā tikai norādīts, ka premjeram viedoklis ir jāuzklausa.

G.Bērziņš atkārtoti norādīja, ka KNAB vadītāja izraudzīšanās procesam jābūt atklātam un saprotamam. TM sagatavotajā dokumentā gan nav minēts, ka kandidātu vārdiem jābūt pieejamiem sabiedrības apspriešanai. Tāpat norādīti tikai formāli kritēriji, kādiem jāatbilst KNAB šefam.

Kā norādīja G.Bērziņš, ja KNAB vadītāju izraudzīsies saskaņā ar instrukciju, tad jauno vadītāju varēs ievēlēt "salīdzinoši ātri". Pēc ministra teiktā, jauno KNAB vadītāju varētu iecelt jau līdz Ziemassvētkiem. Taču instrukcijā nav minēts neviens termiņš, saskaņa ar kuru būtu jānotiek amata kandidāta virzīšanas procesam.

Arī darba dienas beigās premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) vēl nebija iepazinies ar TM iesniegto dokumentu, kas satur vien divas lapaspuses. Premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis Dienai gan iepriekš sacīja, ka ar instrukcijas apstiprināšanu kavēšanās nebūšot.

E.Vaikulis informēja, ka, tiklīdz I.Godmanis dokumentu apstiprinās, TM tas būs jāsagatavo iesniegšanai valdībā. Premjera preses sekretārs pieļāva, ka KNAB vadītāja izraudzīšanas procedūra varētu tikt izskatīta jau tuvākajās valdības sēdēs.

Diena jau rakstīja, atklāta konkursa izsludināšanu atbalsta ģenerālprokurors Jānis Maizītis, lai arī, pēc viņa teiktā, tas var nemotivēt pieteikties labākos. J.Maizītis arī norādīja, ka ar jauno KNAB vadītāja izvēli nav jākavējas.

Savukārt V.Zatlers šonedēļ žurnālistiem klāstīja, ka KNAB vadītāja izvēlē galvenais ir kvalitāte un sabiedrības uzticība jaunajam vadītājam, “pat ja tas prasa dažas nedēļas vairāk laika, jāļauj valdībai rīkoties”. Procesam jābūt caurspīdīgam un sabiedrībai saprotamam, norādīja prezidents.

(Papildināta visa ziņa



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

INSTRUKCIJAS PROJEKTS


Ar Tieslietu ministrijas izstrādāto instrukciju (projekts) var iepazīties šeit!

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas