Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pasaules Veselības dienā aicina domāt par klimata izmaiņām

Šodien pasaulē atzīmē Veselības dienu, kura šogad ir veltīta  veselības aizsardzības jautājumiem saistībā ar klimata izmaiņām. Veselības ministrija (VM) uzsver, ka katrs var dot savu ieguldījumu klimata pārmaiņu mazināšanai vai aizsardzībai pret to ietekmi, tādējādi veicinot savu veselību.

Kā norāda ministrija, apstākļi, kas no klimata viedokļa apdraud sabiedrības veselību Eiropā saistīti ar aukstuma periods samazināšanos, pastāvot iespējai periodiskiem ekstremāliem aukstuma brīžiem, tāpat palielinās karstuma periods un karstuma viļņu iespējamība. Saistībā ar klimata pārmaiņām palielinās arī katastrofālu nokrišņu un citu dabas katastrofu īpatsvars un iespēja ekstremālām ūdens līmeņa svārstībām (plūdu risks).

Ziemeļeiropā klimatam kļūstot mitrākam palielinās elpošanas orgānu slimību skaits. Bez tam augstākas temperatūras veicina baktēriju attīstību pārtikā un vidē, kā arī infekciju slimību pārnēsājošo kukaiņu izplatību. Tādēļ veselības sistēmām riska zonās ir jāpastiprina aizsardzības pasākumi: vakcinācija, slimību pārnēsātāju uzraudzība un kontrole, ātra slimību diagnostika. Kļūstot intensīvākai saules radiācijai, palielinās risks saslimstībai ar ādas vēzi, norāda VM.

VM norāda, ka dot ieguldījumu savas veselības aizsardzībā, paralēli palīdzot arī videi ir ļoti vienkārši. Ministrija iesaka – pievērsieties kustīgam dzīvesveidam, mazāk izmantojiet personīgo auto, vairāk uzturā lietojiet svaigus, dabīgi audzētus produktus, mazāk lietojiet gaļu, samaziniet ikdienā lietojamo ķīmisko produktu apjomu, rūpējieties par savu aizsardzību pret infekcijas slimībām, ievērojot personīgo higiēnu un vakcinējieties, kā arī nepakļaujiet sevi pārmērīgai saules ietekmei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas