Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

precizēta - Ar lūgumu palīdzēt, iespējams, izkrāpta nauda

Policija sākusi izmeklēšanu par kādu, iespējams, krāpšanu. Pirms divām nedēļām daudzi Latvijas iedzīvotāji savā e-pasta kastītē saņēma vēstuli no bezpeļņas organizācijas, kas sevi dēvē par Unlimited Help Latvia. Cilvēki tika aicināti ziedot naudu deviņgadīgas meitenītes ārstēšanās izdevumiem. Vēstulē teikts, ka Monta kopā ar brāli un tēti cietusi autoavārijā Rīgas rajonā, un nauda ir vajadzīga meitenītes ārstēšanai Zviedrijā. Katastrofu medicīnas centrā šāds satiksmes negadījums attiecīgajā laika posmā nav reģistrēts, neeksistē arī tāda nosaukuma organizācija.

Ziedošanas process ir vienkāršs — jānosūta tikai mobilā telefona īsziņa ar tekstu For Monta uz numuru 1897. Īsziņas cena ir 2,5 lati. Vēstulē teikts, ka visa nauda tiks nodota Montas ģimenei. Numurs 1897 ir īsts, un kādam no katras nosūtītas īsziņas kontā ieripo divarpus latu. Uzņēmumu reģistra dati liecina, ka bezpeļņas organizācijas ar nosaukumu Unlimited Help Latvia nav. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) sabiedrisko attiecību pārstāve Daiga Reihmane Dienai skaidro, ka SPRK piešķir numurus reģistrētiem elektronisko sakaru komersantiem. Kas ir to abonenti (juridiskas vai fiziskas personas), jājautā  šiem uzņēmumiem, skaidro regulators. Numurs 1897 rezervēts uzņēmumam SIA Mobi Solutions. "Mēs esam tikai starpnieki, kas no SPRK iegādājas numuru un pēcāk pārdod to saviem klientiem," stāsta šā uzņēmuma pārstāvis Mārcis Jurisons. Viņš teic, ka informāciju par numura īpašnieku izpaust nevar, jo Valsts policija ir sākusi izmeklēšanu par šo gadījumu. To apstiprina arī Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja preses nodaļas priekšniece Sintija Virse. Neraugoties uz daudzajām gramatikas kļūdām palīdzības lūgumā, M.Jurisons teic, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, uz numuru 1897 nosūtīts ap 40—50 īsziņu. Tātad kādam konts ir papildinājies vidēji par simts līdz simt trīsdesmit latiem.

Portāla ziedot.lv vadītāja Rūta Dimante stāsta, ka arī portālam nācies saskarties ar apšaubāmiem ziedojumu lūdzējiem. "Pirmā lieta, ko mēs prasām šādos gadījumos, ir uzrādīt ārsta izziņu. Ja ziedojumu lūdzēji to nevar, diemžēl mēs viņiem atsakām iespēju publicēties portālā," — tā R.Dimanta. Viņa atgādina, ka ziedot gribētājiem ir jābūt uzmanīgiem un vienmēr jāpārliecinās, ka nauda patiešām tiks izlietota sludinājumā norādītajiem mērķiem. Viņa iesaka trīs lietas, kas ziedot gribētājiem ir jāņem vērā, pirms naudas summas pārskaitīšanas. Pirmkārt, vai uzņēmuma rekvizīti ir atrodami Uzņēmumu reģistrā vai Finanšu ministrijas mājaslapā. R.Dimanta atgādina, ka ikvienai bezpeļņas organizācijai ir jābūt reģistrētai. Otrkārt, potenciālajiem ziedojumu vācējiem ir jānorāda, kur ziedotājs varēs uzzināt, kā viņa līdzekļi tiks izlietoti. Treškārt, pirms ziedošanas jāpārliecinās, ka konts, kurā nauda tiks ieskaitīta nav privāts. Konta numurā ir jābūt norādītam organizācijas nosaukumam nevis privātpersonas vārdam un uzvārdam.


(precizēta informācija par SPRK pilnvarām 2. rindkopā)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

palīdzības lūgums

"Pirms pāris dienām Rīgas rajonā notika briesmīga autoavārija kuras rezultātā cieta meitenīte vārdā Monta, kas ir 9 gadus veca, viņas tēvs kā arī lielais brālis. Tēva un brāļa stāvoklis ir nostabilizējies un ārsti sola, ka viņi izveseļosies tuvākajā laikā, taču mazās Montas liktenis ir stipri vien bēdīgāks, avārijas rezultātā smagi cietusi mazās Montas galva un tam ir nepieciešama speciāla ārstēšana, lai to veiktu ir nepieciešams doties uz Zviedriju, pie šīs jomas lielākajiem speciālistiem, lai spētu nosegt visus izdevumus (ārstēšana, ceļojums, uzturēšanās) ir nepieciešama ļoti liela naudas summa, kas priekš Montas ģimenes ir stipri par augstu lai tie spētu to sagādāt. Arī valsts ļoti maz palīdz finansiālajā ziņā. Mēs, Bezpeļņas organizācija Unlimited Help Latvia cenšamies palīdzēt Montai un viņas ģimenei cik nu ir mūsu spēkos. Kāds ir ši epasta mērķis? Mēs lūdzam jums palīdzēt savākt nepieciešamo summu lai Monta varētu saņemt pilnvērtīgu ārstēšanu un "izķepuroties" no briesmīgās katastrofas. Jūs varat palīdzēt nosūtot īsziņu ar tekstu FOR MONTA uz nummuru 1897. Tas jums izmaksās 2.5Ls kas 100% tiek nodoti Montas ģimenei. Vispirms iedomājaties ko jums nozīmē šī niecīgā naudas summa un ko tā nozīmē Montai. Esam pārliecināti, ka ja izdari kautko labu citam tad tas tev kādreiz dzīvē atnāks atpakaļ dubultā! Laika nav daudz, katra stunda var būt izšķiroša, tādēļ lūdzu nežēlojiet šo naudu un palīdziet Montai atlabt! Unlimited Help Latvia!".

Vēstules teksts nav rediģēts.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas