Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - ZAP nolemj Tihonovu izslēgt no advokatūras

Zvērinātu advokātu padome (ZAP) nolēmusi izslēgt Andra Grūtupa biroja advokātu Viktoru Tihonovu no advokatūras, Dienai apstiprināja ZAP priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska.

Pēc Dienas rīcībā esošās informācijas, V.Tihonovs tika uzaicināts uz ZAP, jo darba kārtībā bijis ar viņu saistīts jautājums par Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijas Ētikas komisijas 2008.gada 19.jūnija lēmumu un zvērināta advokāta Alda Gobzema iesniegumu.

G.Kaminska nekomentāja ZAP lēmumu, vien norādīja, ka tas bijis “kolēģim nelabvēlīgs”. Tas gan vēl ir pārsūdzams Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā. Savukārt A.Gobzems Dienai pauda gandarījumu, ka “nu šai lietai ir pielikts punkts”.

Uzskatu lēmumu par nepamatotu, nelikumīgu un to pārsūdzēšu," aģentūrai BNS sacīja Tihonovs. Pagaidām Tihonovs plašākos komentāros neieslīga. "To tad ar laiku arī norādīšu, kāpēc nepamatots un nelikumīgs," viņš piebilda.

Jau ziņots, ka advokātu Ētikas komisija, izskatot lietu par V.Tihonova iespējamiem ētikas pārkāpumiem, nolēma lūgt ZAP izpildīt lēmumu, ar kuru V.Tihonovam noteikts disciplinārsods — izslēgšana no advokatūras, iepriekš LETA informēja Ētikas komisijas priekšsēdētāja Ilze Krastiņa.

Ētikas komisija bija nolēmusi rosināt arī jaunu disciplinārlietu par iespējamiem advokāta V.Tihonova likuma un Latvijas, kā arī Eiropas Savienības noteikto advokāta ētikas normu pārkāpumiem saistībā ar advokāta atlīdzības saņemšanu uzņēmēja Gata Saknīša lietā, kurā patlaban notiek tiesāšanās ar uzņēmēja māti Agru Saknīti un Tihonovu par dzīvokli Rīgā, Brīvības ielā.

Augstākā tiesa 2007.gada 18.decembrī atcēla 2005.gada jūlijā A.Saknīti un V.Tihonovu noslēgto dzīvokļa Rīgā, Brīvības ielā, pirkuma līgumu. Tiesa atzina A.Saknītes īpašuma tiesības uz šo dzīvokli un no advokāta piedzina 2590 latu tiesāšanās izdevumus. Spriedums tika apstrīdēts Senātā, kas šo lietu skatīs 15.oktobrī.

Kā ziņots, šis bija viens no iemesliem, ko ZAP iesniegumā lūdza vērtēt A.Gobzems, maijā iesniedzot 25 kolēģu parakstītu iesniegumu ar lūgumu rosināt pret V.Tihonovu ētikas lietu. ZAP iesniegumu nodeva izskatīšanai Ētikas komisijai.

Advokāti norādīja, ka iepriekš saistībā ar V.Tihonova darbībām ierosinātās lietas ietvaros neesot izvērtēts viens aspekts — rīcība ar A.Saknīša mātei piederošo dzīvokli. Latvijas Zvērinātu advokātu Ētikas kodeksa 2.7 punktā noteikts: advokāts nedrīkst izmantot klientu lietas savās finansiālajās interesēs, kā arī tieši vai netieši iegūt īpašumu, par kuru notiek tiesāšanās ar viņa piedalīšanos. I.Krastiņa pauda uzskatu, ka šādas rīcības dēļ ir zaudēta sabiedrības uzticība, kā arī advokāts V.Tihonovs "ar savu rīcību apkaunojis profesiju".

Ētikas komisija arī lūgusi ZAP atcelt padomes šā gada sākumā pieņemto lēmumu pret Tihonovu ierosinātajā disciplinārlietā, jo ZAP neesot bijis pamata atcelt lēmumu par advokātam noteikto sodu. Līdz ar to padomei lūgts arī izpildīt 2006.gada lēmumu par disciplinārsodu — izslēgšanu no advokatūras. I.Krastiņa piebildusi, ka cerot uz jaunās ZAP rīcību šajā lietā.


(papildināta ar 4. rindkopu)


(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL


Advokāts Tihonovs atvainojas par saviem izteikumiem (09.05.2008.)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas