Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Prezidenti pārsteidz trešo personu priekšvēlēšanu laikā izteiktie viedokļi

Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu pārsteidz trešo personu priekšvēlēšanu laikā izteiktie viedokļi.

To prezidente sacīja piektdien tiešraides intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā".

"Man partiju reklamēšanās un trešo personu izteiktie viedokļi ir savā ziņā pārsteigums, jo tas ir radošs veids, kā panākt to pašu efektu, nenonākot pretrunās ar to, ko formāli ir pateicis likums," norādīja Vīķe-Freiberga un piebilda - ja rodas izjūta, ka priekšvēlēšanu aģitācija nav godīga, tad būtu jāmaina likums.

Taču prezidente atzīmēja arī to, ka likumu mainīšana iespējama tikai nākotnē, jo "likumus nevar pieņemt ar atpakaļejošu spēku".

Viņa arī teica, ka "būtu jādefinē, ko mēs uzskatām par negodīgu trešo personu viedokļu paušanu, kādos apstākļos tā būtu godīga un kādos - negodīga, un kādos apstākļos mēs drīkstētu ierobežot Satversmē garantēto vārdu un viedokļu paušanas brīvības principu".

Prezidente atgādināja, ka tie ir ļoti nopietni juridiski jautājumi un tieši tādēļ speciālistiem par tiem jāturpina debates un jāmeklē veidi, kā tos risināt.

No ētikas viedokļa šo jautājumu prezidente aicināja izvērtēt katru vēlētāju atsevišķi. "Redzot šo informāciju publiskā telpā, katrs var nākt ar saviem secinājumiem un pats izvērtēt un pēc tā arī vadīties," sacīja Vīķe-Freiberga un piebilda, ka ar šādām reklāmām, kādas redzamas šogad pirms vēlēšanām, to veidotāji var panākt ne vien vēlamo, bet arī pilnīgi pretēju efektu.

Vīķe-Freiberga nevēlējās pārsteigties, priekšvēlēšanu aģitācijas reklāmu nosaucot par negodīgu, un pamatoja to ar faktu, ka "dažādās zemēs politiķi aģitē dažādi".

Jau vēstīts, ka Tautas partijas ministru veikumu pēdējo mēnešu laikā slavina premjera biroja vadītāja Jurģa Liepnieka dibinātā organizācija "Sabiedrība par vārda brīvību", bet Latvijas Pirmās partijas politiķus slavina reklāmas aģentūras "ZOOM!" radošā direktora Ērika Stendzenieka dibināta kustība "Pa saulei".

Savukārt kustība "Pilsētai un pasaulei" savās reklāmās izsaka negatīvu viedokli par Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kuru Zaļo un zemnieku savienība izvirzījusi par savu premjera amata kandidātu.

9.Saeimas vēlēšanas notiks sestdien, tajās piedalās 19 partijas un 1024 deputātu kandidāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas