Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināta - Zatlers ar Ķīnas prezidentu runās arī par Tibetu

Valsts prezidents Valdis Zatlers darba vizītes laikā Ķīnā tiksies ar Ķīnas prezidentu Hu Dziņtao un Vjetnamas prezidentu Nguenu Minhao Trietu, Dienu informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Sarunā ar Ķīnas prezidentu V.Zatlers pieminēs arī Tibetas jautājumu, Dienai pastāstīja prezidenta padomnieks ārlietu jautājumos Andris Pelšs. Viņš skaidroja, ka V.Zatlers Hu Dziņtao norādīs uz dialoga  nepieciešamību starp Ķīnu un Tibetu, kā arī uzsvērs kultūras un reliģiskās dažādības nozīmi.

“Ņemot vērā Ķīnas lomu globālajā ekonomikā, kā arī šīs valsts starptautisko ietekmi, iespēja tikties ar Ķīnas prezidentu bija jāizmanto,” uzsvēra A.Pelšs. Viņš arī piebilda, ka V.Zatlera nostāja ir tāda, ka “daudz labāk ir pārrunāt problēmas, nekā tās ignorēt”.

Pēc A.Pelša vārdiem, par šo tikšanos interesi esot izrādījušas abas puses un tajā pārsvarā tiks pārrunāti divpusējo attiecību jautājumi. Prezidentu saruna gan būšot salīdzinoši īsa.

Saeimas ārlietu komisijas vadītājs Andris Bērziņš (LPP/LC) Dienai norādīja, ka tikšanās “būs laba iespēja tieši un nepastarpināti paust bažas par cilvēktiesībām”. Plašākus komentārus no A.Bērziņa otrdien neizdevās iegūt.

Savukārt komisijas deputāte Sandra Kalniete (PS), kura parakstīja arī deklarāciju Par atbalstu Tibetai, ko Saeimas vairākums noraidīja, sarunā ar Dienu vērtēja, ka gaidāmā tikšanās notiks tikai tāpēc, ka to prasa protokols. Ja valstī uzturas citas valsts prezidents, vienmēr mēģina atrast iespēju tikties un to pašu darīšot Ķīnas prezidents. “Protams, tikties vajag, taču tāpēc nebija jābrauc uz olimpiādes atklāšanu, jo šāda veida tikšanās Ķīnas prezidentam būs ar daudzu valstu vadītājiem, izmantojot to, ka viņi atrodas Ķīnā,” teica deputāte. Tomēr S.Kalniete sagaida, ka V.Zatlers ar Ķīnas prezidentu runās par cilvēktiesību stāvokli Ķīnā un par demokrātisko brīvību ieviešanu “kaut jel kādā mērā”.

No 6. līdz 14. augustam V.Zatlers uzturēsies Ķīnā, kur apmeklēs olimpiskās spēles. V.Zatlers lielāko uzmanību veltīšot Latvijas sieviešu basketbola izlasei un plāno būt klāt nozīmīgākajās spēlēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒ EKSPERTI

Jānis Jurkāns, bijušais ārlietu ministrs

Tas ir liels politisks panākums, ka Ķīnas prezidents tiekas ar Latvijas prezidentu, jo, ja jūs zinat mērogus, ja jūs saprotat, cik Ķīna ir nopietns spēlētājs pasaules starptautiskajā arēnā, tad Latvijas prezidentam izmantot iespēju tikties ar Ķīnas prezidentu, ir liels politisks panākums. Jautājums, par ko runāt. Es nekad nejauktos Ķīnas iekšējās lietās. Kas ir Latvija, lai mācītu Ķīnu, kā pareizi dzīvot?

Toms Rostoks, politologs

Tikšanās ar Ķīnas prezidentu ir uzskatāma par panākumu, jo Ķīna ir viena no pasaules lielvarām. Jautājums ir tikai par tikšanās dienaskārtību, un ceru, ka tas būs kas vairāk par olimpisko rezultātu apspriešana. Viss ir atklarīgs no tā, kas tur tiek pārrunāts, vai viņiem ir ko runāt vai nav. Ja tas ir tikai protokola dēļ, tad tam nekādu lielu vērību pievērst nevajadzētu.

Pēteris Viņķelis, bijušais diplomāts

Valda Zatlera tikšanās mērķi ar Ķīnas prezidentu ir gan diplomātiskā pieklājība, gan ekonomiska rakstura - Ķīnas tranzītkravu  piesaiste Baltijas ostām. Ir arī vienkārši neiedomājami, ka Zatlers varētu  šai sarunā ignorēt cilvēktiesību un Tibetas jautājumu. Tāpēc Latvijas sabiedrība uzmanīgi sekos Zatlera teiktajam pēc sarunas un, es ceru, prasīs no Zatlera skaidru, skaļu un principiālu nostāju cilvēktiesību jautājumos.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas