Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pētījums: pēdējos gados nauda valsts pārvaldē tērēta uz nebēdu

Virknei ministriju jau decembrī krietni apcirptajā šāgada budžetā plānotie izdevumi ir ar trekniem plusiem salīdzinājumā ar 2006.gadu, izpētījis laikraksts Diena. Valsts kancelejas (VK) pētījumā minēto dažādu izdevumu salīdzinājums ar tēriņiem 2006.gadā rāda, ka iespējas liesēt valsts pārvaldei vēl ir plašas.

Premjers Valdis Dombrovskis (JL) nācis ar uzstādījumu, ka valsts pārvaldes tēriņiem jāatgriežas 2006.gada izdevumu līmenī. Tiesa, vienu VK pētījums apstiprina - ar ļoti retiem izņēmumiem pamatā visos galvenajos izmaksu posteņos šogad atvēlētie izdevumi ir mazāki nekā pirms gada. Taču daudziem līdz premjera izvirzītajiem mērķim vēl ir tālu.

Pētījuma noskaņojums ir nepārprotams - pēdējos trīs gados nauda tērēta uz nebēdu un lielākoties visā valsts pārvaldē taupība bijusi sveša. Valsts pārvaldi tas pieradinājis, ka gadu no gada dažādiem izdevumiem no budžeta var prasīt vairāk naudas. Iespējams, tieši šis pieradums ir iemesls tam, kāpēc tagad, kad budžeta krīzes dēļ jostas jāsavelk, valsts pārvaldes liesēšana ir tik lēna un pavadīta ar amatpersonu žēlabām, ka izdevumu cirpšana vairs nav iespējama.

VK pētītais rāda, ka ministrijas un valsts pārvalde liesē ļoti atšķirīgi. Tas attiecas gan uz komandējumu īpatsvaru ministriju budžetos, gan atvēlētajiem līdzekļiem semināriem un apmācībām, gan arī sabiedrfisko attiecību pakalpojumiem. Vēl ļoti atšķiras ministriju izmaksas vienai štata vietai. Šo rādītāju var saukt arī par valsts pārvaldes efektivitātes mērauklu vai rādītāju, kas ministrijas iedala bagātajās un nabagajās. Atšķirības izdevumos uz vienu nodarbināto ir ļoti ievērojamas.


(žurnālistes Baibas Rulles rakstu "Liekie tauki vēl ir" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas