Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Piena kari turpinās

Patērētāji vēlas pirkt veikalos lētāko pienu, savukārt zemnieki — pārdot to pārstrādātājiem par augstāku cenu nekā tagad. Vai šie mērķi ir sasniedzami, izmantojot tādas nestandarta metodes, ka bezmaksas piena dalīšana pilsētas centrā?

Arnis Kaktiņš, sociologs

Sabiedriskā doma radīs politiķiem diskomfortu


Kā visiem zināms, politiķi ir diezgan biezādaini cilvēki, taču atcerēsimies pagājušā gada rudeni, kad sabiedrības spiediens tika ņemts vērā un valdībai bija jāatkāpjas. Esmu pārliecināts, ka politiķi rūpīgi seko līdzi zemnieku protestiem. Un, pat ja īstermiņā tie daži akciju iniciatori nevar likt politiķiem just diskomfortu, tad ilgtermiņā, mainoties sabiedrības noskaņojumam, reitingu kritums gan varētu politiķu pašreizējo attieksmi mainīt. Turklāt neaizmirsīsim, ka nav aiz kalniem gan pašvaldību, gan Eiroparlamenta vēlēšanas, un tas ir periods, kad politiķi kļūst iejūtīgāki pret sabiedrības vēlmēm. Un zemnieku balsis viņiem būs ļoti svarīgas.

Jekaterina, mājsaimniece no Rīgas

Pienu pērkam tikai bērniem


Manuprāt, politiķiem jau sen vajadzētu aizdomāties par to, ka piens veikalos ir kļuvis neadekvāti dārgs. Ceru, ka šī akcija kaut nedaudz liks viņiem par to padomāt. Agrāk mūsu ģimene dzēra ļoti daudz piena — tagad pērkam tikai bērniem, kaut gan arī ne vienmēr. Mūsu vecāki dzīvo laukos, arī gotiņas viņiem ir, taču piena ražošana kļūs ļoti dārga un neizdevīga, tādēļ viņi acīmredzot no rudens vairs ar to nenodarbosies. Domāju, ka valsts ir vainīga pie tā, ka piens ir tik ļoti dārgs. Tāpēc labi, ka tiek rīkotas šādas akcijas, — varbūt tas tomēr liks politiķiem risināt šīs problēmas.

Vilnis, zemnieks no piena kooperatīva Kalnmuiža

Ja krīze, tad jāatbild visiem


Nezinām, cik iedarbīga būs akcija, protams, ka viens protesta pasākums neko nemainīs. Redzēsim, kāda reakcija no valdības būs. Viņiem vajadzētu veikt izmeklēšanu, kur paliek tā milzīga nauda, kas ir starpība starp to, ko maksā mums, un to, cik piens maksā veikalā. Tik daudz to valsts iestāžu, kāpēc to neviens nevar atrisināt?! Turklāt jūs te Rīgā veikala pērkat nevis pienu, bet "piena produktu", kā tagad saka. Ja ir krīze, tad tās sekas ir jādala uz visiem — ne tikai zemniekiem par to jāatbild, bet arī pārstrādātājiem un Zemkopības ministrijai!

Pēteris Strautiņš, Hansabankas vadošais sociālekonomikas eksperts

Zemniekiem jāsarosās pašiem


Panākt šādām metodēm ekonomisko jautājumu risināšanu var vienīgi ietekmējot politiskus lēmumus. Taču nedomāju vis, ka lopkopības nozares problēmas var atrisināt politiski. Skaidrs, ka ES atbalsts Latvijas zemniekiem ir mazāks nekā citās ES valstīs, taču tas jau bija zināms un ar to jāsadzīvo. Nozarei pašai ir jākļūst efektīvākai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas