Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

papildināta - TP: Saeimas pirmstermiņa vēlēšanas jārīko nekavējoties

Tautas partijas kopsēdē piektdien nolemts, ka Saeimai ir jāgroza Satversme, lai pieņemtu likumu uz kura pamata tā pati sevi atlaistu. Deputāti uzskata, ka Saeima un valdība ir zaudējusi uzticību, ko būtu ļoti grūti atgūt. Savukārt, ja neizdodas pieņemt šādu likumu, būtu jālūdz Valsts prezidentu rosināt referendumu par Saeimas atlaišanu.

"Pēdējo dienu un nedēļu notikumi Latvijā liecina, ka paralēli globālās ekonomiskās krīzes ietekmei mūsu valstī norisinās arī notikumi un procesi, kas var novest pie dziļas politiskās krīzes un saimnieciska sabrukuma.  13.janvāra notikumi pie Saeimas ir kategoriski nosodāms vandālisma akts, kas nebūtu pieņemams nevienā Eiropas valstī. Taču mēs neredzam vienprātīgu nosodījumu pie Saeimas notikušajam no Valsts Prezidenta, sabiedrības un viedokļa veidotāju puses. Vēl vairāk, rodas iespaids, ka daudzi sabiedriski politiski spēki ir ieinteresēti vardarbības turpmākā eskalācijā un klusībā vērtē to kā atbalstu savai politikai," teikts TP valdes un Saeimas frakcijas izplatītajā paziņojumā. Visi līdz šim izskanējušie piedāvājumi risināt situāciju, piemēram, grozot Satversmi, reorganizējot valdību vai visu koalīciju, organizējot jaunus referendumus un veicot nebūtiskas izmaiņas Vēlēšanu likumā, nav adekvāti pašreizējai situācijai, ir pārliecināta TP valde un Saeimas frakcija.

Saistībā ar valsts finanšu situāciju tuvākā pusgada laikā Saeimai un valdībai būs jāpieņem vesela virkne valstisku un bieži vien nepopulāru lēmumu krīzes pārvarēšanai. Šo lēmumu pieņemšanai un izpildei nepieciešams īpaši plašs sabiedrības atbalsts, ko var iegūt tikai pirmstermiņa Saeimas vēlēšanās. "Pirmstermiņa Saeimas vēlēšanas šajos apstākļos ir vienīgā iespēja pārvarēt krīzi un atgriezt valsti uz stabilitātes un ilgtermiņa attīstības ceļa. Tāpēc pirmstermiņa Saeimas vēlēšanas ir jārīko nekavējoties," teikts paziņojumā.

TP uzskata, ka Saeimai ir nekavējoties jāsāk darbs pie pirmstermiņa Saeimas vēlēšanu tiesiskā regulējuma un jaunu vēlēšanu norises datums ir jānosaka jau šā gada pavasarī. "Šobrīd ir nepieciešams izšķirties par ārkārtas mēriem, lai nodrošinātu maksimālu sabiedrības iesaistīšanos politikā. Tādēļ Tautas partija aicina atbildīgus politiskos spēkus un atbildīgus sabiedrības locekļus izmantot Saeimas pirmstermiņa vēlēšanas, lai aktīvi un konstruktīvi iesaistītos politiskajos procesos," aicina TP.

Aģentūrai LETA kāds TP politiķis norādīja, ka TP valde ir lēmumu pieņēmusi tikai tādēļ, ka valdībai un Saeimai ir liela sabiedrības neuzticība, un tādēļ "nav ko lietas vilkt garumā". Viens no iemesliem, kādēļ TP izšķīrusies par šādu lēmumu, esot arī Valsts prezidenta izvirzītais ultimāts Saeimai pieņemt grozījumus Satversmē. "Labāk mēs paši rosinām Saeimas atlaišanu, nekā pakļaujamies Zatlera ultimātam. Prezidentam būtu jāsamierina politiķi, nevis jāizvirza antidemokrātiski ultimāti," sacīja aģentūras LETA uzrunātais politiķis.

Savukārt TP frakcijas deputāts Dzintars Ābiķis aģentūrai LETA atzina, ka viņš neatbalstot valdes lēmumu, jo, viņaprāt, vajadzēs rast risinājumu šajā situācijā kopā ar Valsts prezidentu. Ābiķis arī pauda bažas, vai nākamā Saeima būs labāka, jo nav izveidojušies jauni politiskie spēki un nākamais parlaments var kļūt vēl populistiskāks un kreisāks.


(papildināta ar pēdējām divām rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Opozīcijas viedoklis par TP paziņojumu

Koalīcijas partiju viedoklis par TP paziņojumu

Eksperti: TP cenšas apsteigt opozīcijas konsolidāciju


SATVERSMES GROZĪŠANA

Satversmes 76. pants:

"Satversmi Saeima var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Pārgrozījumus pieņem trijos lasījumos ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu."

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Notikusi pāreja uz ziemas laiku

Aizvadītajā naktī Latvijā ir notikusi pāreja no vasaras uz ziemas laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas