Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Par saskaņu

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Igors
I
Tur jau tā lieta , ka alternatīvas nav - ja tā būtu bijusi , tad Latvijā visi sen jau dzīvotu etniskā sadraudzībā un vienotā informācijas telpā , vārdu sakot , vienkopienas valstī. Diemžēl , latvieši uzvedas tā , it kā neko nezinātu par latviešu " piedzīvojumiem " Krievijā 17. un 18. gados , it kā nebūtu centīgi piedalījušies okupācijas legalizēšanā 40. gadā un savu tautiešu izsūtīšanā sekojošajos gados. It kā jau negribīgi šo to atzīst , bet tā klusi , klusi. Toties ļoti skaļi visās latviešu nelaimēs tiek vainoti krievi ! Ar šādu attieksmi pret savas valsts iedzīvotājiem saskaņu nevar panākt , tātad paši latvieši , grib viņi to atzīt , vai ne , rada apstākļus divkopienu valstij.
alberts
a
IR LABĀKA alternatīva - VISU izglītību latviesu valodā - MOMENTĀ viss nokārtosies - kas negribēs - uz Ģermaniju,Angliju 'pie Čavesa - kas gribēs būs spiests būt "latvijec"!
Andrejs
A
Es neesmu latvietis. Šoreiz es nobalsoju par Vienotību. Es nebiju gatavs balsot par Saskaņas centru tikai tāpēc ka viņi ir "savējie", jo uzskatu ka Latvijai ir nepieciešamas reformas. Man bija cerības ka, beidzot mēs aiziesim no etniska sadalījuma politiskajos jautājumos. Bet es kļūdījos. Vienotībai lai uzvarētu cīņā ar Zatlera partiju nebija izdevīgi ņemt Saskaņas centru koalīcijā un viņa paņēmuši no veca plaukta nacionālo tematu. Šauras konjunktūras dēļ mēs atkal aiziesim pa veco apli. Un visi, ka papagaili atkal sāka šo tematu emocionāli apspriest.
to Andrejs
t
Ieteikums Jums - nākošreiz noteikti balsojiet par SC - iespējams, viņi iegūs 60 vietas Saeimā un nekādā ziņā neņems sabiedrotajos ''nacionālo jautājumu'' Bez kādām konjuktūrām izvēloties sev tīkamākus...
  • 0
  • 0
Sociāldemokrāts
S
=> Mārim Zanderam "Bet vai ir labākas alternatīvas?" Ir. Esmu aktīvs Saskaņas atbalstītājs, jo "latviskajās" partijās man tā gaisotne šķiet sasmakusi, jau pārāk tāla no Atmodas idejām . "Latviskām" partijām nav valsts attīstības ideju, nav ideoloģiska pamata. Tik vien tās politiskās eksistences motivācijas, kā cīņa pret okupantiem un oligarhiem - apnīcīgas un tukšas runas par patriotismu un "ļauno spēku" sazvērestībām. Pat "latviskums" šķeļ, nevis vieno - Vienotībā iekšēji strīdi, VL-TuB/LNNK uzskata ZRP par nodevējiem - katrs pats sevi iedomājas par lielāko "latviskuma" etalonu... Pēc koalīcijas veidošanas sarunām ir tāda dīvaina situācija - interneta komentāros "latviskā" publika par kaut ko līksmo, izstaro uzvaras triumfu. Prieks, ka Saskaņa atstāta opozīcijā... Citu iemeslu priekiem nav - bezdarbs, mazas algas, cilvēki aizbrauc, bērni nedzimst, pensionāriem tuvojas nabadzība... Bet tie visi nieki - galvenais, ka "okupanti" atkal netika valdībā... Kaut kā antiintelektuāli tā "latviskā" publika priecājas - šķebina tāda tukši bravurīga gaisotne. Un "latviskie" mediji arī nevelk procesu uz priekšu - dzīvojam mītu varā, manipulējam "prasto vēlētāju" bailes "smalko aprindu" interesēs. Kauna nav - izmantot nezināšanu un uzticēšanos... Kaut vai par šo mediji varētu padomāt: LU sociālo zinātņu katedras dekāns Juris Rozenvalds saka, ka latvieši ir zemnieku un ierēdņu nācija (laikraksts "Subbota", 14-20 septembris). Pieņemsim, ka viņš apzinās, kādās jomās latvieši prot un vēlas darboties. KURI būs tie, kas attīstīs eksportu, kuri būs tie, kas strādās ražotnēs, zinātnē, tehnoloģiju attīstībā? Un kāds labums zemniekiem un ierēdņiem politiski turēt ražotājus "zem papēža"? Varbūt ir kāds ģeniāls plāns, kā iedzenot stūrī Saskaņu, varēs sekmīgāk attīstīt Latvijas konkurētspēju un līdzsvarot ekonomiku? Mediji, neklusējiet, izklāstiet šo plānu, iztaujājiet politiskos "uzvarētājus" - lai viņi palepojas ar slepenajām idejām, lai iepriecina arī tādus nīgrus kritiķus, kā es. :)
sociāldemokrāts
s
Brāli, nedomā, ka neoliberāļiem nav savas teorijas par brīnišķīgu brīvo tirgu. Tur viss ir sakārtots, par vēsture pikoriģēta. Un arī Vienotība klaigā, ka mums esot izaugsme un esam "neticāmās veiksmes stasts".
  • 0
  • 0
un
u
Izskatās ka Zanders plāno pretvalstiskās darbība......... ______________________________________ veca pskp biedra gļuki
kāpēc
k
"Ņemot vērā, ka cittautiešos iepotēts priekšstats, ka latvieši viņus grib padarīt par vienīgajiem «sliktajiem», sarunās par vēsturi mums jāiekļauj nepatīkamā tēma par pašmāju līdzskrējējiem okupācijas režīmam." Manuprāt, pat ne tas ir svarīgi. Domāju, ka lielu daļu "nelatviešu" maz uztrauc fakts vai bija kaut kādi līdzskrējēji latvieši vai nebija. Viņiem svarīgi ir būt pārliecinātiem, ka viņiem neliks atbildēt par iepriekšējo paaudžu nodarījumiem. Un, manuprāt, pirmais būtu skaidri noformulēt, kurus tieši cilvēkus šodien dzīvojošus Latvijā saucam par okupantiem un, kas viņiem draud. Bet ja apgalvojam, ka okupanti ir, bet nesaucam tos vārdos, tad spriedze ir visos. Bet spriedze rada agresiju un visas no tā izrietošās sekas.
Maksims Jegorovs
M
Māri, paldies par šo postu. Varētu sākt, piemērām, ar sabiedrisko kustību panākt lai grāmatu veikalos ir laba gan latviešu, gan krievu literatūras izvēle. Jo skatīties Jāņa Rozes un Krievu grāmatnīcas uz otras valodas grāmatām ir sāpīgi. Tad arī būs vieta kur tikties. Nu un protams, svarīgi ir tas ka beidzot mēs atklāti par to runājam. Ja Jūs to turpināsiet it īpaši ar krievu mēdijiem - drīz balsosim par vienām partijām. Maksims
Laimonis
L
Ar jēdzienu „saskaņa” būs par maz. Saskaņa taču ir (un augstā līmenī!) arī jebkurā bankas laupītāju bandā. Saskaņas pastāvēšanu ilglaicīgi nosaka garīgās vērtības – kas ir labi un kas slikti. Tātad dievatziņa – jeb, cik vienādi ir mūsu priekšstati par Dievu. Kā zinām, pat (pat!) kristieši strīdas savā starpā. Latviešu tautas pastāvēšana ir mērķis un noteikums saskaņai Latvijā, ja dievatziņa ir „par mistisku”, lai tādā līmenī runātu. Ja krievi savas „uzvaras” un krievpadomju ateisma apsēstības dēļ spējīgi runāt tikai par krievu tiesībām (pie tam visur no Baltijas jūras līdz Klusajam okeānam), tad saskaņas nebūs. Un sadarbības līgums ar Krievijas partiju, kuras vadībā pašreiz dubultojas krievu militāristu skaits pie rietumu robežām, saskaņu ar SC padara uztveramu ar ironisku smaidu. Alternatīva ir un prasa viedumu. Vērot, kā pasaules dalītāji vingrina savus „muskuļus” cīņai par pasaules dabas resursiem (kari aizvien vairāk kļūst par kariem resursu dēļ nevis par idejām) un palīdzēt kādam nelaimē nonākušajam, ja iespējams. Tā lielākā gudrība jau ir dzīvot laimīgi un saskaņā ar sirdsapziņu neatkarīgi no valdību iegribām, izdarībām, tirānijas. Jo neviens cilvēks pats nenosaka savu piedzimšanas laiku un vietu.
Edzis
E
Pilnīgi piekrītu! Tikai viegli nebūs - nav jau jēgas kautko priekš cittautiešiem klārēt LTV1 programmā. Nepieciešams šos viedokļus paust neagresīvā veidā, krievu valodā, populārākajos Latvijas krievu valodas mēdijos.
Ieva> Lala
I
Un pasaki, kā nosaukt tos, kas tā arī neizstrādāja procedūru, lai varētu pārbaudīt visu Sarimā ievēlēto kravcovu zināšanas un, ja kas, viņus eleganti no turienes patriekt? Pašvaldībām jau sen tāda ir izstrādāta, pēc nelabvēlīgā sprieduma un patiesībā tūdaliņiem jau tad vajadzēja ierosināt to pašu izdarīt arī Saeimā. Taču nekā. Un super-puper Dzintars neko tādu neierosināja arī pēc Kravcova epopejas.....
lala
l
Nezinu, kas paliks. Ķīli neatbalstu un nekad neesmu balsojis par viņu. Par Dzintaru arī neesmu balsojis. Mans komentārs bija drīzāk jautājums. Uzskatu, ka jebkuras valodas zināšanas tikai bagātina cilvēku, un liecina par viņa inteliģenci. Tāpēc būtu tikai normāli, ja mūsdienās nevienam nebūtu jānosaka ar likumu zināt valodas. Latvijas gadījumā tām vajadzetu būt vismaz latviešu, krievu, angļu/vācu. Un vēl būtiskāk ir nekautrēties/nebaidīties lietot latviešu valodu saziņā ar krieviem, ukraiņiem, baltkrieviem utt..
  • 4
  • 0
Ieva to lala
I
OK. Tagad valsts valoda ir tikai latviešu. Taču kas no tās latviešu valodas paliks, ja arī turpmāk (un ja pieņems Ķīļa debīlismu, tādu būs vēl vairāk) jaunieši turpinās augstāko izglītību iegūt ārzemēs? Nevajadzēs nekādu otru valsts valodu. Lai gan pietiktu tikai pieņemt noteikumus, ka visām profesijām, izņemot galīgos melnstrādniekus, ir jāprot abas valodas....Galu galā Ulmaņlaikos bija standards: latviešu-krievu-vācu....
sociāldemokrāts
s
Izskatās ka Zanders plāno pretvalstiskās darbības. Neviena no latviešu partijām nav gatava normālajam dialogam ar krievvalodīgiem, pat ZRP nē. Tātad tev komunicējot krievu vidē nāksies godīgi atzīt, ka visas "latviešu" partijas apzināti kurina nacionālo naidu, lai paturēt savu zombētu elektorātu pie sevis. Diemžēl, kamēr tā notiek normālas sarunas par vēsturi publiski nenotiks. Vienīgi ja krievu auditorijā, izdosies atrast cilvēkus, kuri saprot, kas patiesībā notiek, un kuri nav interesēti šādas prakses turpināšanā. Tikai tad pret jums būs visas gan opozicionārās krievu partijas, gan pie varas esošās latviešu partijas. Nojaušu, ka līdzīgie uzskati ir Armandam Strazdam un mēs zinām, ka viņam veicās :/. Bet tas gan ir jādara. Varbūt topošā recesija piepalīdzēs.
sociāldemokrāts
s
Vai te ir uzradies kāds autors sociāldemokrātijai? Ko tu vispār dari izņemot teritorijas iezīmēšanu?
  • 0
  • 0
Sociāldemokrāts
S
=> sociāldemokrāts Atkal es par to pašu - "nokāp" no mana nika. Tas nav stils - rakstīt zem sveša nika! Jau n-to reizi atgādinu. Cik ilgi var nesaprast??? Izdomā kaut ko savu, kaut vai "sociāldemokrāts 2011". Varbūt ir kādas labākas idejas. Mieru nelikšu! Nem to vērā.
  • 0
  • 0
sociāldemokrāts>lalai
s
Tur jau ir tā problēma, ka ir "latviešu" un "krievu" partijas, bet labuma nav ne latviešiem, ne krieviem.
  • 5
  • 0
sociāldemokrāts
s
Cik? Salīdzini ar pēdējas Tautas skaitīšanas rezultātiem, kurus nez kāpēc tik ilgi nepublisko.
  • 4
  • 0
sociāldemokrāt,
s
Atkal izlīdi no vēstures mēslaines? Lien atpakaļ vai ej ārstēties. Kādas sarunas par vēsturi tev vajag? Vispirms uzzini, cik cilvēku Staļina valsts noslepkavoja, cik Latvijas pilsoņu ģimenēm dzīves izpostīja.
  • 6
  • 2
lala
l
Pieņemsim, ka esmu zombēts. Par kuru no "krievu" partijām man balsot? Bitēm, kuras atklati cīnās par krievu valodas kā valsts valodas statusu? Saskaņu, kura to pašu dara klusu, un tajā vēl piedevām ietilpst zvērināts komunists Rubiks? Abi varianti man nav pieņemami principiālu jautājumu dēļ. 1. Latvijā vienīgā valsts un oficiālā valoda var būt tikai latviešu valoda 2. Es nevaru balsot par Latvijas neatkarības ienaidniekiem.
  • 9
  • 6
Juris
J
Autor, Lielas tautas, mazas tautas, katrai sava mentalitāte, tas viss ir pareizi. Tomēr Latvijas problēmas būtība ir cita. Te runa ir nevis par lielas tautas mentalitāti (kaut kādu etnisku kategoriju), bet par koloniālo mentalitāti (drīzāk politisku kategoriju). Te notika prasta okupācija, kam sekoja kolonizācija. Atbraukušie vēl ar vien nav tikuši vaļā no uzskata, ka vietējie ir kaut kas zemāks. Ziniet kāds ir krievu impēristu zinātniskais apzīmējums Latvijai, Igaunijai u.c. - limitrofi.
to Juris
t
>Te notika prasta okupācija, kam sekoja kolonizācija Nebija nekadas kolonizacija - krievvalodigajiem Latvijas PSR teritorija nebija nekadu ipasu tiesibu. Bija vienkarsa cilveku migracija, ka tagad no Latvijas uz Lielbritaniju. Neviens tacu nesaka, ka Lielbritanija ir Latvijas kolonija? >Atbraukušie vēl ar vien nav tikuši vaļā no uzskata, ka vietējie ir kaut kas zemāks. Neviens ta nedoma, un nekad na domajis. Neviens politisks speks neprasa krievvalodigiem tadus tiesibus, kurus latviesiem nav. Runa iet par vienlidzibu, ari politika. Bet musu politiki vienkarsi nevar saprast, ka situacija, kad simti tukstosi latvijas iedzivotaji ir atstumpti no politikas tikai tautibas del nav normala.
  • 0
  • 0
to Maksims
t
''Es nesaprotu, kāpēc pie manis, etniska krieva, griežas ar vēsturiskiem jautājumiem par okupāciju...'' .................................................................................................................................................. Bet to, ka etniskie krievi savulaik tādus pašus jautājumus uzdeva arī hitleriešiem, kuri bija okupējuši daļu Krievijas (PSRS), Jūs saprotat? Ja saprotat, tad Jums būtu jāsaprot arī tas, ko Jūs pagaidām ''es nesaprotu''
  • 2
  • 1
Maksims
M
Vai arī Jums liekas, ka mums ( krieviem) tā liekas. Latvijā nevarēs būt nekādas saskaņas, kamēr Latvieši beidzot nenoticēs, ka viņi ir brīvā un neatkarīgā valsts. Viss tas jau notika. Tad Jums mazāk liksies, ka par Jums citi domā nepareizi. No otras puses, krieviem ir jādomā par Latvija ka pa savu dzimteni, nevis par dzīvošanas vietu. Protams, ka visi tie Krievijas Federācijas karogi uz mašīnām ir absolūti nepareizi. Es nesaprotu, kāpēc pie manis, etniska krieva, griežas ar vēsturiskiem jautājumiem par okupāciju, kuru izdarīja gruzīns Džugašvili un vācieties Šikelgruber. Kāpēc man kaut kāda veida jāatvainojas par viņiem. Tas pats attiecās uz Krievijas Federācija - kāpēc viņai būtu par to jāatskaitās. Par PSRS 1939 gada lēmumiem. Tāpēc, ka juridiski viņi pārņēma saistības? Mūsu kopīgu PSRS parādu un kodol ieročus. Krievija tapāt cieta no Stalinizma, ka Latvija. Maksims
  • 1
  • 1

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas