Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pareizi, bet...

Priekšvēlēšanu periodā politiķu runas dalāmas divos blokos. Pirmais: blēņas (jau notiekošo procesu pieteikšana par jaunām, savām idejām, piedēvēšana konkurentiem negantības, neizpildāmu lietu solīšana utt.). Otrais: kopumā adekvātu ideju pieteikšana, aizmirstot (?) pieminēt šķēršļus ideju īstenošanai. Caurskatot pēdējās nedēļas laikā dzirdēto/lasīto, jāatzīmē šādas puspatiesības (tādu ir vairāk):

- Solījumi risināt jautājumus, kas lielā mērā ir pašvaldību kompetence, attiecīgi uz Saeimu (un valdību) kandidējoši grib gādāt par lietām, kuras nemaz tā īsti nevar ietekmēt. Klasisks piemērs - kareivīgas deklarācijas gādāt par bērnudārzu pieejamību.

- Koķetēšana ar cilvēkam instinktīvi patīkamo ideju, ka pašam pilsonim jānodod veselībai vai izglītībai paredzētā nauda un tad sistēma sakārtosies. Nauda seko studentam, pacientam, skolēnam utt. Viss pareizi, tikai, ja šī ideja tiktu realizēta konsekventi, tad, piemēram, skolu gadījumā daudzas lauku skoliņas jau būtu «aizvērušās».

- Lobējot krievu valodas brīvāku lietošanu augstākajā izglītībā, arguments ir: studenti no Rietumiem pie mums masveidā nebrauks, savukārt bijušās PSRS teritorijas jaunajai paaudzei pieņemamāka ir krievu valoda. Droši vien, ka tā, tomēr neaizmirsīsim, ka jau šobrīd aktīvi un potenciāli lielākā apjomā piesaistāmi ir ārvalstu studenti no Āzijas, Tuvējo Austrumu valstīm, kur angļu valoda tomēr ir izplatītāka nekā krievu.

- Solot pārdalīt nodokļu ieņēmumus par labu pašvaldībām, politiķi nerunā par to, ka šī principā pareizā nostāja nestrādās, ja netiks mainīta pašvaldību finanšu izlīdzināšanas kārtība. Protams, ir pareizi, ka turīgākiem novadiem jāpalīdz trūcīgākiem, tomēr būtu nepieciešams pārdomāt to, lai sekmīgākās pašvaldības nebaidītos savas jaunās pilnvaras/iespējas izmantot un vairot savu turību.

- Norādot uz nepieciešamību valstij aktīvāk iesaistīties ekonomikas sildīšanā - kredītu, garantiju, nodokļu atlaižu u. c. formās -, nedzird piebilstam, ka var jau ieplūdināt sistēmā naudu, bet, ja nav mazināti tādi ekonomiku kropļojoši faktori kā korupcija, politikas un biznesa saaugšana, aplamības konkursos utt., tad šāda sildīšana nenesīs cerēto labumu, vienīgi palīdzēs pietuvināto aprindām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas