Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Prognozē imigrantu pieplūdumu no Āfrikas

Pasaules ekonomiskās krīzes iespaidā Eiropā, tajā skaitā arī Latvijā, varētu ievērojami pieaugt imigrantu skaits no Āfrikas valstīm, intervijā Latvijas avīzei prognozē Informācijas analīzes dienesta (IAD) vadītājs Andris Brēķis. Viņš turklāt norāda, ka Itālija, kurā koncentrējas visvairāk iebraucēju no Āfrikas, varētu pieprasīt, viņus "sadalīt līdzīgi" starp visām Eiropas Savienības valstīm.

   "Kā zināms, Amerikā ir finanšu krīze un līdz ar to strauji sarukusi Amerikas palīdzība Āfrikas valstu trūkumcietējiem. Tiek prognozēts, ka pār veco Eiropu plūdīs milzīgs imigrantu vilnis no Āfrikas, kas ietekmēs arī Latviju," intervijā sacīja A.Brēķis. Protestējot pret imigrantu koncentrēšanos tieši Itālijā, nav izslēgts, ka Itālijas premjers Silvio Berluskoni pieprasīs, lai Eiropas Komisija visām valstīm uzliek imigrantu uzņemšanas kvotas. "Sak, sadalīsim imigrantus līdzīgi visām ES valstīm," saka A.Brēķis, piebilstot, ka jau pirms pāris gadiem S.Berluskoni šādu ierosinājumu izteica.

Diena jau oktobra sākumā rakstīja, ka savukārt Valsts robežsardzes priekšnieks Gunārs Dāboliņš prognozē, ka Latvijai uz austrumu robežas, kas ir arī ES un Šengenas zonas robeža, jau tuvākajā laikā būs jācīnās ar pastiprinātu ķīniešu un citu tautību nelegālo imigrantu vēlmi nokļūt Eiropā. Dienas uzrunātie eksperti gan uzskata, ka robežsardze dramatizē situāciju, un nesaskata iemeslus imigrācijas vilnim, jo ekonomiskā situācija Eiropā pasliktinās.

IAD vadītājs A.Brēķis, raksturojot dienesta darbu kopumā, atklāj, ka tā rīcībā ir ļoti apjomīga informācija, kas ļauj prognozēt procesu attīstību, ko saviem spēkiem nevar izdarīt neviena ministrija. No NATO tiekot saņemts liela apjoma informatīvais materiāls no visām alianses dalībvalstīm.

IAD ir premjera pārraudzībā esoša valsts iestāde. Tās uzdevums ir izvērtēt valsts drošības apdraudējumu, kā arī sniegt amatpersonām, galvenokārt Valsts prezidentam un premjeram, rekomendācijas, kā ar drošību saistītos jautājumus risināt.

Nākamā gada budžeta projektā dienestam iedalīts vairāk nekā pusmiljons latu, kas pēc A.Brēķa teiktā, lielākoties tiks tērēti telpu īrei, komunālajiem maksājumiem un algām, ap 30 darbiniekiem.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas