Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Prezidenti aicina iet uz vēlēšanām

Valsts prezidents Valdis Zatlers un viņa priekšgājēji šajā amatā Vaira Vīķe–Freiberga un Guntis Ulmanis pirms sestdien gaidāmajām Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanām aicina Latvijas balsstiesīgos pilsoņus doties uz vēlēšanām. "Ceru, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanās mums būs ievērojams vēlētāju skaits, kas nobalsos, lai tajā brīdī, kad deputāti dosies uz Briseli un Strasbūru, viņi tiešām varētu iet un teikt, ka ir leģitīmi ievēlēti un nāk no savas valsts, lai piedalītos Eiropas politiskajos procesos," Dienai uzsvēra V.Vīķe–Freiberga.

Valsts prezidents V.Zatlers šonedēļ preses konferencē mudināja pilsoņus doties uz vēlēšanu iecirkņiem, jo "šajās vēlēšanās kā nevienās iepriekš ir svarīga tieši pilsoņu piedalīšanās — ļoti daudz nākamajos trīs mēnešos būs atkarīgs tieši no jaunievēlētajiem deputātiem, vai dzīve ies augšup vai lejup". V.Zatlers uzsvēra, ka katrs pilsonis vistiešākajā veidā varot ietekmēt procesu. "Tas, kurš pastāvēs maliņā un pēc tam noteikti būs neapmierināts, nevarēs nevienu vainot, jo tādā gadījumā pilsonis būs upurējis savas vienīgās politiskās tiesības, kas viņam tiek dotas un faktiski ir arī viņa pienākums," uzskata prezidents.

Atjaunotās Latvijas pirmais prezidents G.Ulmanis ar savu personīgo piemēru, nobalsojot jau pirmajā iepriekšējas balsošanas dienā, vēlējies pilsoņus aicināt uz vēlēšanām. Arī viņš Dienai sacīja, ka šīs pašvaldību vēlēšanas savā nozīmībā ir svarīgākas par jebkurām iepriekšējām vēlēšanām — tās notiek Latvijai tik sarežģītā laikā un ir pirmās jaunajos novados. Šajā laikā izmisums mijoties ar cerībām. "Tie, kas neiet vēlēt, bet pēc tam asi kritizē pašvaldības, Saeimu un valdību, var kritizēt tikai sevi, jo vispirms jāievēl tas, no kura kaut ko gaidi," teica G.Ulmanis.

Arī V.Vīķe–Freiberga uzskata, ka pašvaldību vēlēšanās notikušais ievērojami iespaidos politiskos procesus valstī. "Izvēle nebūt nav viegls lēmums, jo, balsojot par kādu kandidātu, vienmēr jāpatur prātā, ka, to darot, savā ziņā balsojat pret citiem. Daudziem ir svarīgi nodrošināt, lai kāds konkrēts kandidāts nenonāk pie varas, tāpēc balsojot jāizvēlas kāds no atlikušajiem, pat ja neesat dedzīgs viņa piekritējs," uzskata V.Vīķe–Freiberga. Viņa arī bijusi pārsteigta, ka savā pasta kastītē saņēmusi ierobežotu informāciju. "Būtu gribējies redzēt vairāk tradicionāli drukātas informācijas par partiju programmām un piedāvātajām personībām, citādi jāmeklē informācija internetā, bet ne jau visām ģimenēm tas ir pieejams," uzsver prezidente.

G.Ulmanis, vērtējot partiju priekšvēlēšanu kampaņas, bija nesaudzīgāks. Viņaprāt, "reklāmas ir vulgāras, uzbāzīgas, banālas un pat parupjas — mēs ne tikai neprotam domāt, bet arī neprotam tērēt un taupīt". Tāds ir prezidenta vērtējums par priekšvēlēšanu kampaņās izlietoto līdzekļu lietderību, kas krīzes laikā vēl vairāk krīt acīs. G.Ulmanis daudzos gadījumos to vērtē kā antireklāmu, uzskatot, ka vēlētājiem savā izvēlē būtu jāvadās pēc citiem kritērijiem. Viņš pats EP vēlēšanās nobalsojis par personību, savukārt pašvaldību vēlēšanās — par partiju, vienlaikus izsakot nožēlu, ka neviens politiskais spēks vairs nav uzskatāms par partiju — līderi, kāds savā laikā bijis Latvijas ceļš vai vēlāk Demokrātiskā partija Saimnieks, Tautas partija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas