Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pašvaldības jūt atbildību par reformas rezultātu

Jaunsleinis: attieksme pret pašvaldībām var atspoguļoties nākamās Saeimas vēlēšanās


Kuldīgas domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa (TP) sliecās piekrist sava priekšgājēja pilsētas mēra amatā reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP), nevis Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdētāja Andra Jaunsleina teiktajam Latvijas Pašvaldību savienības (LSP) kongresā. Kad viņa bija izteikusi šos vārdus, zāle nošalca protestā. Acīmredzami tās vairākums vēlējās atbalstīt savu līderi A.Jaunsleini, kurš kongresā arī sacīja: "Ja valdība un Saeima nesapratīs, ka pēc novadu izveidošanas ir būtiski jāpalielina finanšu resursi pašvaldībām, tad rezultātus varēs redzēt nākamajās Saeimas vēlēšanās."

Uz LPS 18.kongresu piektdien Priekuļos bija ieradies 301 delegāts, viņu vidū bija visa Rīgas domes vadība — mērs Jānis Birks (TB/LNNK), viņa vietnieki Andris Ārgalis (TP), Almers Ludviks (LPP/LC) un Jānis Dinevičs (LSDSP), kā arī vairāki domnieki. Kongresā bija reģistrēti 33 viesi — arī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), kurš pašvaldību reformu uzskata par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem valstī un "kuras īstenošanā īpaši būtisks ir Latvijas Pašvaldību savienības viedoklis". Lai arī šis, iespējams, bija pēdējais kongress pirms nākamā gada vasarā paredzētajām pašvaldību vēlēšanām, atšķirībā no citiem gadiem politiķu viesu rindās bija daudz mazāk nekā citu gadu.

Tautas partiju pārstāvēja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdis Oskars Spurdziņš un pašvaldību ministrs E.Zalāns, kurš nebaidījās no konfrontācijas ar zāli, savas runas izskaņā pasniedzot A.Jaunsleinim līmes trauku ar vēlējumu: "Lai izdodas salīmēt kopā dažādos viedokļus, nevis lai kādu pielīmētu pie krēsla." Ministrs uzskata, ka viņa priekšgājējiem allaž ir pietrūcis laika, lai "reformu novestu līdz galam, jo vienmēr kāda no valdības partijām tik ilgi vilkusi diskusiju, ka pa to laiku jau ir nomainījusies valdība". Taču neviena iepriekšējā valdība arī neesot bijusi tik tuvu rezultātam kā šī.

LPS priekšsēdis A.Jaunsleinis teica: ja nebūtu reformas gaitā "taisīti līkloči un nebūtu sabojāts tas kompromiss par 167 novadu modeli", kas ar pašvaldībām tika panākts pašvaldību ministra Māra Kučinska (TP) darbības laikā, tad arī reformas īstenošanā būtu tikts daudz tālāk. LPS līderi uztrauca arī tas, ka gadu pirms pašvaldību vēlēšanām Saeimā ir atvērts pašvaldību likums, kuru agrāk nemēdza aiztikt priekšvēlēšanu gaisotnē, lai neiebalsotu neprognozējamus priekšlikumus. Turklāt joprojām neesot skaidrības par tiesisko bāzi sekmīgai pašvaldību reformas pabeigšanai, jo ar to saistīto likumprojektu paketi parlaments vēl nav sācis skatīt. A.Jaunsleinis arī atgādināja, ka iepriekšējās valdības laikā (ministrs bija Aigars Štokenbergs) "mēs esam piedzīvojuši brutālu pašvaldību nopirkšanas mēģinājumu". Toreiz pašvaldībām solīja ne tikai 200 000 latu katrai, bet arī papildu atbalstu pirmajiem lielo novadu veidotājiem.

Pašvaldību savienības līderi biedē, ka pēc rajonu pašvaldību reorganizācijas vairs netiks pildītas tās funkcijas, kuras rajonu padomes veica brīvprātīgi, jo novadam, kuram tās tiks deleģētas, varbūt nebūs interese ar to nodarboties. Bauskas rajona padomes priekšsēdis Aivars Okmanis Dienai atzina, ka viņam ir bažas, vai rajona padomes prioritāte tūrisma veicināšana, nodota kādam novadam, netiks atstāta novārtā. Vairāki Dienas aptaujātie vietējie līderi arī uzskata, ka rajonu reorganizācija jāveic šī sasaukuma padomei līdz pašvaldību vēlēšanām, lai arī ministrija piedāvājusi to pabeigt līdz nākamā gada beigām. Debatēs vairākkārt tika izteiktas bažas, ka lauku ceļu stāvoklis un sabiedriskais transports ir tik sliktā situācijā, ka nedrīkst tagadējo pagastu teritorijās likvidēt skolas, feldšeru punktus un citas iestādes, lai cilvēkiem, kam nebūs iespējas nokļūt līdz centram, netiktu liegti pamatpakalpojumi.

LPS līderis A.Jaunsleinis nav nevienas partijas biedrs, bet kongresā atzina, ka pēc pašvaldību vēlēšanām, kad jauno novadu domes vēlēs pēc partiju sarakstiem, arī jaunais LPS priekšsēdis acīmredzot būs kādas partijas biedrs. Gada beigās ir paredzēta pašvaldību konference, kurā nolems, kā LPS darbosies pēc novadu reformas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas