Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Premjers: sadarbību ar SVF nav iespējams pārtraukt

Jau ceturtdienas pievakarē varēja nojaust, ka miers ir trausls, ka valdības koalīcijas partneros rūgst neapmierinātība par sarunām ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), kuras vada premjers Valdis Dombrovskis (JL) un finanšu ministrs Einars Repše (JL). Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un Tautas partijas (TP) pārstāvji bija neizpratnē par sarunu gaitu, par valdības priekšlikumiem budžeta tēriņu samazināšanā, kuri tiktu iekļauti jaunajā sadarbības memorandā ar SVF, kas kalpos par pamatu tālākam Valūtas fonda atbalstam Latvijai.

Līdz brīdim, kad kuluāros rūgstošais nemiers izlauzās publiski, ilgi nebija jāgaida. Jau piektdien no rīta pēc Saeimā notikušās koalīcijas partiju pārstāvju sanāksmes ar premjeru un finanšu ministru ZZS frakcijas priekšsēdis Augusts Brigmanis izteica līdz šim noklusēto. Proti, ka ir jāsāk diskutēt, vai "mums vajag slēgt vienošanos ar SVF", ka varbūt neko nevajag parakstīt, jo SVF prasības "mūsu valsti var novest vēl smagākā krīzē". A.Brigmanis gan stingri neatzina, vai ZZS jau tagad ir gatava pateikt, ka Latvija var atteikties no sadarbības ar SVF, taču pieļāva, ka jāsāk diskutēt, vai "mēs paši saviem spēkiem" nevaram tikt galā, savilkt jostas un iztikt bez aizņēmuma no Valūtas fonda.

Pēc valdības vadītāja preses pārstāves Līgas Krapānes teiktā, V.Dombrovskis iespēju, ka sadarbību ar SVF varētu pārtraukt, vispār nepieļauj, jo tas būtu ļoti slikts signāls gan pārējiem aizdevējiem — Pasaules Bankai, Eiropas Komisijai, gan starptautiskajai sabiedrībai. Ja Latvijai neizdosies vienoties ar SVF par jauno memorandu un sadarbības turpināšanu, tas var nozīmēt, ka "uzticība mums saruks līdz minimumam un mēs vairs nekur nevarēsim aizņemties naudu. Un tad mums tiešām vajadzēs visu nogriezt līdz minimumam", premjera viedokli pauda L.Krapāne. Viņa atgadināja, ka V.Dombrovskis jau iepriekš uzsvēris — sadarbība ar SVF nav tik daudz aizdevuma saņemšanas, cik valsts starptautiskās reputācijas jautājums.

Koalīcijas partneru neapmierinātību radījis fakts, ka SVF valdībai ļoti konkrēti prasa pierādīt, tieši kā valdība nākamā gada budžetā panāks iepriekš solīto izdevumu samazināšanu par 500 miljoniem latu. Patlaban jau panākta vienošanās, ka tālāka pensiju apcirpšana nenotiks un pievienotās vērtības nodoklis līdz 23% tiks palielināts tikai tad, ja valdībai neizdosies budžeta deficītu samazināt par pusmiljardu latu. Tomēr virkne smagu jautājumu, kā, piemēram, izmaiņas sociālajos pabalstos, izdevumu apcirpšana skolēnu brīvpusdienām, lauksaimnieku subsīdijām un visām ministrijām, vēl ir ar jautājuma zīmi.

Ar paziņojumiem, ka mehāniska budžeta izdevumu griešana vairs nav pieļaujama un ka ar SVF jādiskutē par citiem risinājumiem budžeta jostu savilkšanai, piektdien klajā nāca arī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL). Sarunā ar Dienu viņa gan noliedza, ka līdzīgi kā A.Brigmanis rosina domāt, vai nebūtu jāatsakās no sadarbības ar SVF. "Es nesaku, ka mums nevajag sadarboties ar SVF, bet gan to, ka ir jāizvērtē, kā mēs griežam izdevumus, ko mēs samazinām. Varbūt vajag likvidēt Valsts kanceleju un beidzot samazināt ministriju skaitu," teica L.Mūrniece.

Sarunas ar SVF turpināsies arī brīvdienās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas