Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Valdība tomēr saglabā vadības līgumus

Trešdien Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika pieņemts lēmums nelauzt vadības līgumus un, kā atlagojuma sastāvdaļu, tos saglabāt arī nākamajā gadā. Tomēr uz amatpersonas atalgojumu, ko var veidot alga un arī vadības līgums, attieksies 15% samazinājums. Iepriekš, lai samazinātu valsts budžeta izdevumus, tika apsvērts nākamgad vadības līgumus neslēgt, bet esošos uzskatīt par izbeigtiem. Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) pēc valdības sēdes uzsvēra, ka samazinājums var tikt īstenots arī uz štatu rēķina un, kā panākt 15% naudas ietaupījumu, tas ir katras iestādes vadītāja kompetencē. 

Jau vēstīts, ka valdības uzstādījums ir kopējo atlīdzības fondu valsts un pašvaldību iestādēs nākamajā gadā samazināt par 15%. Tomēr samazinājums neattieksies uz tiem valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem, kuru atalgojums nepārsniedz divas minimālās mēnešalgas, tas ir 360 latus. 

Atgādinām, ka vadības līgumus slēgšanas likumību, kas amatpersonām veido būtiskus ienākumus līdzās algai, daļa Saeimas deputātu ir apstrīdējuši Satversmes tiesā. Deputāti norāda, ka vadības līgumi tiek slēgti par valsts pārvaldes darbības pamatuzdevumiem, turklāt noteikumos nav iekļauts nedz skaidrs personu loks, ar ko vadības līgumi tiek slēgti, nedz arī skaidri šo līgumu slēgšanas kritēriji. 

Valdība ārkārtas sēdē trešdienas vakarā akceptēja grozījumus likumā par Pievienotās vērtības nodokli (PVN), nosakot, ka pazeminātā nodokļa likme 10% apmērā tiks piemērota arī preses izdevumiem, vēsta LETA. Likumprojekts paredz, ka avīzēm, žurnāliem, biļeteniem un citiem periodiskajiem izdevumiem PVN samazinātā likme 10% apmērā tiks piemērota līdz 2009.gada 31.decembrim. Sākotnēji bija plānots, ka arī preses izdevējiem nākamgad būs jāmaksā PVN likme 21% apmērā līdzšinējo 5% vietā.

Galīgais lēmums par valdības lemto būs jāpieņem Saeimai.

Trešdienas vakarā valdības ārkārtas sēde, kurā skata 2009.gada budžeta grozījumus, tika sasaukta astoņos vakarā. Pirms tam premjeram bija tikšanās ar darba devējiem un arodbiedrībām. 

Arodbiedrības apsver iespējas vērsties Satversmes tiesā par valdības pieņemto Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmu un tajā paredzēto algu samazinājumu, trešdien pēc tikšanās ar premjeru teica Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers.

"Mēs domāsim par tālāko rīcību un analizēsim, kā pieņemtie lēmumi atbilst Satversmei. Ja būs nepieciešams, vērsīsimies Satversmes tiesā ar prasību apturēt viena vai otra lēmuma gaitu. Tas ir saistīts ar visām tām lietām, kas ir stabilizācijas plānā gan par algām, gan darba koplīgumiem, gan nodokļu apmēru, kas negatīvi ietekmēs labklājības līmeni valstī," par Krīgera teikto vēsta BNS.

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) izpilddirektore Elīna Egle trešdien žurnālistus pēc tikšanās ar premjeru informēja, ka darba devēji kopumā atbalsta Latvijas ekonomikas stabilizācijas plānu, taču iebilst pret plānā iekļauto fiskālo politiku, kas paredz palielināt nodokļu slogu. "Redzams, ka valdība nav gatava iet uz kompromisu, jo sarunas ar SVF ir svarīgākas par sarunām ar pašmāju biznesu," teica Egle.

Viņa pastāstīja, ka darba devēji nosūtīs Saeimas frakcijām aicinājumu neatbalstīt parlamentā valdības iecerētās izmaiņas nodokļu politikā.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI

Valdības ārkārtas sēdes darba kārtība

 

 

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas