Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pēc unikālās operācijas pacients jau domā par makšķerēšanu

"Tagad jau redzu progresu, procedūru rezultātā ceļi ar katru dienu lokās arvien labāk, šodien jau vairāk nekā 30 grādu leņķī. Taisni kājas jau divus gadus neesmu izstiepis, bet pietupies neesmu jau astoņus gadus," ar prieku stāsta 33 gadus vecais vīrietis no Kuldīgas, kuram Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) mediķi pirms dažām dienām veica unikālu abu ceļu protezēšanas operāciju.

RAKUS preses sekretāre Inguna Potetinova stāsta, ka pirmo reizi Latvijā veikta tik plaša un augstas sarežģītības operācija hemofilijas pacientam. Vīrietis cieš no iedzimtiem asins recēšanas traucējumiem jeb hemofilijas.

"Šis ir unikāls gadījums, kad tik liela apjoma operācija veikta smagam hemofilijas pacientam," norāda pacienta ārstējošais ārsts traumatologs Andris Vikmanis un paskaidro -  "galvenā problēma, kāpēc arī līdz šim ārsti izvairījās to darīt, ir augstais risks; diemžēl pacientam nebija daudz alternatīvu, jo bez ķirurģiskas iejaukšanās kropļojošās deformācijas viņu piespiestu "palikt uz gultas"."

Pacients operāciju gaidīja endoprotezēšanas rindā. Jaunais vīrietis pastāstīja, ka uzreiz pēc operācijas bija dīvaina sajūta - kājas nevarēja pakustināt, tās bija nejūtīgas, taču tagad jau esot acīmredzamas izmaiņas - ceļu kustības ar katru dienu ir arvien labākas.

"Ārsti sola – ja viss labi, tad pēc trīs mēnešiem atkal varēšu pilnvērtīgi kustēties, atkal atgriezīšos darbā, ko sava stāvokļa dēļ nevarēju veikt, nodošos saviem vaļas priekiem – man tāda ir makšķerēšana, dažreiz pa krastu ar vizuli var noskriet nez cik kilometrus, dzenoties pēc loma," pacients pavēstīja Dienai ar slimnīcas darbinieku starpniecību.

Operācijā, kas ilga gandrīz piecas stundas, vienlaicīgi strādāja četri traumatologi–ortopēdi, iesaistīta bija anesteziologu un reanimatologu komanda, pirms operācijas konsultācijas sniedza vadošie valsts hematologi.
A.Vikmanis pacienta pašreizējo stāvokli raksturo kā smagajai operācijai adekvātu, slimnīcā viņam būs jāpavada vairākas dienas un priekšā vēl ir ilgstoša rehabilitācija.

(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas