Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Policija iepirkusi radarus un laivas ūdensmotociklu kontrolei

Lai gan šogad Latvijā nav bijis neviena gadījuma, kad ūdensmotociklists uz ūdens izraisītu nelaimes gadījumu ar letālu iznākumu, šo spēkratu skaits un izvēlētais braukšanas ātrums nemitīgi pieaug, apdraudot peldētāju drošību. Pērn divu ūdensmotociklu sadursmē Daugavā pie Lielvārdes smagi cieta jauniete, kura mira operāciju zālē.

Valsts policija (VP) atzīst, ka policija no privātā sektora attīstības atpaliek vismaz par pieciem gadiem, lai gan vēl pirms pāris gadiem tās ūdens satiksmes kontroles vienību spēki, kuri atbild par ūdens satiksmes kontroli, bija pieteikami. Daudzi ūdensmotociklisti to apzinās un, nesodāmības izjūtas iedrošināti, pārkāpj ātruma ierobežojumus, par ko policija pagaidām nemaz nevar sodīt — vēl nav saņemti tās pasūtītie radari.

Policijas tehnika, kas iesaistīta ūdens satiksmes kontrolē, ir ne vien nepietiekama, bet arī atrodas kritiskā stāvoklī, ko atzīst arī iekšlietu ministrs Mareks Selgiņš (TP), solot nākamā gada valsts budžetā paredzēt līdzekļus šīs problēmas risināšanai, jo policijai "noteikti jābūt vairāk laivām un jāceļ jauna bāze". Līdz šim gadam 16 VP darbinieki, katrā maiņā iedarbinot divas laivas, veica ūdens satiksmes kontroli tikai Rīgas reģiona iekšējo ūdeņu akvatorijā.

"Šie spēki Rīgas reģionam, kura akvatorija ir no Saulkrastiem līdz Jūrmalai, ir nesamērīgi mazi," uzsver VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Valdis Voins.

Kontrole vēršas plašumā


Lai kontroli nodrošinātu visā valstī, VP šogad iegādājās deviņus jaunus peldlīdzekļus, kuri nodoti lietošanai lielākajām Latvijas pilsētām. Arī ūdens satiksmes kontroles vienību darbinieku skaitu izdevās palielināt par 24. "Policijā vispār ir liels darbinieku trūkums, ne tikai ūdens policijā. Arī piesaistīt nav tik viegli, turklāt ūdens lieta ir diezgan specifiska," skaidro V.Voins. Tuvākajā laikā plānots iepirkt vēl tik pat daudz laivu, jo to skaits ir nepietiekams Liepājā, Jūrmalā un citviet.

Kopā ar jauniem peldlīdzekļiem reģionu pilsētas saņēma arī speciālo apģērbu un vajadzīgo ekipējumu, kā bākugunis un tālskati. "Patlaban aktuālākais ir ātruma kontrolētāji — ūdensmotocikli mēdz būt tik ļoti jaudīgi, ka policija ar savu tehniku nemaz netiek līdzi," uzsver V.Voins. Braukšanas ātrums ūdenī ir ierobežots ar īpašām zīmēm, tiesa, tās pietiekamā skaitā pagaidām uzstādītas vien Rīgas brīvostas akvatorijā.

Pārkāpējiem, kuriem neizdevās aizmukt, ūdens policija šogad sastādījusi jau 47 protokolus, no tiem 28 — Rīgas reģionā. Pārkāpumi ir visdažādākie, divos gadījumos sods uzlikts pat par nelicencēto zveju.

Čempioniem un iesācējiem


Braukšana ar ūdensmotociklu ir Latvijā iecienīts sporta veids, tādēļ Latvijas Ūdensmotociklu sporta asociācija rīko Latvijas čempionātu ūdensmotocikliem. Jāatzīmē, ka par bīstamu braukšanu vai sadursmes izraisīšanu asociācijas rīkotajās sacensībās ūdensmotociklistam draud diskvalifikācija. "Kārtojot vadītāja apliecību, ūdensmotociklistus informē par ierobežojumiem, piemēram, ka nedrīkst šķērsot boju norobežotu peldvietas baseinu, — to visi zina un cenšas ievērot," saka asociācijas pārstāve Ieva Valpētere un piebilst, ka ūdensmotocikls nav lēts prieks, tādēļ ar to nodarbojas nopietni cilvēki.

Izmēģināt braukšanu ar ūdensmotociklu var arī to nepērkot — Latvijā jau ir vairāki desmiti šo ūdens transportlīdzekļu nomas vietu. Nomas maksa dienā ir 150—200 latu, taču var arī izvēlēties mazāku nomas laiku, piemēram, 10 minūtes, par kurām jāmaksā 12 —15 latu. Lielākā daļa nomnieku par atsevišķu samaksu piedāvā piegādāt ūdensmotociklu līdz klientam vēlamai vietai, savukārt instruktora pakalpojumus nomas punkti gatavi piedāvāt bez maksas.

"Ja nav ūdensmotocikla vadīšanas tiesību, jāpaliek nomas darbinieka redzeslokā, ja ir — tad pēc situācijas," skaidro Zaķusalas krastmalā pie LTV ēkas atrodamās sporta biedrības wake2wake ūdensmotociklu nomas pārstāvis Māris. Viņš arī stāsta, ka šāds ierobežojums skaidrojams ar to, ka šādu braucēju bez tiesībām var aizturēt ūdens policijas patruļa, un problēmas būšot ūdensmotocikla īpašniekam, proti, nomniekiem. Ejot nomāt ūdensmotociklu, līdzi jāņem pase vai kāds cits personu apliecinošs dokuments, drošības vesti iedos nomas punktā.

***

Noteikumi ūdensmotociklistam


Peldvietā vai tās tuvumā ūdensmoticikls drīkst stāvēt tikai ar izslēgtu motoru. Tuvāk par 30 metriem no peldētājiem aizliegts braukt ar ātrumu, kas pārsniedz 5 km/h, ostu avkatorijā noteikts 40—50 km/h ātruma ierobežojums, savukārt atklātā jūrā jāizvēlas drošs ātrums. Aizliegts vadīt pašam vai mācīt braukt ar ūdensmotociklu, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles vai atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko, citu apreibinošu vielu ietekmē. Jāuzvelk glābšanas veste. Tehniskā apskate nav nepieciešama, bet jāiegūst ūdensmotocikla vadītāja apliecība, ko var iegūt, sasniedzot 14 gadu vecumu. Ūdensmotociklistiem ierobežojumi darbojas 3 km joslā no krasta līnijas.

Par iespējamiem pārkāpumiem var ziņot pa telefoniem 02 vai 112 vai arī vērsties teritoriālajā policijas struktūrvienībā.

Kas var sodīt


Ja rodas aizdomas par šo prasību neievērošanu, ūdensmotociklu pārbaudes veikšanai var apturēt policijas vai Nacionālo bruņoto spēku Jūras spēku krasta apsardzes darbinieks. Konstatējot pārkāpumu, šis darbinieks var aizliegt ūdensmotociklistam vadīt spēkratu un, ja uz tā nav citu braucēju, kuri ir tiesīgi vadīt ūdensmotociklu, to nogādā piestātnē.

Sodi


Par ūdensmotocikla vadīšanu vai mācīšanu vadīt, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija pārsniedz 0,5 promiles, vadītājam uzliek 100 līdz 200 latu sodanaudu un atņem ūdensmotocikla vadīšanas apliecību no pusgada līdz gadam. Sods par braukšanu ar ūdensmotociklu bez glābšanas vestes ir no 20 līdz 30 latiem, par braukšanu bez vadīšanas tiesībām — no 100 līdz 150 latiem. Par braukšanu ar ūdensmotociklu tam neparedzētās vietās uzliekt 40—70 latu naudas sodu.

Avots: Noteikumi par kuģošanas līdzekļu satiksmi iekšējos ūdeņos, Administratīvo pārkāpumu kodekss

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas