Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pēc "Dienas" iesnieguma uzsāk kriminālprocesu

Pēc Dienas iesnieguma policijai izmeklēt laikraksta redzeslokā nonākušu gadījumu, kad kādā Latvijas pagastā 15 gadus veca meitene palika stāvoklī no 21 gadu veca puiša, policija sākusi kriminālprocesu. Krimināllikuma 161.pants paredz — pilngadīgām personām, kas stājas seksuālās attiecībās ar personām, kas jaunākas par 16 gadiem, draud kriminālatbildība. Pēc Dienas publikācijas par meiteni sekoja neliels pavērsiens arī viņas pašas dzīvē — piepeši uzradās pazudušais bērna tēvs, kurš viņu pa telefonu apbēra ar solījumiem.


Katrīnas* (16) māte uzskata, ka meitas bērna tēvam Kristapam* (22) jāuzņemas atbildība likuma priekšā. "Es viņam uzticējos, ielaidu mūsu dzīvē, arī dzīvoklī. Domāju, ka viņš ar meitu tāpat draudzējas, ne jau tā… Viņam ir jāuzņemas atbildība par to, ko viņš darījis," viņa saka. Pati Katrīna savukārt par nepieciešamību iesaistīt policiju nav tik droša: "Es tiešām nezinu vajadzēja vai nevajadzēja." Meitenes māte ir arī noraizējusies par meitas bērna nākotni finansiālā ziņā. Viņa ļoti cerot, ka Kristaps "nāks pie prāta" un uzņemsies atbildību par bērnu — sāks maksāt uztura naudu. Ar Kristapu Dienai neizdevās aprunāties. Sazvanīts uz mobilo telefonu, viņš ātri nobēra: "Pagaidām nevaru, jāstrādā." Agrāk viņš gan esot Katrīnai aizbildinājies, ka uztura naudu nemaksājot, jo nestrādājot. Vēlāk uz zvaniem Kristaps neatbildēja.

Jūlijā aizsākot publikāciju sēriju par nepilngadīgajām māmiņām un cenšoties noskaidrot, kā tiek saukti pie atbildības viņu bērnu pilngadīgie tēvi, Diena saskārās ar problēmu — ne vienmēr ārstniecības iestādes un bāriņtiesas par šiem gadījumiem ziņo policijai. Tāpat arī ne vienmēr ziņo nepilngadīgo vecāki. Līdz ar to ne visi gadījumi tiek izmeklēti. Pēc Dienas rakstiem Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) uzrakstījusi vēstuli Bērnu un ģimenes lietu ministrijai (BĢLM), rosinot izmaiņas likumos, kas paredzētu, ka ārstniecības iestādēm, kas parasti pirmās uzzina par šiem gadījumiem, obligāti ziņotu policijai. Arī Katrīnas gadījumā neviena no institūcijām, kas par meitenes grūtniecību zināja, nebija ziņojuši Valsts policijai. Meitenes māte policijā nebija vērsusies, jo nemaz neesot zinājusi, ka puisim draud kriminālatbildība.

Baidās par nākotni

Diena jau rakstīja — Katrīna ar Kristapu iepazinās pagājušā gada vasarā. Tikko sasniegusi 15 gadu vecumu, viņa uzzināja, ka gaida no puiša bērnu. Bērnu meitene vēlējusies paturēt, arī Kristaps esot izturējies atbalstoši. Rudenī, kad Katrīna devās uz internātskolu, puisis dzīvojis pie meitenes mātes, jo šajā pagastā atradis darbu. Kad meitene bija ceturtajā vai piektajā grūtniecības mēnesī, pēc sadzīviska strīda puisis viņu pametis un abi vairs netikās. Nedēļu pēc bērna piedzimšanas atbildīgā dienesta darbinieki vienreiz viņu atveda pie Katrīnas un bērna uz centru krīzes situācijā nonākušajām māmiņām. Pēcāk viņš ne Katrīnu, ne dēlu nav apciemojis.

Neilgi pēc Dienas jūlija publikācijas, kurā bija Katrīnas stāsts, Kristaps viņai vienreiz piezvanījis. "Stāstīja, ka ļoti vēlas ar mani būt kopā," Katrīna teic. Meitene arī piebilst — viņa jau to ļoti vēlētos, bet nezinot, vai puisis tiešām tā domājis. Vēlāk puisis neesot vairs ne viņai zvanījis, ne arī apciemojis bērnu.

Arī Katrīna ir noraizējusies, vai pietiks naudas bērnam. Viņa ik mēnesi saņem 58 latu bērna kopšanas pabalstu, viņas māte nopelna minimālo algu, māte arī audzina otru jaunāko meitu. Katrīna vēl nav ieguvusi pamatizglītību, viņa no internātskolas aizgāja pērn devītās klases vidū. Arī šogad visticamāk neizdošoties mācīties.

Iestājas par ziņošanu

Bez šaubām ārstniecības iestādes vai personas pienākumos nav izvērtēt, vai noticis Krimināllikuma 161.pantā minētais noziedzīgais nodarījums, tomēr ir ļoti būtiski, lai par iespējamu noziedzīgu nodarījumu pret nepilngadīgo tiktu ziņots, — tā ierosinājumu uzlikt par pienākumu ārstniecības iestādēm un personām ziņot policijai par nepilngadīgajām māmiņām pamato VBTAI vēstulē BĢLM. Tiesa, veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) Dienai jau agrāk atzinis, ka kavējas VBTAI ierosinājumu atbalstīt: viss esot rūpīgi jāizvērtē — ja nepilngadīgās meitenes zinās, ka ārsts ziņos policijai un bērna tēvs var tikt tiesāts, viņas vispār varot nevērsties pie ārstiem.

"Protams, ļoti iespējams, ka grūtniecība iestājusies pēc vienaudžu seksuālām attiecībām. Bet tikpat iespējams, ka tā iestājusies no attiecībām ar patēvu, bērnunama audzinātāju, 54 gadus veco kaimiņu, fizkultūras skolotāju vai aizbildnes pieaugušo dēlu," spriež Andra Reinfelde, VBTAI juridiskās nodaļas vadītāja. Viņasprāt, pilngadīgām personām "tomēr jāspēj saprast, kas ir kas, un uzņemties atbildību par savu rīcību".

*vārds mainīts


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL:


Par dzimumnoziegumu - nosacīts sods

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas