Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

papildināta - Žurnālists: vajag vairāk stāstīt par situāciju, kā ievainoti karavīri

Latvijā noteikti ir par maz informācijas par apstākļiem, kādos ievainoti mūsu karavīri Afganistānā. Norvēģi, no kuriem mūsējie daudz mācās, savā presē jau sen būtu aprakstījuši, kāda bijusi situācija, kurā karavīri guvuši ievainojumus. Vairāk informācijas nepieciešams arī Latvijā, lai varētu saprast situāciju un tās bīstamību tālajā zemē, Diena.lv saka žurnālists Atis Klimovičs, kurš pats daudzreiz bijis Afganistānā pie Latvijas karavīriem.

Jau ziņots, ka dažu dienu laikā pagājušās nedēļas beigās Afganistānā, kur notika šīs valsts parlamenta vēlēšanas, tika ievainoti divi Latvijas karavīri.

Operacionālās sadarbības padomnieku grupas komandieris informējis Latvijas aizsardzības ministru Imantu Lieģi, ka abu karavīru veselības stāvoklis ir stabils. 17.septembrī ievainotais karavīrs pārvests uz ASV militāro hospitāli Vācijā. Savukārt otrs karavīrs atrodas vienības izvietojumā un tuvākajā laikā atsāks pildīt dienesta pienākumus. Abiem ievainotajiem karavīriem jau bijusi iespēja sazināties ar saviem ģimenes locekļiem.

I.Lieģis norādījis, ka radikālās islāmistu kustības Taliban kaujinieku pastiprinātie uzbrukumi nedēļas nogalē sabiedroto spēkiem saistāmi ar sestdien notikušajām parlamenta vēlēšanām Afganistānā: «Taliban interesēs bija atsevišķos Afganistānas reģionos traucēt parlamenta vēlēšanu norisi, bet viņi nav spējuši to būtiski ietekmēt. Latvijas karavīri ir snieguši nozīmīgu atbalstu vēlēšanu norisē, jo drošības situācija vēlēšanu laikā sabiedrotajiem radīja vislielākās bažas.»

Nemiernieku aktivitāte nedēļas nogalē sasniedza augstu līmeni visā Afganistānas teritorijā. Operacionālās sadarbības padomnieku grupas atbildības rajonā, kurā atradās seši vēlēšanu iecirkņi, notika vairāk nekā 100 uzbrukumi.

Žurnālists A.Klimovičs par situāciju, ka Latvijā ir maz informācijas, kas izskaidrotu situāciju, kādā gūti ievainojumi, retoriski vaicā: «Ko nozīmē – lieli neuztraukt?» Viņš teic, ka Latvijas karavīri savu darbu ir izdarījuši, viņi nekad nav sēdējuši bāzēs, ir sabiedroto labi novērtēti. Viņaprāt, ir tikai normāli, ka par ievainojumiem vispirms paziņo karavīru tuviniekiem, bet būtu jāmaina tas, ka plašākai Latvijas sabiedrībai trūkst informācijas par notikušo Afganistānā un konkrētās konfliktsituācijas raksturojums.

A.Klimovičs arī apstiprina, ka nemiernieku aktivitāte pēdējā laikā Afganistānā ir pieaugusi, lai gan konkrēti salīdzinājumā ar pērnā gada vēlēšanu dienu uzbrukumu un provokāciju parlamenta vēlēšanu dienā bijis mazāk. Tā pērn Afganistānas prezidenta vēlēšanu dienā notika 422 uzbrukumi, bet šogad – 305, parlamenta vēlēšanu priekšvakarā – 237.

Žurnālists teic, ka svarīgi ir saprast, kas tur notiek, kādām briesmām ik dienas ir pakļauti mūsu nedaudz vairāk kā 30 karavīri, kas tur atrodas un vēl pildīs savu dienestu līdz jaunajam gadam.

A.Klimovičs arī stāsta, ka pēc mēneša pusotra Afganistānā kļūs vēsāks, tad arī nemiernieku aktivitāte kļūs mazāka. Savukārt nākamgad mūsu karavīri vairs neatradīsies valsts austrumos, bet tiks dislocēti citā Afganistānas vietā. «Jo lielāka militārā klātbūtne, jo lielāka pretdarbības aktivitāte,» par situāciju Afganistānā saka A.Klimovičs, atgādinot, ka visur Afganistānā tiek izvietots arvien vairāk amerikāņu militāro spēku.

Pēc dienesta pārbaudes pabeigšanas tiks izlemts, vai abiem nedēļas nogalē Afganistānā cietušajiem Latvijas karavīriem piešķirama kompensācija, ziņo aģentūra BNS.

Par kompensāciju piešķiršanu ievainotajiem karavīriem tiks lemts pēc mediķu atzinumu saņemšanas un dienesta izmeklēšanas pabeigšanas.

Likums noteic - ja karavīram, piedaloties starptautiskajā operācijā, cietusi veselība, pabalstu izmaksā, ņemot vērā mēnešalgu, kāda viņam bija noteikta pamatdienesta vietā Latvijā pirms nosūtīšanas uz starptautisko operāciju.

(papildināta ar pēdējām trim rindkopām)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas