Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Prokurori vēstulē Zatleram un Bičkovičam aizstāv Maizīti

Vairāk nekā puse Latvijas prokuroru bažās par tiesu varas neatkarību un tās spēju objektīvi pildīt tai ar likumu uzliktās funkcijas un pienākumus pēc tam, kad Saeima amatā neapstiprināja ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, vērsušies pie Valsts prezidenta Valda Zatlera un Augstākās tiesas priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča, aizstāvot līdzšinējo ģenerālprokuroru.

Prokurori uzskata, ka Saeimā nav izskanējusi argumentēta kritika par Augstākās tiesas priekšsēdētāja izvirzīto kandidātu. Prokuratūra ir tiesu varas neatņemama sastāvdaļa, tāpēc 15.aprīļa Saeimas balsojums prokuroriem radījis neizpratni, «jo tas ir vērtējams kontekstā ar līdzšinējo prokuratūras paveikto darbu, par kuru publiskajā telpā nav izskanējusi argumentēta kritika».  

«Latvijas Republikas Prokuratūra ir tiesu varas institūcija (Prokuratūras likuma 1.panta pirmā daļa) un prokurors savā darbībā ir neatkarīgs no citu valsts varu un pārvaldi realizējošo institūciju vai amatpersonu ietekmes un pakļaujas tikai likumam (Prokuratūras likuma 6.panta pirmā daļa), kas ir garants Latvijas Republikas Prokuratūras darbības principu ievērošanai, ka lēmumi tiek pieņemti patstāvīgi un vienpersoniski, ievērojot personu vienlīdzību likuma un tiesas priekšā,» vēstulē raksta prokurori.

«Ģenerālprokurors J.Maizītis ir iestādes vadītājs, kas šos principus pilnībā nodrošina un respektē, tādā veidā prokuroriem dodot iespējas pilnvērtīgi un ar pilnu atbildību realizēt prokuratūras funkcijas. Mēs esam gandarīti, ka mums ir iespēja strādāt ģenerālprokurora J.Maizīša vadībā, kurš respektē un uzklausa katra prokurora argumentēto viedokli,» par J.Maizīti teikts vēstulē.

Vēstuli parakstījušie 283 prokurori, kas ir vairāk nekā puse no Latvijas 469 prokuroriem, uzskata, ka «ģenerālprokurors J.Maizītis ir tas vadītājs, kurš arī turpmāk nodrošinās Latvijas Republikas Prokuratūras tiesisko neatkarību un prokuroru patstāvību lēmumu pieņemšanā».

Prokurori norāda, ka sabiedrībai ir svarīgi, lai normatīvajos aktos noteiktais prokuratūras kā tiesu varas institūcijas statuss paliktu nemainīgs, un tas lielā mērā ir atkarīgs no prokuratūras vadītāja nostājas un rīcības.

Prokurori augstās valsts amatpersonas lūdz uzklausīt viņu domas un izvērtēt iespēju pašreizējo ģenerālprokuroru J.Maizīti atkārtoti virzīt Saeimai apstiprināšanai uz nākamiem pieciem gadiem ģenerālprokurora amatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas