Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Uz ASV varēs ceļot bez vīzas

ASV ir gatava ieviest bezvīzu režīmu ar Latviju, Lietuvu, Igauniju, Slovākiju, Ungāriju, Čehiju un Dienvidkoreju, piektdien Baltajā namā paziņoja ASV prezidents Džordžs V.Bušs.

Precīzu datumu, kad Latvijas iedzīvotāji uz ASV varēs doties bez vīzām, ASV prezidents gan nenosauca. Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP) iepriekš prognozēja, ka tas varētu notikt jau līdz Latvijas valsts svētkiem 18.novembrī.

Dž.V.Bušs savā paziņojumā uzsvēra, ka minētās valstis cītīgi strādāja, lai sasniegtu šo mērķi un izpildīja visas nepieciešamas prasības. Pēc viņa teiktā, šo valstu pilsoņiem bija jāstāv rindās un jāmaksā, lai varētu apmeklēt ģimenes locekļus vai doties atpūtā. ASV prezidents atzina, ka tas bija negodīgi. Viņaprāt, lēmums par septiņu valstu pievienošanu ASV bezvīzu režīmam apliecina ciešas draudzības saites.

"Latvija ir pastāvīgs ASV draugs un sabiedrotais, plecu pie pleca piedaloties misijās Irākā un tagad Afganistānā. Šis ir vēl viens nozīmīgs solis abu valstu savstarpējās attiecībās,” paziņojumā presei piektdien norāda ASV vēstnieks Latvijā Čārlzs Larsons.

M.Riekstiņš tiešraidē Latvijas Televīzijā pauda gandarījumu par bezvīzu režīma ieviešanu, norādot, ka šim lēmumam ir gan simboliska, gan praktiska nozīme. Pēc M.Riekstiņa vārdiem, Dž.V.Bušs apliecināja savas simpātijas valstu panāktajam progresam.

Valsts prezidents Valdis Zatlers Latvijas Televīzijā pauda viedokli, ka šis lēmums liecina par abu valstu uzticības līmeni un pierāda, ka Latvijas un ASV attiecības ir ļoti ciešas. Viņaprāt, tas ir liels panākums un laba dāvana Latvijas valsts svētkos.

Šobrīd ASV Bezvīzu programma piedalās 27 valstis: Andora, Austrālija, Bruneja, Īslande, Japāna, Lihtenšteina, Monako, Jaunzelande, Norveģija, Sanmarīno, Singapūra, Šveice, taj skaitā arī 15 ES dalībvalstis - Austrija, Beļģija, Dānija, Somija Francija, Vācija Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugale, Slovēnija, Spānija, Zviedrija un Lielbritānija.

Diena jau rakstīja, ka Latvija ir iekļāvusies ASV bezvīzu režīma noteikumos, jo vīzu atteikumu daudzums pēdējā finanšu gadā, kas noslēdzas 1.oktobrī, bijis 8,3%. Kopš pagājušā gada, kad ASV Kongress nobalsoja par jauniem bezvīzu režīma priekšnoteikumiem, šis slieksnis ir 10%. Šo nosacījumu beidzot ir izpildījušas visas trīs Baltijas valstis, Čehija, Slokāvija, Ungārija un arī Dienvidkoreja. Lietuvā vīzu atteikums bijis aptuveni 9%, bet Igaunijā — tikai 3,6%. Šoreiz aiz robežas palikusi Polija (15% atteikumu), Rumānija, Bulgārija, Malta, Kipra, kā arī Grieķija.

(Papildināta ar 3.-6. rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko paredz ASV Bezvīzu programma?


- bez vīzas var ieceļot tikai biznesa un tūrisma nolūkos
- nepieciešama biometriskā pase
- pirms ceļojuma jāsaņem apstiprinājums no Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmas (ESTA)
- 65,50Ls un dažu dienu ietaupījums, kas tagad nepieciešams vīzas saņemšanai
- neattiecas uz nepilsoņiem

EKSPERTA KOMENTĀRS

Aija Lulle, socioloģe, migrācijas lietu pētniece:


Bezvīzu režīma ieviešana ir pozitīvs un sen gaidīts solis no ASV puses. Atturētos prognozēt, ka tas var izraisīt lielas emigrantu plūsmas. Palielināsies to cilvēku skaits, kuri ASV vēlētos apmeklēt tūrisma nolūkos. Tomēr ceļojumu laikā šī zeme cilvēkiem var iepatikties un viņi var izvēlēties tur atgriezties uz ilgāku laiku vai arī palikt pavisam. Runājot par darba spēka migrāciju, ASV jau šobrīd ir starp tām valstīm, kur strādā daudzi Latvijas iedzīvotāji. Bezvīzu režīms ir nozīmīgs, taču ne vienīgais faktors, kas nosaka cilvēka izvēli doties uz kādu valsti. Kaut gan jaunākās paaudzes cilvēki, kas atgriežas no darba Īrijā vai Lielbritānijā un nākotnē grib vēlreiz aizbraukt uz ārzemēm, kā nākamo valsti nereti min Ameriku. Tomēr ASV migrācijas sistēmā iestrādāti dažādi daudzpakāpju “filtri”, kas noteikti apturēs noteiktas grupas vai arī otrādi atvieglos uzturēšanos valstī.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas