Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Purne iebilst pret LM apvienošanu ar VM; tādu ministriju nevadīšot

Labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) iebilst pret Veselības ministrijas apvienošanu ar Labklājības ministriju (LM). Piektdien intervijā _Latvijas Radio _viņa norādīja, ka premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) iecerētā iepriekšminēto ministriju apvienošana nedošot nekādu efektu.

"Es domāju, ka šīs abas ir smagas tēmas, finansiāli ļoti ietilpīgas, tajā pašā laikā trūcīgas. Ja mēs divas šādas lietas saliekam kopā, es domāju, ka tur nekāda efekta nevar būt," norādīja I. Purne. Tajā pašā laikā viņa uzskata, ka LM varētu pievienot Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministriju, jo savulaik bērnu jautājumi jau bija LM kompetencē. "Bet veselību, kaut arī mēs savulaik esam bijuši zem viena jumta, bet visi profesionāļi to ļoti labi atceras, cik tas bija smags laiks. Bija viens jumts, bet divas atsevišķi darbojošas sistēmas. Un arī Eiropā pamatā nekur šīs lietas kopā," norādīja ministre. Uz jautājumu, vai apvienošanas gadījumā viņa būtu gatava vadīt šādu apvienotu ministriju, I. Purne teica: "Nē, tas būtu pārāk nepareizi."

No I.Godmaņa ceturtdien teiktā ir skaidrs, ka valdības reorganizācijas plāna iedarbināšanu viņš redz, apstiprinot attiecīgus grozījums Ministru kabineta iekārtas likumā. Tiesa, skaidri atbildēt, kad valdība attiecīgus likuma grozījumus varētu pieņemt, lai tos virzītu uz Saeimu, un cik īsti daudz ministriju — desmit, kā šobrīd piedāvā premjers, vai divpadsmit, kas ir valdības vadītāja pieļautais maksimālais ministriju skaits, paliks, ceturtdien I.Godmanis vēl nebija gatavs. Viņš pieļāva, ka valdības un ar to saistītais valsts pārvaldes iestāžu — dažādu aģentūru, uzņēmumu, biroju, citu institūciju — reorganizācijas plāns varētu tikt apspriests valdības sēdē otrdien. Taču vienlaikus premjers arī izteicās, ka koalīcijas partneriem varētu dot vēl nedēļu, lai viņi izteiktos un vienotos par plānu. Nepārprotami I.Godmanis gan uzsvēra, ka ministriju skaita samazināšanu vēlas redzēt likumā, lai, runājot par izmaiņām koalīcijā un tās iespējamo paplašināšanu, izvairītos no partiju atkāpšanās par ministriju skaita samazināšanas.

Ar savu valdības un valsts pārvaldes reorganizācijas plānu, kas kopumā tiešajā valsts pārvaldē paredz likvidēt 2826 štata vietā, ietaupot gandrīz 28 miljonus latu, premjers klajā nāca jau pirms nedēļas. Tā apspriešana palika I.Godmaņa uzticības balsojuma ēnā. Atsevišķu koalīcijas partneru Dienai paustais liecina, ka vienprātības par I.Godmaņa piedāvājumu pagaidām nav.

Kopīgi ar Valsts kanceleju sagatavoto valsts pārvaldes reorganizācijas plānu I.Godmanis sauc par "cieto variantu". Tas paredz 10 ministrijas līdzšinējo 15 vietā. Kā diskutējamu savā piedāvājumā I.Godmanis redz jautājumu par Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju, kuru varētu pievienot vai nu Finanšu, vai Ekonomikas ministrijai. Tāpat diskusijas varot vēl notikt par piedāvājumu apvienot Veselības, Labklājības, Bērnu un ģimenes lietu ministriju vienā. Premjers pats uzskata, ka pašreizējais īsināšanas piedāvājums ir pamatots un īstenojams, īpaši, ņemot vērā veselības aprūpes sistēmas reformu, kuras ietvaros mazās lauku slimnīcas tiks pārveidotas par sociālās aprūpes centriem. No I.Godmaņa teiktā noprotams, ka diez vai viņa vadībā ir vērts diskutēt par Izglītības un zinātnes un Kultūras ministriju neapvienošanu. Viņaprāt, arī šis ir īstenojams risinājums. "Nedomāju, ka tā ir īpaša traģēdija," vērtējot abu ministriju apvienošanu, teica I.Godmanis.

Premjera piedāvāto reorganizāciju var dēvēt par pamatīgu valsts pārvaldes iestāžu liesēšanu, jo iestāžu skaitu plāns paredz mazināt uz pusi. Pēc būtības tas balstīts uz funkcijās līdzīgu valsts pārvaldes iestāžu apvienošanu, lai izvairītos no to dublēšanās, kā arī, lai mazinātu valsts pārvaldes administratīvo aparātu. No plāna izrietošā vērienīgā štatu īsināšana galvenokārt attieksies uz vadītājiem, vietniekiem, grāmatvežiem, personāla speciālistiem u.tml. I.Godmanis minēja vairākas mazas valsts pārvaldes institūcijas, birojus, aģentūras, kurās administrācija — vadītājs, vietnieks, direktors, viņa vietnieks — veido gandrīz pusi iestādes štata.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas