Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Prezidents aicina politiķus uz sarunu par ekonomikas stabilizāciju

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Andrew
A
njaa..izklausaas apmeeram taa.." Labriit vechi..Te Valdis..davai par pikji parunaajam"
kere
k
Tas par ultralabējo politiku bija īpaši labi teikts... Diemžēl ,te vēl aizvien maz kas saprot, ka sabiedrība gadu gadiem tiek apzināti šķelta un rīdīta tikai un vienīgi lielkapitāla interesēs. Re, " tevzemieši " atkal jau uzvelk veco dziesmiņu par " krievi nāk"- tuvojas kārtējais muļķu ķeršanas pasākums vēlēšanas, kad tautieši kurkstošiem vēderiem caurās zeķēs steberēs atdot balsi par saviem pazemotājiem, visādiem " zaļajiem", " darītājiem" u.c. padibenēm.. Es teiktu, ka vairums tautas aizvien ir mazizglītots, iebaidīts pūlis, nevis apzinīga pilsoņu sabiedrība.Laikam vajadzīgs laiks.Un garīgi līderi.
DD1
D
Man patika: "Valsts strauji iet uz bezdibeni, bet šie visi pļūtī savu ierasto pļūtamo un reāli neko nedara."
Dārznieks
D
Kā gan var nesaprast, ka aizņemties naudu, kuru pašiem nebūs nekad jāatdod, ir ļoooti labs pasākums. Procentus var saņemt pat neatrodoties Latvijā un pat ne uz sava vārda. Galvenais, lai summa būtu pēc iespējas lielāka un partneri "neuzmet". Tāpēc jākoriģē no 3 uz 5 un , apetītei pieaugot , uz > 10.
Antons
A
Manuprāt,no "tukšo salmu kulšanas"graudi neizbirs nekad,vienalga cik ilgi to arī nedarītu, it īpaši,jau nu no "valdošās koalīcijas "oranžjiem kretīniem nekādu prātīgu domu nesagaidīs nekad.Pilnīgi veltas pūles,tiem jau vienīgās rūpes kā "nokampt"lielāku gasbalu no aizdevumu naudas.
grrr
g
Un visbeidzot - ja Dienas Ozoliņs, Rodins u.c. gānās par TSP, PCTVL un JL - tad viņiem jācenšas to piedot - jo atrašanās pie Dienas siles nu reiz nozīmē arī izpildīt baņķieru un t.s. 'LV vārgās vidušķiras' (kas patiesībā nav nekas cits, kā iznireļi, kuru bizness, kā mēs labi redzams, balstās uz primitīva darba veicināšanu un ārprātīgi muļķīgām investīcijām) ambīcijas. Baņķieriem būtu izdevīgi, ja LV tauta tagad salīstu visi kā viens parādos, lai ekonomikai atjaunojoties, bankas varētu grābt un grābt peļņu un sūtīt atpakļ Skandināvu pensionāriem un Skandināvu vadītajiem.
grrr
g
6) Jābūt skaidrai programmai, kā tērēt stimulēšanas pakas līdzekļūs. LB Rimšēvičs nesen izverda, ka tie, kas var tērēt, lai tērējot. Tas ir absolūts stulbums, jo, piem., kad ASV šogad strādāja pie divām realizētajām stimulu pakām un tagad strādā arī pie trešas - tad ASV izpētīja, ka vislielakais labums ekonomikai nāk no atbalsta maznodrošinātajiem - jo tie pirks vietejo pārtiku, maksās vietējiem par komunālajiem pakalpojumiem. Ja naudu dos bagātajiem, tie pirks dārgus Francijas vīnus, Japanas plazmas televizorus un ar LV sagādāto stimulu naudu sildīs svešas ekonomikas. ASV APRēKINAJAM, KA VISEFETKīVā STIMULēSANA IR ATBALSTS BEZDARBNIEKIEM GRūTā LAIKā. 1$ BEZDARBNIEKU PABALST DOD 1.61$ IEKšZEMES KOPPROFUKTA. Arī LV ir jāparedz stimulēšana tur, kur tā ir visefektīvākā, 7) Visbeidzot - labie cilvēki - paskatieties, kā notiek ASV un LV valdības parādzīmju tirdzniecība. ASV regulāri pēdējos mēnešos pieprasījums pēc valsts parādzīmēm vairākas reizes pārsniedz piedāvājumu, savukārt LV pēdējos mēnešos ir izdevies pārdot tikai nelielu (zem 50%) daļu no valsts piedāvātajām parādzīme. ASV likmes īstermiņa parādzīmēm ir pat zem 0.3% gadā (!!!) un arī ilgtermiņa parādzīmēm likmes ir zemākas neka nesenais inflācijas pīķis, bet LV likmes ir konsekventi virs 10%. Arī ASV $ augstais kurss ir nekas vairāk kā indikators, ka investori pašlaik ļoti pamatīgi iegulda tieši valsts parādzīmēs. ASV nekad kā arguments nav izskanējis fakts, ka kāds tai varētu neaizdotu naudu. Secinājums no tā ir - LV piedzīvo netaisnīgu attieksmi no aizdevējiem tikai tāpēc, ka tā ir maza valsts. LV vajadzēja un arī tagad vajag cīnīties, ka tai ir pieeja gandrīz vai neierobežotiem valsts kredītiem un to vajag organizēt caur ES. Ja vajag - to var mēģināt panāk arī ar draudiem. Pašreizejais laiks - pirms Lisabonas līguma stāšanās spēkā, ir īstais - jo tad LV vēl ir tiesība realizēt veto. Līdz ar Lisabonas līgumu tas viss būs zudis. Un ja ES vēl kaut ko iebilstu, tad LV var doties pie Krievijas - Rietumiem tomēr ir jāatceras: ja tie 50. gados varēja ar Māršala plānu palīdzēt Eiropai un atbalstīt industrijas izaugsmi DKorejā, Japanā, Taivānā, tad tiem ir jāvar palīdzēt demokrātijām arī tagad.
grrr
g
3) Papiludus investīcijiām ir jābūtu mājokļu celtniecībā - LV tā joprojām ir spiedīga problēma. Majokļi nedrīkst būt tik dārgi, kādus līdz šī NĪ firmas cēla - tās cēla priekš spekulantiem (kuri ķērās uz nejēdzīgām extrām, normālai vidusmēra ģimenei tie nav piemēroti) - mājokļiem ir jabūt pieejamiem. Un ja tagad tos uzceltu pa lēto, tad cilvēkiem būtu darbs, un būtu, kur dzīvot. Šajos gados maksājumi tikai par mājokli sastādīja vislielāko mājsaimniecību izdevumu daļu, līdz ar to tika spiestas uz augšu algas un līdz ar to arī preču un pakalpojumu cenas, NĪ darboņi tā iegrieza inflācijas spirāli, kas arī ir novedis pie LV konkurētspējas zuduma. Ja tagad LV spētu īstenot mājoķļu celtniecības programmu, tad pie ekonomikas atgūšanās cilvēkiem būtu maz jāmaksā par mājokli, algas varētu būt mazāks un LV būtu augstāka konkurētspēja pasaulē. TO VAR IZDARīT TIKAI TAGAD. 4) Jābūt ir taisnīgai nodoklu politikai. ASV uzņēmumu ienākuma nodoklis jau tagad ir 35%, bet Lielbritanijā premjerministras Brauns savas ekonomikas glabašanas plāna ietvaros ir paredzējis valsts visbagātākajiem cilvēkiem uzlikt 45% ienākuma nodokli - jā, jā - lēmums ir pieņemts krīzes laikā! LV ir jārīkojas līdzīgi. Tāpat LV ir jāievieš NĪ nodoklis par ļoti dārgīem īpašumiem - lai uzņēmēji izvēlas - braukt prom un līdz ar to nestimulēt burnuļu veidošanos, vai arī inbvestē ražošānā, jaunās darbavietās utm.. 5) Var paredzēt arī atbalstu tiem, kas šajos laikos godīgi ir ieguvuši mājokli (ne spekulanti un nodokļu nemaksātāji). Valsts par pārfinansēt viņu mājoklu kredītus un paredzēt, ka par to tiek samaksāts tādejādi, ka valsts iegūst daļu no mājokļa īpašuma, ja tā vērtība pēc gadiem sāks augt. Līdz ar to tagadējais īpašnieks vēlak varēs izvēlēties, vai atmaksāt valstij par grūtā brīdī sniegtu palīdzību, vai arī valstij piederošo daļu vienkārši īrēt, arī nodokļu maksātāji no tā neciestu.
grrr
g
Bet ja Zatleram & koalīcijai izdodas izspēlēt, ka arī TSP, PCTVL un JL atbalsta šo stabilizācijas plānu, tad TSP, PCTVL un JL ir saliktas vienā katliņā ar koalīcijas partijām un cilvēkiem zūd ticība, ka viņi jelkādā veidā varētu pateikt 'Nē' tam idiotismam, kas ir pašreiz. Jā Zatlers & koalīcija visu laiku mals, ka atteikšanās atblastīt stabilizācijas plānu esot klājš populisms, taču tad TSP, PCTVL un JL vajag skaidri patiekt, kas plānā nepatīk un pieprasīt to labot - lai tad Zatlers & koalīcija reiz piekāpjas, ja plāns ir tik svarīgs. Bet nē - Zatleram & koalīcijai balsu priekš plāna pietiek jau tagad, viņi tikai cenšas panāk, lai vienīgās tīras partijas TSP, PCTVL un JL beidzot sasmērējas. Staprtautiskais valūtas fonds nedos dažus miljardus vairāk tikai tapēc, ka Saeimā tas varētu iegūt 75 un nevis 51 balsi. Tātad, kas stabilizācijas plānā nav un kam bija jābūt un tikai pie šādiem labojumiem TSP, PCTVL un JL drīkstētu piekrist plānam: 1) jāizbeidz lielo algu laiks valsts iestādēs un valsts uzņēmumos - lielākā algas drīkst būt tikai 1000LVL bruto. Daudzas amatpersonas ir vienkārši aizsēdējušās un privātā biznesā tās nekad nebūtu spējīgas nopelnīt pat tik daudz. Josta ir jāsavelk visiem - jo sevišķi tāpec, ka daudziem šis būs izdzīvošanas laiks. Seviški vēl tāpēc, ka piem. LB Rimšēvičs nav izpildījis LR likma par LB noteikumu, ka LB galvenais mērķis ir cenu stabilitātes nodrošināšana, un LB bija visas iespējas ar piem. procentu likmju un rezervju prasībām (piektdienas rezervju nosacījumi tāda, ka LB spēj pielietot diferencetus noteikumus, ja vajaga - agrāk tieši tāpat varēj ieviest diferencētas rezervju prasība hipotekāriem kredītiem un kredītiem uzņēmumu attīstībai) šādu stabilitāti nodrošināt un pilnīgi neatkarīgi no tā, kas notiek valdītbā. 2) Beidzot ir jāatceras Ruzvelts, Keins un New Deal - arī LV, tāpat kā ASV tagad to dara Obama (Diena visus Obamas un ASV demokrātu ekonomikas stimulu pasākumus apzināti noklusē), ir jābūt milzīgam investīciju plānam infrastruktūrā, t.sk. ir jānosaka arī tās augsto tehnoloģiju nozares, kas LV var būt perspektīvas un šīm nozarēm ir jāveic valsts pasūtījums 'smart infrastructure' izveidošanai - piem. tehnoloģijas medicīnā, energoresursu taupīšanā, automatizācijas & robotikas ieviešanā LV ražojošos uzņēmumos utml. Pašreizējās krīzes cēlonis ir pārinevstēsana vienā - NĪ - nozarē un valsts uzdevumus laikā, kad investori ir ļoti piesardzīgi, ir veikt investīcijas infrastruktūrā un perspektīvās tehnoloģiju nozarēs, lai laikā, kad sāksies augšupeja, LV būtu pirmajās vietās pasaulē labi definētās nozarēs.
grrr
g
Tas ir smalks šis pretīgās koalīcijas gājiens - katram ir skaidrs, ka pašvaldību un nākamās Saeimas vēlēšanās TSP, PCTVL un varbūt arī JL gūs daudz balsu un tam ir pamatoti iemesli: 1) daudz vienkārši tādā veidā balsos pret koalīciju; 2) būs arī daudz saprātīgo, kas redzēs, ka tikai šādā veida var piespiest 'latviešu' partijas reiz izbeigt citu partiju demonizēšanu. Aiz šīs demonizēšanas tiek slēpta 'latviešu' partiju totālā korupcija, ultralabējā ekonomiskā politika un plāni uz sašķeltas sabiedrība rēķina pie varas atrasties gandrīz vai mūžīgi, vai vismaz tik ilgi, kamēr iestāja noilgums lielākajai daļai paveikto kriminālnoziegumu. Jā - balsto par TSP un PCTVL var būt riskants solis, bet ir jāsaprot, ka tikai tādā veidā, pat ja priekšā būs 4 daudznozīmīgi gadi, tikai tādā veidā beidzt etniskais jautajums tiks noņemts no politiskās dienas kārtībās un LV beidzot esošās partijas skaidri nodefinēs vai tās ir labējās, vai kreisās un attiecīgi rīkosies. Jā balsošanas par TSP un PCTVL, Ždanoku un Rubiku var piespiest visas partijas beidzot nodarboties ar reālām lietām. Visus šos gadus kopš neatkarības mēs esam cerējuši, kad partijas to varētu izdarīt pašas un pa labam, bet nē - tās bija izvēlējušas būt korumpētas un naidot sabiedrību.
A.
A
Būtu labāk kādus ekonomistus un finansistus uzaicinājis, nevis politiķus, kuri mums no ekonomikas jēdz tik pat daudz, cik zirgs no matemātikas.
cukurs
c
vai tik tu šodien neesi dzēris, tev klibo gramatika
sos
s
TIKS RUNĀTS GARI PLAŠI , LAI KRĒSLOS SĒSTOS PAŠI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vot
v
auni spriedīs par lietu kurā nav ne mazākās sajēgas.
Senais>zvirbulēnam
S
Ja kociņš stingrs, labi stāv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas