Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Par Kažociņu lems ceturtdien

Ar skaļu atbalstu Kažociņa kandidatūrai klajā nācis iekšlietu ministrs Segliņš


Saeimas Nacionālās drošības komisija atbalstījusi Jāņa Kažociņa atkārtotu apstiprināšanu Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītāja amatā un lūgs parlamentu lemt par šo jautājumu plenārsēdē ceturtdien, vēsta LETA. Atbalstu J.Kažociņa kandidatūrai jau izteikušas Saeimas vairākuma partiju frakcijas, kā arī opozīcijā esošais Jaunais laiks un Saskaņas centrs, savukārt PCTVL Saeimas frakcijas līderis Jakovs Pliners iepriekš Dienai sacījis striktu nē J.Kažociņa kandidatūrai: SAB liedzis PCTVL biedram Vladimiram Buzajevam pielaidi valsts noslēpumam - tas pazemojis gan deputātu, gan partiju.

NDP priekšsēdētājs Dzintars Jaundžeikars (LPP/LC) izteicies, ka drošības iestādes strādā apmierinoši, kā arī nav slēpis, ka paudis J.Kažociņam bažas par viņa politisko neitralitāti. "Es to viņam atklāti pasaku, lai viņš domā," LETA sacījis Dz.Jaundžeikars. Politiķis arī norādījis, ka esot dažas lietas, ko drošības iestādēm vēl vajadzētu uzlabot - arī tas otrdien ticis pārrunāts ar SAB direktoru. Komisijas vadītājs žurnālistiem neatklāja, kā viņš ceturtdien balsos par J.Kažociņa iecelšanu amatā. "Es balsošu pēc savas sirdsapziņas, bet negribu teikt - kā, lai kāds neietekmētos."

Ar negaidīti skaļu atbalstu J.Kažociņa kandidatūrai klajā nācis iekšlietu ministrs Mareks Segliņš (TP). Iepriekš atturīgi noskaņotais ministrs un Nacionālās drošības padomes (NDP) loceklis paziņojis, ka aicinās TP Saeimas frakciju balsot par J.Kažociņu, jo tā vēloties arī ASV - Latvijas partnervalsts NATO. M.Segliņš Dienai pastāstīja, ka viņam zināms - pirms NDP sēdes pagājušajā nedēļā, kurā tika izlemts SAB vadītāja amatam atkārtoti virzīt J.Kažociņu, ASV vēstnieks Čārlzs Larsons ticies ar diviem citiem NDP locekļiem, M.Segliņa partijas biedriem aizsardzības ministru Vinetu Veldri un ārlietu ministru Māri Riekstiņu, aicinot atbalstīt J.Kažociņu SAB vadītāja amatā. Gan V.Veldre, gan M.Riekstiņš apstiprināja, ka pagājušajā nedēļā tikušies ar Č.Larsonu, taču SAB direktora pilnvaru termiņa beigas bijis tikai viens no daudziem apspriestajiem jautājumiem. M.Riekstiņš pauda, ka sarunu par J.Kažociņu nevarot uzskatīt par ASV vēstnieka mudinājumu atbalstīt šo kandidatūru, Č.Larsons esot izteicies par labu abu valstu dienestu sadarbību. ASV vēstniecība savukārt komentāros ir atturīga, aizrādot, ka "SAB vadītāja apstiprināšana ir procesā un nebūtu piemēroti komentēt par atsevišķiem kandidātiem. Mēs ticam, ka šī iestāde un tās vadītājs ir nozīmīgi Latvijas NATO saistību izpildīšanā".

Jau rakstīts, ka 11.aprīlī NDP nolēma atbalstīt J.Kažociņu - pēc vairāk kā četras stundas ilgušas sēdes, kurā runātais netiek atklāts, jo ir valsts noslēpums. (Vēl otrdien aizsardzības ministrs V.Veldre, nevienu konkrētu kolēģi aizdomās par pļāpīgumu gan neturot, valdības sēdē izteicās - kā gan tas tā varot būt, ka vēlāk slepenu sēžu saturs tiekot pārstāstīts preses slejās, atsaucoties uz anonīmiem avotiem.) J.Kažociņš, kura pilnvaras beidzas maijā, paudis gatavību turpināt strādāt SAB direktora amatā vēl nākamos piecus gadus, jo būt par SAB direktoru ir liels gods un ir daudz kas iesākts, kā arī šis darbs ir ārkārtīgi interesants, J.Kažociņš iepriekš atklājis intervijā Dienai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas