Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Pilsoniskā sabiedrība kā krīzes risinātājs

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
sesks
s
paldies par rakstu! ceru, ka daudzi izlasīs un vismaz sapratīs, ko nozīmē šie dažam neizprotamie vārdi ''pilsoniskā sabiedrība''
Laura
L
Vēlētājiem beigu beigās jāsāk justies kā darba devējiem, nevis kā kādiem nabaga pabērniem. Visupirms jāiemācās pieņemt darbā visspējīgākos, viscienījamākos. Tad nevajadzēs "varēt pašiem", darīt kaut ko viņu vietā.
Ivars Prūsis
I
Demokrātija (tautas vara) māca, ka valstu vadītāji ir jāievēl valsts iedzīvotājiem balsošanas ceļā un tāpat ir jāizlemj būtiski sabiedrības jautājumi. Virspusēji raugoties, ļoti taisnīga un pareiza mācība. Tikai šī mācība pieņem, ka visi iedzīvotāji ir gana gudri un zinoši valsts pārvaldes un cilvēku dabas pazīšanas lietās, ka tiem ir laiks iedziļināties sabiedriskajos procesos, lai pieņemtu pareizos lēmumus. Diemžēl visbiežāk tas ir kļūdains pieņēmums. Sabiedrībai (vairākumam tās locekļu) ir jābūt ar ļoti augstu attīstības līmeni, lai pie varas nenonāktu necienīgi ļaudis. Vairums mūsdienu valstu ir ļoti tālu no tā. Ne par velti tādās būtiskās nozarēs kā bruņotajos spēkos, medicīnā, izglītības sistēmā, uzņēmumu vadībā utt. lēmumi tiek pieņemti, vadoties pavisam pēc citiem principiem. Kādēļ tad daudz svarīgākos valsts pārvaldes jautājumus ļauj izlemt nespeciālistiem.
Ojārs Rode
O
“Pasaule jāsāk kārtot nevis no apakšas, bet no augšas. Taču demokrātijā dara pilnīgi pretēji – kārto no apakšas. Sakārtotība nozīmē, ka visaugstākajā krēslā ir Dievs. Un, ja vienosies cilvēki ar atvērtām sirdīm, tās tad arī būs mūsu laicīgās “augšas”. Ķīniešiem ir teika par ļaunu cilvēku, kas pārcirta saiti starp Debesīm un Zemi. Saite joprojām nav sasieta. Izveidojās haoss. Cilvēki sāka ieņemt vietas, kuras viņiem nepienācās, un valstu priekšgalā nostājās asinskāri zvēri. Arī Latvijā pie varas aizvien ir daudz alu cilvēku.”
Džo
D
"...tādas NVO kā vides aizsarzības klubi un pretkorupcijas organizācijas, kas aizstāv nevis personīgas intereses, bet kopuma labumu....." Muļķības. Daudzas NVO arī strādā pēc sev un savējo stutēšanas principa. Kaut vai bēdīgi slavenais gadījums ar Bankovska vadīto Kultūras Fondu.
JB
J
Viss it kā pareizi, bet pasniegts pārāk biezajā politoloģiskajā-ideoloģiskajā mērcē. Jēdziens "pilsoniskā savienība" šodien devalvējies tāpat kā kādreiz jēdziens "demokrātiskais centrālisms" u.c., jo tiek minēts vietā un nevietā līdz dziļākā jēga pazūd. Princips labs, bet ja par pilsoniskās sabiedrības un visādu foruma nepieciešamību runās tā, kā to darija Golubeva Dombura raidījumā, tad Jūs izraisat cilvēkos tādu pašu nepatiku pret "pilsonisko savienību" , kā viņiem reiz bija pret "demokrātisko centrālismu".
d'Andris
d
Labs raksts. Garš gan arī :) Autores rakstītajam pievienojos. Oponējot pirmajiem dieviem komentāriem, vēlos vērst viņu uzmanību uz to, kas mums izdodas. It īpaši krīzes laikā ir vajadzība pozitīvi domāt un rīkoties. Tas nav "tas pats pozitīvisms":)
ms
m
Perfekta analīze! Iespaidīgi piemēri pilsoņu aktivitātēm Latvijā - ne jau Amerkia, kā pārpratuši iepriekšējie komentatori! Vajadzētu papildināt, ka profesore Kārkliņa kopš daudziem gadiem ne tikai dzīvo Rīgā, bet darbojas arī Latvijas Universitātē un sabiedrībā, piemēram kā Tiesībsarga kandidāte 2007. gadā. Novēlu rakstam daudz lasītāju!
ms
m
Perfekta analīze! Iespaidīgi piemēri par pilsoņu aktivitātēm Latvijā - ne jau Amerikā, kā pārpratuši iespriekšējie komentatori ... Vajadzētu pievienot informāciju, ka profesore Kārkliņa kopš daudziem gadiem ne tikai dzīvo Rīgā, bet darbojas arī Latvijas Universitātē un sabiedrībā, piemēram kā Tiesībsarga kandidāte 2007. gadā. Novēlu rakstam daudz lasītāju!
kontyras
k
ASV ir tisi tik tali, cik vajadzigs. Latvijas cilvekiem jamak rikokties pasiem. Ja gribat zinat, kas notiek, ja ASV ir tuvak varat apskatities kaut vai uz Venecuelas apversuma meginajumu, ko visticamak organizeja ASV specdienesti - bet tas neizdevas, jo cilveki pasi organizejas, nepadevas... sk. apskatiet youtube filmu : "The Revolution Will Not Be Televised" -
mērglis
m
izlasiiju rakstu un secinaaju , mums no visa taa nekaa nav , Ameerika ir paaraak taalu, es domaaju demokraatiju, mums taa nokrita no gaisa teju pirms 20 gadiem , to uztveera zinaamaa sabiedriibas daļa kura lika lietaa puķkopiibaa , siveenu audzeešanaa un vienkaarši nezinaama nomiruša drauga kapitaalu, pa šo laiku( ļoti īsaa) ar saviem taustekļiem apvijuši atdzimušo demokraatisko Latviju, jeb vienkaaršaak nozaguši , iztrauceeja kriize , tagad kopiīgi ķepurojamies aaraa , labi buutu sabiedriibai no miega pamostoties naakt pie jeegas kas ir kas , kaapeec Ameerika paaraak taalu? tur demokraatija jau gadu simtos , taapeec tur pavisam cita spratne par sabiedriibu, nav vairs pasaules kara beegļu laiki bet atsevišķas sabiedriibas daļas uzseešanaas uz kakla lielaakajai daļai sabiedriibas , šiem profesoriem no Ilianoisas vajadzeeja staaveet klaat atdzimušaas valsts šuupulim , nevis pieļaut to tikko VKPb biedra karšu nobeedzinaajušiem taas biedriem un KGB sargsuņiem , tagad Juus teelojat gudros , bet muus apčakareeja ...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas