Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - VSAA: Pensionāru avīzes izplatīšana "noteikti nebija VSAA iniciatīva"

Lai gan iepriekš Latvijas Pasts (LP) skaidroja, ka Latvijas Pensionāru federācija (LPF) avīzes Latvijas Pensionārs speciālizlaidumu  bez maksas izplatījis pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) lūguma, turklāt tas darīts sadarbības līguma par pensiju piegādi ietvaros, aģentūras direktore Inese Šmitiņa to neapstiprina. Savukārt LP, lūgts izskaidrot šīs pretrunas, _Dienai _atbildi pēc būtības sniegt nespēja.


Neatceras, kas aicināja

Sanāksme Labklājības ministrijā (LM), kurā notika VSAA un LP ģenerāldirektora Ivara Kraukļa tikšanās, patiešām notikusi 5.augustā, apstiprina I.Šmitiņa. Tomēr tās mērķis bija apspriest LM speciālistu sagatavoto mediju plānu un meklēt iespējamos bezmaksas informācijas izplatīšanas kanālus, nevis konkrēta tikšanās ar LP. I.Krauklis todien ministrijā bijis citā jautājumā, taču tika pieaicināts arī šajā sanāksmē un uzrunāts par iespēju izplatīt LPF avīzes speciālizlaidumu. "Kurš no sanāksmes dalībniekiem izteica šo aicinājumu, nepievērsu uzmanību, bet tā noteikti nebija VSAA iniciatīva," teic I.Šmitiņa, norādot, ka LP vadītājs šo aicinājumu atbalstījis.

Uz Dienas lūgumu precizēt, kurš īsti 5.augustā uzrunāja I.Kraukli, LP atbildēja: "Kā jau iepriekš informējām, lūgums izplatīt LPF speciālizdevumu Latvijas Pensionārs tika izteikts šā gada 5.augusta Labklājības ministrijā notikušās sanāksmes laikā. LP rīcībā ir VSAA direktores v.i. M.Grodumas 22. augustā parakstīta vēstule, kurā VSAA lūdz LP rast iespēju izplatīt LPF laikraksta Latvijas Pensionārs augusta speciālizdevumu."

VSAA direktore uzsver, ka todien ne avīzes sagatavošanai, ne izplatīšanai nekāds aģentūras ieguldījums - ne finansiāls, ne darba, netika prasīts. Kā stāsta VSAA Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Edīte Olupe, vērsties pie LP ar rakstisku lūgumu izplatīt LPF avīzi aģentūra aicināta 11.augustā, sanāksmē LM Komunikācijas departamentā. "Tā kā turpmākajās avīzes sagatavošanas darbībās VSAA netika iesaistīta, šādu vēstuli nevarējām sagatavot, pirms nebijām saņēmuši iespiestu avīzes eksemplāru, lai pārliecinātos par tās saturu," E.Olupe skaidro, kāpēc vēstule izsūtīta tikai piektdienā pirms referenduma. Avīzes eksemplārs VSAA saņemts  dienu iepriekš - 21.augustā.


Pazūd sadarbības līgums

Iepriekš LP Dienai apgalvoja, ka  speciālizdevuma piegāde tam neradīja papildu izmaksas, jo izdevuma piegāde dzīvesvietās tika veikta sadarbības līguma ietvaros kopā ar pensiju piegādi. Līdz pasta nodaļām izdevumi arī tikuši vesti kopā ar nepieciešamajiem pensiju orderiem un papildu izmaksas tas neradīja. Tomēr I.Šmitiņa to noliedz, sakot: "Šī izdevuma izplatīšana nav veikta līguma, kas noslēgts starp VSAA un LP par pensiju piegādi, ietvaros, jo līgums šādu pakalpojumu sniegšanu neparedz."

Pēc lūguma paskaidrot, kādi ir līguma par pensiju piegādi nosacījumi, Diena no LP saņēma atbildi, kas gandrīz vārds vārdā sakrita ar atbildi uz iepriekš uzdotu jautājumu - cik LP izmaksāja speciālizlaiduma izplatīšana. Vienīgā atšķirība - tekstā vairs nav pieminēts, ka piegāde tika veikta sadarbības līguma ietvaros: "Latvijas Pastam speciālizdevuma piegāde neradīja papildu izmaksas, jo izdevuma piegāde dzīvesvietās notika, kopā ar pensiju piegādi."

Kā jau rakstīts, iepriekš atklājies, ka avīzi, kurā publicētas LPF vadītājas Ainas Verzes un labklājības ministres Ivetas Purnes (ZZS) uzrunas saistībā ar referendumu par pensiju likuma grozījumiem, LP izplatījis vēl pirms oficiāla lūguma saņemšanas. Tikai vēlāk Dienai izdevās uzzināt LP un LM versijas, kā notika vienošanās par avīzes piegādi. Tās atklāj, ka avīze ātrāk izplatīta pēc mutiskas vienošanās. Valdības pārstāvji savu iespējamo saistību ar avīzes izplatīšanu noliedz.

(papildināts viss teksts ar Latvijas Pasta atbildēm)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

UZZINI VAIRĀK

Dienas jautājumi un VSAA atbildes

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

Atšķirībā no VSAA, arodbiedrībām un SCP pasts prasa naudu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas