Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pīrāgs 2015.gadam sadalīts

Arī šī reize nebija izņēmums, kad nākamā gada budžeta pieņemšana ievilkās līdz vēlai vakarstundai. 2015. gada budžets ir īpašs ar to, ka veidots vēlēšanu gadā. Diena jau rakstīja par izmaiņām kopumā, ko jaunais budžets nesīs sabiedrībai ekonomiskā izteiksmē, tomēr interesanti ir arī galīgajā lasījumā Saeimā iebalsotie priekšlikumi.

Šogad lielu atbalstu saņem dažu koalīcijas deputātu un partiju frakciju priekšlikumi par bērnu rotaļu laukumu iekārtošanu konkrētās pilsētās, kā arī baznīcu atjaunošanu. Kā jau katru gadu, neoficiālās sarunās tiek atklāts, ka joprojām pastāv kvotu sistēma. Runā, ka šogad katram koalīcijas deputātam bijusi iespēja piedāvāt savus priekšlikumus par 20 000 eiro. Iespējams, tas arī izskaidro, kāpēc diezgan iespaidīgas naudas summas renovācijai saņem kāda konkrēta baznīca, kas atrodas koalīcijas deputāta dzimtajā pilsētā, bet tajā pašā laikā līdzīgs piedāvājums no opozīcijas partijām noraidīts. Jautājumi rodas arī par priekšlikumu summām - vienā priekšlikumā bērnu laukuma izveidei kādā pilsētā lūgts piešķirt 40 000 eiro, savukārt otrā priekšlikumā kādai citai pilsētai šim pašam nolūkam pietiek ar 20 000 eiro.

Ņemot vērā karstās diskusijas par skolotāju un mediķu atalgojumu, īpaši spilgtas liekas deputātu un partiju individuālās prioritātes. Piemēram, nākamā gada budžetā atbalstīts Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) deputāta Armanda Krauzes lūgums piešķirt 10 000 eiro Latvijas Jātnieku federācijas bērnu un jauniešu jātnieku pasākumiem. To, ka bērni ir mūsu nākotne, sapratuši arī citi. Īpaši lielu valsts atbalstu nākamgad jutīs bērni Liepājā, visticamāk, tāpēc, ka deputātu vidū ir daudz liepājnieku. Budžetā paredzēti vērienīgi līdzekļi divu rotaļlaukumu iekārtošanai vēju pilsētā. Šim nolūkam atbalstīts gan Vienotības priekšlikums piešķirt 19 000 eiro, gan arī ZZS deputātu liepājnieku Māra Kučinska un Edgars Putras priekšlikums piešķirt vēl 30 000 eiro. Liepāja saņems arī deputāta liepājnieka Valda Skujiņa (ZZS) lūgtos 20 000 eiro bibliotēkas aprīkojuma iegādei, kā arī Aijas Barčas (ZZS) prasītos 10 000 biedrības Dižvanagi dienas centra darbības nodrošināšanai ģimenēm, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām.

Lielu atbalstu kristīgās pasaules pieejamībai nākamā gada budžetā sniedz Vienotība. Saeima atbalstījusi tās priekšlikumu piešķirt 15 000 eiro Cēsu Svētā Jāņa evaņģēliski luteriskās baznīcas restaurācijai. 10 000 eiro tiks dāvāts Rīgas Katoļu ģimnāzijas vēsturiskās ēkas elektroinstalāciju sakārtošanai.

Nav aizmirsta arī kultūra. Atbalstīta Vienotības prasība Dailes teātrim piešķirt 15 000 eiro skaņu aparatūras iegādei, Valmieras teātrim - 10†000 eiro skatuves iekārtu iegādei. Atbalstu guvis arī Riharda Eigima (ZZS) priekšlikums par 20 000 eiro piešķiršanu Daugavpils teātra remontam. Atbalstīts arī Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK (NA) priekšlikums par 20 000 eiro piešķiršanu šim pašam teātrim oriģināllugu iestudējumiem.

Vienotība iecerējusi nākamgad tikt skaidrībā ar nereģistrētajām laulībām, tāpēc šīs problemātikas pētīšanai atvēlēti 20 000 eiro. Tikpat lielu summu šī pati partija ierosināja piešķirt Vidzemes televīzijai izglītojošiem sižetiem par atkritumu apsaimniekošanu un vides aizsardzību. Tāpat atbalstīts partijas priekšlikums 10 000 eiro piešķirt Jelgavas ledus sporta skolai šorttreka inventāra iegādei. Vēl intensīvāk par sportu iestājas deputāti Kārlis Seržants (ZZS) un Jānis Klaužs (ZZS), aicinot piešķirt 40 000 eiro, lai Līvānu novada dome nodrošinātu sporta aktivitātes, un arī šis priekšlikums atbalstīts. Sportiskajā garā neatpaliek arī Vienotība, kura valsts budžetā izcīnījusi 40 000 eiro tam, lai pie Saulkrastu vidusskolas varētu atjaunot sporta laukumu.

Latvijas Reģionu apvienība budžeta projektā priekšlikumus neiesniedza, jo nesaskata tam jēgu - opozīcijas partijas uzklausītas netiek. Partijas līderis Mārtiņš Bondars Dienai atzīst, ka vēl pirms budžeta nonākšanas Saeimā bijušas skaidras indikācijas, ka opozīcijas priekšlikumus vērā neņems.

Visu rakstu par budžeta niansēm lasiet ceturtdienas, 18.decembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas