Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pērn visbiežāk viltotas viena lata monētas

Latvijā 2008. gadā atklātas 7 239 viltotas naudas zīmes, no tām 299 banknotes, liecina Valsts policijas dati. Salīdzinoši nelielu viltojumu skaitu nodrošina daudzie aizsargsistēmas elementi, un viltojumu skaits gadā ir neliels. Naudas viltošanas apmēri šobrīd nerada nekādus draudus Latvijas tautsaimniecībai, uzsver Latvijas Banka, jo visa 2008. gadā atklāto viltojumu summa – Ls 15 671 – veido procenta tūkstošdaļas no apgrozībā esošajiem latiem.

Visvairāk pagājušajā gadā viltotas viena lata monētas. Kopumā atklātas ap 5 607 viltotas monētas. Otro vietu viltoto monētu topā ieņem divlatnieks, atklājot nepilnas 1 300 monētas. No naudaszīmēm populārākā viltotāju vidū bija 20 latu naudaszīme - pavisam atklātas 143 viltoti divdesmitnieki.

Kaut arī naudas viltošana Latvijā nav nozīmīga problēma, tomēr jauno tehnoloģiju attīstība prasa pievērst banknošu un monētu aizsardzībai arvien lielāku uzmanību. Tādēļ Latvijas Banka, laižot apgrozībā jaunu laidienu naudas zīmes, pastāvīgi pastiprina naudas drošību pret viltošanu. Visas banknotes, kas atkārtoti drukātas pēc 1992. gada, ir papildinātas ar jauniem pretviltošanas elementiem. Arī tuvākajā laikā apgrozībā gaidāmajām jaunā laidiena 500 latu naudas zīmēm būs uzlabota pretviltošanas drošība.

LB novērojusi, ka viltojumus lielākoties mēģina izgatavot ar jaunāko tehnikas sasniegumu – krāsu kopētāju, skeneru u.c. palīdzību, taču daži naudas viltotāji vēl arvien izmanto arī pavisam primitīvus paņēmienus. "Ņemot vērā, ka arī šādi viltojumi nonāk apgrozībā, jāatgādina, ka tehniski sarežģītas un grūti atdarināmas pazīmes ir viegli pārbaudīt "ar aci", vienkārši apskatot naudu pret gaismu, leņķī, uz tumša vai balta fona," teic LB pārstāvis Mārtiņš Grāvītis.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas