Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Partijas cer, ka nedēļas laikā taps skaidras koalīcijas aprises

Valdības veidošanas sarunās iesaistītās partijas uzskata, ka Ministru prezidenta amatam nominētā Evika Siliņa (JV) līdz septembra vidum izveidos valdību, tomēr cer, ka koalīcijas aprises taps skaidras jau nedēļas laikā.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis teica, ka koalīcijas aprises varētu tapt skaidras jau nedēļas laikā, jo risināmie jautājumi un izdarāmās izvēles ir samazinājušās. 

Vienlaikus Valainis sacīja, ka premjera amata kandidātei Siliņai trešdien, ejot pie Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča, būtu jābūt skaidrībai par valdības aprisēm.

"Progresīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens pauda uzskatu, ka "Jaunā vienotība" (JV) redz "Progresīvos" kā uzticamu, bet vienlaikus prasīgu partneri, kura prasības ir ļoti skaidras. "Progresīvos" ar JV vieno izpratne par cilvēktiesībām Latvijā, to nostiprināšanu Eiropas kodolā, kā arī inovāciju jautājumos.

Briškens norādīja, ka kopīgie uzskati ir labs pamats gan abu partiju sadarbībai Siliņas koalīcijā, gan arī ar citām partijām četru partiju koalīcijā – kopā ar JV, "Progresīvajiem", AS un ZZS.

Vienlaikus Briškens sacīja, ka otrdien, 29.augustā ir plānotas partiju un JV sarunas, kurā vajadzētu rast skaidrību par koalīciju.

Nacionālās apvienības (NA) pārstāve, pašreizējā aizsardzības ministre Ināra Mūrniece aģentūrai LETA sacīja, ka valdības veidošanas sarunās daudz atkarīgs no "Jaunās vienotības", kas vada šīs sarunas.

Plānots, ka pirmdien, 28.augustā norisināsies JV valdes sēde, un iznākums par koalīcijas izveides ātrumu lielā mērā būs atkarīgs arī no šīm sarunām, norādīja Mūrniece.

Savukārt "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars aģentūrai LETA sacīja, ka šodien nevar atbildēt, kādā termiņā varētu izdoties izveidot koalīciju. Viņš norādīja, ka šajā nedēļā bijusi tikai viena konceptuāla saruna ar "Jaunās vienotības" pārstāvjiem, tomēr uzskata, ka līdz prezidenta noteiktajam termiņam kādā variantā noteikti izdosies izveidot koalīciju.

Ministru prezidenta amatam nominētā Siliņa aģentūrai LETA sacīja, ka tas, vai izdosies vienoties par koalīcijas izveidi jau nākamnedēļ, ir atkarīgs no partiju valžu un viņu institūciju lēmumiem. 

Siliņa norādīja, ka visas partijas noteikti par šo apspriedīsies, tomēr progress koalīcijas izveidē būtu nepieciešams.

LETA jau ziņoja, ka JV valdes sēdē pirmdien, 28.augustā, plānots diskutēt, ar kuru politisko spēku - "Progresīvajiem" vai NA - būtu labāk veidot koalīciju.

Vaicāta par izšķiršanos starp NA un "Progresīvajiem", ja tiek veidota četru partiju koalīcija, Siliņa piektdien žurnālistiem skaidroja, ka par potenciālajiem koalīcijas partneriem tiks spriests pirmdien JV valdes sēdē. Siliņa akcentēja, ka jautājums jāizdiskutē arī ar JV veidojošajām reģionu partijām.

Premjera amatam nominētā kandidāte skaidroja, ka piecas partijas nevarēs būt koalīcijā, jo NA ir izslēgusi sadarbības iespēju ar "Progresīvajiem". Pēc JV valdes sēdes arī iezīmēsies lielāka skaidrība par valdības veidošanas tālāko gaitu, pauda politiķe.

Siliņa pieļāva iespēju, ka laikā starp JV valdes sēdi pirmdien un iešanu trešdienas, 30.augusta, rītā ziņot par progresu Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam varētu vēl notikt viens partiju oficiālo sarunu raunds.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu.

AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas