Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Piensaimniekiem arī Saeimas deputāti nesola palīdzēt

Saeimas Agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti trešdien tikās ar piena nozares pārstāvjiem un Zemkopības ministru Mārtiņu Rozi. Komisijas priekšsēdētāja Anna Seile norādīja, ka tika izvērtēta iespēja samazināt PVN likmi pienam un piena produktiem. Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze gan šo iespēju uzskata par īslaicīgu.

Pašlaik zemniekiem sāpīgākais ir jautājums 6 miljonu piešķiršana tām gandrīz 30% piensaimnieku saimniecībām, kas jau atrodas vai drīz atradīsies maksātnespējas statusā un, ja valdība nepalīdzēs tās bankrotēs. “6 miljoni varbūt nav pārāk reāli,” norādīja A.Seile, jo esot jāskatās kādi pašlaik ir budžeta ieņēmumi.Tajā pašā laikā parlamenta pārstāvji aicina pievērst uzmanību līdz šim nelietotam līdzeklim – civillikuma grozījumiem. “Valdībai ir jārunā ar bankām, īpaši Hipotēku banku, Zemes banku un SEB - ja kādai nozarei draud bankrots, ir jāveido dialogs un abām pusēm jācenšas labot situāciju,” uzsvēra A.Seile.Deputāte Ilma Čepāne uzskata, ka zināmi pienākumi jāuzņemas gan bankām, gan pārstrādātājiem, pārdevējiem un arī ražotājiem. “Nevar balstīt tikai piensaimniekus – pašlaik jāatbalsta arī maizes cepēji, mežinieki un citi. Taču piensaimnieki, vēl nesen, redzot, ka piena iepirkuma cenas augušas, eiforijā ir paņēmuši kredītus un nespēj atmaksāt. Viņi nevērtē situāciju, piemēram, šos kredītus pat nav apdrošinājuši.” Atbildot uz jautājumu, ko darīt tiem, kas tagad jau ir nonākuši šādā situācijā, I.Čepāne atzīst, ka nevar viennozīmīgi pateikt, ka “bizness ir bizness un nevaram palīdzēt”. Viens no risinājumiem ir dialogs ar bankām, bet pēc viņas domām valdība ir aizkavējusies šo jautājumu risināšanā par vismaz diviem gadiem. “Atbildību jāuzņemas iepriekšējai valdībai. Vai tik Roze nebija tas pats ministrs?” retoriski vaicāja I.Čepāne.

Jau ziņojām, ka zemnieki nozares ministram M.Rozem izvirzījuši četras prasības un, ministra atbildi gaida līdz 15. maijam. Ja prasības netiks izpildītas, zemnieki rīkos protesta akcijas. Zemās piena iepirkuma cenas dēļ, zemnieki aicinājuši pircējus boikotēt veikalniekus un pienu pirkt tieši no zemniekiem.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas