Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Prezidents: Saeima neuzklausa iedzīvotājus

Uzrunājot deputātus Saeimas pavasara sesijas pēdējā sēdē, Valsts prezidents Valdis Zatlers ceturtdien pauda izbrīnu par divu referendumu rīkošanas nepieciešamību. “Kāpēc esam nonākuši divu tautas nobalsošanu priekšvakarā?” vaicāja Valsts prezidents. Viņš pauda viedokli, ka tas nebūtu nepieciešams, ja savlaicīgi tiktu uzklausītas dažādu sabiedrības grupu intereses un uzsākts dialogs ar sabiedrību.

Pēc V.Zatlera vārdiem, Saeima šobrīd pilda “noliedzēja, nevis aktīvā problēmu risinātāja lomu”. Viņš arī teica, ka ikvienam no deputātiem ir uzdevums iet pie vēlētājiem un aizstāvēt savas pozīcijas par referendumiem nodotajiem jautājumiem, piedāvājot savus risinājumus, nevis vienkārši gaidīt nobalsošanas rezultātus.

Valsts prezidents pauda bažas par to, ka 90% Latvijas iedzīvotāju neuzticas politiskajām partijām. Viņš arī norādīja, ka Latvijas politikā vērojama sadalīšanās sīkpartijās ar zemu reitingu sabiedrībā, kas esot bīstams process. Tāpat V.Zatlers sacīja, ka Latvijā vērojama tendence vairoties apšaubāmiem partiju satelītiem – sabiedriskajām organizācijām –, kas patiesībā ir vēlme izvairīties no atklātības partiju finansēšanā un vienlaikus no atbildības par konkrētiem politiskajiem procesiem.

Pēc Valsts prezidenta vārdiem, ir jārada un jāpilnveido sistēma, kā novērst korupcijas riskus, jo pašlaik tiek atstādinātas, aizturētas un sodītas korupcijā iesaistītas personu, taču sabiedrībai nav pārliecības, ka tā ir pasargāta no korupcijas. “Korupcijas sekas tiek ārstētas, taču slimībai joprojām netiek veikta pienācīga profilakse,” sacīja V.Zatlers.

V.Zatlers deputātiem arī aizrādīja, ka Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma pieņemšana “ir nepiedodami ilgi vilcināta”. Valsts prezidents aicināja to pieņemt “kvalitatīvi un atbildīgi, ņemot vērā viņa paša iebildumus un ekspertu priekšlikumus”. Viņš arī aicināja Saeimu “izvairīties no negatīvās prakses – pēdējā brīdī atbalstīt pretrunīgus priekšlikumus, kas būtiski ietekmē likuma garu un mērķi’.

V.Zatlers aicināja deputātus kā vienu no pirmajiem darbiem Saeimas rudens sesijā pabeigt administratīvi teritoriālo reformu. Viņaprāt, ir nepieciešams izstrādāt konkrētus kritērijus un termiņus reformas ekonomisko un sociālo rezultātu izvērtēšanai, īpašu uzmanību pievēršot pašvaldības sniegto pakalpojumu pieejamībai iedzīvotājiem. “Sabiedrībai jau šogad jāzina: kad un pēc kādiem kritērijiem reforma tiks novērtēta, un kā tiks labotas iespējamās kļūdas,” tā V.Zatlers.

Prezidents pēc uzrunas palika Saeimas plenārsēžu zālē, bet viņa klātbūtne nav kavējusi deputātus izturēties tikpat brīvi kā citkārt - pārvietoties pa zāli, skaļi sarunāties, novēroja Diena. Daži deputāti sēdes laikā arī piegāja pie V. Zatlera parunāties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

VĒRTĒJUMS


Ar Saeimas deputātu domām par prezidenta runu var iepazīties šeit!

Krasi atšķirīgi ir ekspertu vērtējumi - lasi šeit!

PREZIDENTA RUNA


Ar visu prezidenta runu var iepazīties šeit!


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas