Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Premjera partija atgūst pašapziņu

LPP/LC starpvēlēšanu periodā pirmo reizi Latvijas faktu aptaujā pārvarējusi 5% barjeru


Pēdējo Latvijas faktu (LF) reitingu iedvesmots, LPP/LC līdzpriekšsēdētājs satiksmes ministrs Ainārs Šlesers sestdien partijas domes sēdē paredzēja tagadējām koalīcijas partijām Zaļo un Zemnieku savienībai, Tautas partijai un LPP/LC kopā pārliecinošu uzvaru 2009.gada pašvaldību vēlēšanās visā Latvijā. LF maijā veiktā aptauja liecina, ka Saeimā iekļūtu tikai trīs minētās valdības partijas un opozīcijā esošais Saskaņas centrs. Tas, ka pilsoņi tādu atbalstu nav snieguši Jaunajam laikam un jaunajiem politiskajiem spēkiem, liecinot, ka "tie visi glābēji nekādu optimismu sabiedrībā nevieš", teica A.Šlesers. Savulaik, kad Andris Šķēle veidojis Tautas partiju un vēlāk Einars Repše — Jauno laiku, šiem politiskajiem spēkiem bijis pārliecinošs sabiedrības atbalsts.

LPP/LC līderu uzstāšanās domē liecina, ka, par spīti salīdzinoši nelielajam mandātu skaitam (10 vietu) Saeimā un vēl nesenajiem pieticīgajiem reitingiem, partija kļūst par koalīcijas līderi. Premjera Ivara Godmaņa paziņojums sēdē, ka viņš personīgi ir ķēries klāt problēmu risināšanai piena nozarē, rada iespaidu, ka "zemkopības ministrs Mārtiņš Roze ir izsmēlis savus resursus", kā vēlāk Dienai atzina kāds premjera partijas biedrs. I.Godmaņa iesaistīšanās zemkopības ministra un arī ZZS priekšsēža M.Rozes kompetences jautājumu risināšanā nenāks par labu ZZS popularitātei. Pēc A.Šlesera aicinājuma premjeram veikt reformas arī ārlietu sektorā, kas pasīvi strādā ekonomisko divpusējo attiecību veicināšanā ar citām valstīm, šķita, ka I.Godmanis tuvākajā laikā vēlēsies iedziļināties arī Tautas partijas biedra Mārā Riekstiņa vadītās Ārlietu ministrijas darbā.

Sēdē A.Šlesers uzsvēra, ka premjeram "Ivaram Godmanim alternatīvas nav. Ja kāds grib kaut ko mainīt, lai pasaka, kurš ir tas premjers, kas būtu labāks par Godmani". A.Šlesers Dienai pēc tam pieļāva, ka cilvēki novērtē I.Godmaņa spējas un ja koalīcijā valdīs vienotība, stabilitāte un prognozējamība, tad situācija valstī uzlabosies. Uz vaicāto, vai nepieciešamības gadījumā valdība varētu stabilāku vairākumu nodrošināt ar Sandras Kalnietes vadītās Pilsoniskās savienības (PS) frakciju, kurā ir seši deputāti, A.Šlesers atbildēja: "Labāk Kalniete, nekā Jaunais laiks." PS deputāti Anna Seile un Gunārs Laicāns arī esot balsojuši par I.Godmaņa valdību.

A.Šleseram ir pamats lepoties ar maijā veiktās LF aptaujas rezultātiem, jo, kā Dienai atgādināja LF direktors Aigars Freimanis, starpvēlēšanu periodā pirmo reizi šis politiskais spēks ir pārvarējis 5% barjeru. Sociologs uzskata, ka "līdz šim partijas popularitātes pieaugums bija saistīts ar vērienīgu vēlēšanu kampaņu dažas nedēļas vai pat dienas līdz vēlēšanām". Tajā pašā laikā nedaudz sarucis atbalsts pārējām koalīcijas partijām un ZZS, TP, LPP/LC popularitātes ziņā ir diezgan līdzīgās pozīcijās. Par LPP/LC maijā bija gatavi balsot 5,1%, ZZS — 6,0%, TP — 5,5%, bet aptaujas līderis ar 10,4% joprojām ir SC. Opozīcijā esošo JL atbalsta 3,6%. Ceturtā valdībā pārstāvētā partija Tēvzemei un brīvībai/LNNK ir palikusi zem 5% barjeras un atpaliek arī no Sandras Kalnietes vadītās Pilsoniskās savienības, par kuru balsotu 4,3%, kā arī no Aigara Štokenberga veidotā politiskā spēka, kuru atbalstītu 3,5% pilsoņu.

"Lai arī pretrunīgi vērtēts, tomēr Godmaņa un Šlesera enerģiskais tandēms ir vairojis vēlētāju atbalstu LPP/LC," Dienai atzina arī A.Freimanis. Atsaucoties uz šo aptauju, domes sēdē A.Šlesers cerīgi raudzījās uz pašvaldību vēlēšanām, paziņojot, "ka mūsu mēri vadīs lielāko daļu no Latvijas pašvaldībām". Pēc tam Dienai viņš šīs prognozes saistīja ar koalīcijas kopīgu panākumu. LPP/LC līderis arī mudināja partijas cilvēkus reģionos raudzīties pēc mēra amata cienīgiem kandidātiem, jo "nevar ielikt dzīves nomāktus mērus, kas ir sapinušies savās problēmās — ir jāliek tādi, kam ir dzirkstis acīs". Domes sēdē pieņemtajā paziņojumā partija aicina savus atbalstītājus nepiedalīties referendumā par Satversmes grozījumiem, bet piekrīt tautas tiesībām rosināt Saeimas atlaišanu, taču piedāvā to paredzēt citā pamatlikuma redakcijā.

Partiju reitingu tabulu var apskatīt šeit

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas