Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

papildināts 10:16 - Magone: Svinības notika ar Gudeles ziņu

Bijusī Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās (ĪUMEPL) sekretariāta vadītāja Olita Magone pilnībā noliedz e–lietu ministres Inas Gudeles (ZZS) versiju par notikumiem pērn jūnijā, kad it kā sekretariāta darbinieki, ministrei nezinot, svinējuši viņas dzimšanas dienu par valsts naudu, kas bijusi piešķirta semināram par e-pakalpojumiem pašvaldībās.

O.Magone apgalvo, ka ministres rezolūcija bija jau uz iesnieguma par semināra rīkošanu. Viņa noliedz, ka no Gudeles e–pasta bez viņas ziņas ielūgumus kāds varēja nosūtīt un pauž pārliecību, ka ministre zinājusi par pasākumu. Ministre uzskata, ka Magone melo. Savukārt _Jaunais Laiks _(JL) vērsies prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt Gudeles rīcībā noziedzīga nodarījuma pazīmes .  

Kā vēstulē Ģenerālprokuratūrai norāda JL, Gudele atzinusi, ka pasākumam, kas oficiāli bijis noformēts kā seminārs pašvaldību pārstāvjiem par e-pakalpojumu attīstību, piešķirtie līdzekļi iztērēti ministres dzimšanas dienas svinībām. Ministres rīcība, atmaksājot izšķērdētos līdzekļus Valsts kasē pēc informācijas nonākšanas atklātībā, nemaina faktu, ka ministrijas darbinieki ar ministres saskaņojumu, iespējams, ir prettiesiski rīkojušies ar valsts līdzekļiem, norāda JL.

JL uzskata, ka ministres un viņas darbinieku rīcība nav bijusi atbilstoša likumam, proti, valsts līdzekļi tikuši izlietoti tiem neparedzētiem mērķiem, līdz ar to pārkāpjot likumu Par valsts budžetu 2007.gadam un citus normatīvos aktus, kas nosaka budžeta līdzekļu izlietošanas kārtību. Šādā rīcībā saskatāmas izšķērdēšanas pazīmes, jo ministre un viņas darbinieki viņiem uzticētos līdzekļus patērējuši prettiesiski, kas uzskatāma par vienu no pazīmēm, saskaņā ar kuru tiek kvalificēti noziedzīgi nodarījumi atbilstoši Krimināllikuma 179.pantam.


Ministre lūdz nodrošināt finansējumu

Kā Dienai pastāstīja O.Magone, katrs pasākums ir rīkojams pēc iekšējā administratīvā akta, kas jāveic trīs pakāpēs: sākumā ir iesniegums no personas, kas pamato, ka pasākums jārīko; tad sekretariāta vadītāja rīkojums par pasākuma organizēšanu un beigās – akts par tāmi.

«Pie manis atnāca ministres biroja vadītāja Rigonda Balgalve–Abrama un teica, ka vajag šādu semināru. Kad vaicāju, kas tas par semināru, viņa atbildēja, ka vajag svinēt,» stāsta O.Magone. Viņa pasākumu saskaņot atteikusi, kas Rigondu sadusmojis. Pēc neilga laika biroja vadītāja atnesa tādu pašu iesniegumu un tāmes projektu, kam virsū bija ministres rezolūcija: Lūdzu nodrošināt! «Es taču nevarēju nepildīt to, ko liek ministre,» taisnojas O.Magone par vienīgo lietu, kur viņa atzīst savu vainu.

«Gudele to viennozīmīgi zināja, jo abas rīkotājas (arī ministres palīdze Anda Aleksejeva) ir simtprocentīgas viņas uzticības personas,» uzskata O.Magone, kas domā, ka šobrīd iesniegums par «semināra» rīkošanu būs «viennozīmīgi pazudis» no lietvedības.


Gudele visu noliedz

E–pasts ar nosaukumu «Uzaicinājums uz zemeņu kūku» tika nosūtīts no ministres adreses viņai par to it kā nezinot. I.Gudeles padomniece Inese Auniņa iepriekš apgalvoja, ka tā esot normāla prakse, ka pie ministra e–pasta var piekļūt ministram vispietuvinātākie darbinieki, piemēram, ministra biroja vadītāja, ministra palīdze, sekretariāta vadītājs. Tas tiekot darīts tādēļ, lai ministra prombūtnes laikā būtu iespēja operatīvi piekļūt informācijai, kas pienāk uz viņa e–pastu, piemēram, ātrajiem uzdevumiem no valdības un citiem jautājumiem.

O.Magone apgalvo, ka nekad nav izmantojusi I.Gudeles e–pastu: «Pat viņas kabinetā bez viņas ziņas neviens nedrīkstēja ienākt, nemaz nerunājot par datoru.»

Savukārt, I.Gudele Dienai skaidroja, ka pie viņas datora patiešām var piekļūt tuvākie darbinieki, jo tur nekādi slepenie dokumenti neglabājas. «Kādas muļķības, viņa bieži rīkoja sanāksmes manā kabinetā, man ir liecinieki,» izsaucas ministre par O.Magones teikto, ka pie datora bez atļaujas neviens netika.

«Jā, vienreiz, kad manā kabinetā mainīja aizkarus, ar ministres biroja vadītājas un palīdzes saskaņojumu uzņēmu viņas kabinetā Valsts zemes dienesta ģenerāldirektoru un citas amatpersonas,» stāsta O.Magone. Par to I.Gudele viņai vēlāk publiski aizrādījusi, «lai tā būtu pēdējā reize», toreiz norāta arī ministres palīdze A.Aleksejeva.


Pārrunas neesot bijušas

Kā domā O.Magone, uz svinībām viesnīcas Valdemārs pagalmā Gudele neesot ieradusies tikai tāpēc, ka ievilkās valdības sēde, kurā tika skatīts Lattelecom jautājums. «Pasākuma laikā ministre ik pēc laika sazinājās ar Rigondu, sakot, lai viņu pagaida, bet vēlāk — lai sāk bez viņas,» atceras O.Magone.

Arī ministres apgalvoto, ka par notikušo viņai ar O.Magoni bijušas ««stingrākas pārrunas» bijusī sekretariāta vadītāja noliedz: «Lai gan pēdējā pusgadā mūsu attiecības nebija no tām labākajām, par šo tēmu nekāda smaga saruna mums nav bijusi vispār.» Nepatīkami pārsteigta par sevis pieminēšanu kā vaininieci esot arī personāldaļas vadītāja Aiga Nesaule.

O.Magone noliedz arī versiju par Tunisijas delegāciju, kurai vienošanās ar viesnīcu rezultātā bez papildu izdevumiem uzsauktas vakariņas Valdemārā. «Tunisieši Valdemārā vispār nav bijuši: pusdienas bija Albertā, bet vakariņas Gutenbergā,» viņa stāsta.


Visa pamatā personisks aizvainojums?

Savukārt I.Gudele domā, ka bijusī sekretariāta vadītāja, «kurai es arī patiešām uzticējos», nestāsta patiesību. «Olita Magone uzskatīja, ka es esmu vainīga par viņai atņemto pielaide valsts noslēpumam, kāpēc nācās zaudēt darbu,» iespējamo iemeslu šādai rīcībai pieļauj ministre. Kā rakstīts, O.Magone, kas agrāk strādājusi Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, tiek turēta aizdomās nelikumīgi izsniegto pasu skandāla lietā.

I.Gudele Dienai atzina, ka ļoti uzticas Rigondai un Andai, tāpēc «sāpīgi, ka viņām jācieš par to, pie kā nemaz nav vainīgas, jo administratīvā atbildība ir sekretariāta vadītājai».

I.Gudele arī atzīst, ka, «iespējams, man kāds ir zvanījis, prasījis: kur tu esi?» valdības sēdes laikā. «Zināju, ka man četros bija jābūt Valdemāra pagalmā, taču nezināju, kas tas par pasākumu,» stāsta e–lietu ministre. «Laikam biroja darbinieki man kaut ko starp citu ieminējās, un droši vien es tā starp citu arī būtu atnākusi, ja 16:00 būtu brīva. Es neatceros, tas bija pirms gada, man bieži jāpiedalās visādos pasākumos.»

Vaicāta, kāpēc viņas saskaņojums ir uz akta par reprezentācijas izdevumiem, kurā minēts e–pārvaldes seminārs, I.Gudele atbild: «Tāpēc, ka rīkošana ar gudru ziņu tika uzdota biroja darbiniekiem.» Tiesa gan, O.Magones parakstīto rīkojumu par semināra organizēšanu sagatavoja ministres palīdze A.Aleksejeva. «Viņa bieži palīdzēja sekretariāta vadītājai,» to skaidro ministre, taču O.Magone norāda — tā noticis tikai retu reizi, piemēram, kad viņas pašas palīdze slimojusi. «Andiņa vienmēr pildīja ministres uzdoto,» apgalvo O.Magone.

O.Magonei ir žēl, ka tagad par nodokļu maksātāju naudas izšķērdēšanu tiekot vainoti visi sekretariāta darbinieki, lai gan «cilvēki vienkārši neiedrošinājās nenākt uz ministres jubileju». Naudu dāvanai — šūpuļtīklam — sametuši darbinieki, arī ziedus katrs nesa pats.

Noskaidrot Rigondas Balgalves–Abramas viedokli Dienai neizdevās, jo, pēc ministres teiktā, trešdien un ceturtdien viņa bijusi komandējumā. Ceturtdienas vakarā nedarbojās arī e–lietu sekretariāta mājaslapa, kurā būtu pieejami arī citu iesaistīto darba tālruņu numuri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas